Bildene fra Charlottesville forteller en hel del. De forteller at høyreekstreme liker å pynte seg. De bruker historien som rekvisittkammer. Sørstatsflagget blir brukt som «prop» og gimmick, vel vitende om at det bekrefter venstresidens fremstilling av Sørstatene.

Det eksisterer en symmetri mellom den galopperende galskapen på politisk korrekt side som vil rense historien for bad people, for det meste hvite, og de hvite supremasistene: Fjerning av statuer, omdøping av plasser og gater, er en gavepakke til de høyreekstreme. De får bekreftet at deres USA er under angrep.

Members of the Ku Klux Klan rally in opposition to city proposals to remove or make changes to Confederate monuments in Charlottesville, Virginia, U.S. July 8, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Etter som politisk korrekthet strømlinjeformer amerikansk historie og politikk blir hvite enslige morderiske menn en bekreftelse på hva venstresiden bekjemper.

Dylann Roof gikk inn i en kirke i Charleston, Sør-Carolina, 17. juni 2015 og drepte ni mennesker. Han sa de hadde vært så søte mennesker at han nesten ikke hadde greid å gjennomføre. Opprinnelig var det college han var ute etter, men der var sikkerheten for stor. Roof ville starte en rasekrig. Han minner om Anders Behring Breivik. Tragiske, ødelagte liv, uten tilhørighet eller holdepunkt i virkeligheten. Det eneste de kan gjøre er å ødelegge mange liv.

Det liberale establishment og venstresiden kan bruke Roof. Men det gjør også ytre høyre. De lever på polariseringen. Når det libetrale USA blir opphisset kan ytre høyre få større oppmerksomhet.

Det var det Unite the Right I Charlottesville handlet om.

De begynte med å marsjere gjennom universitetsområdet fredag kveld. I løpet av natten innførte guvernøren unntakstilstand. Ytre høyre ble henvist til parken hvor staten av Robert E Lee står.

White supremacists gather under a statue of Robert E. Lee during a rally in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017. REUTERS/Joshua Roberts

Bak marsjen Unite the Right sto erfarne voksne menn som tidligere KKK-leder David Duke og yngre krefter som Richard Spencer og bloggeren Jason Kessler. Disse vet godt at å annonsere en slik marsj er det samme som å be om bråk. Antifa og Black Lives Matter vil garantert stille opp.

Ikke alle som deltar i en slik parade kan kalles nazister i ren forstand, Men de er hvite supremasister, de er tilhengere av den hvite rase, på en måte som de fleste mennesker i dag finner frastøtende. De er nesten utelukkende menn og mange av dem synes testen på manndom er å stille opp for å slåss.

Høyreekstremistene stilte med skjuld med to risknipper i kors, fascistenes tegn. I midten står Jason Alex Fields (20) som litt senere skulle ta bilen og kjøre den inn i motdemonstrantene.

Vehicles are seen plowing into the crowd gathered on a street in Charlottesville, Virginia, U.S., after police broke up a clash between white nationalists and counter-protesters, August 12, 2017, in this still image from a video obtained from social media. Faith Goldy with Rebel Media/via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT

Med denne handlingen forsvant alt som måtte ha vært av potensiell sympati for høyreekstremistenes markering.

Også venstreaktivistene hadde oppført seg slik at de var vanskelig å skjelne fra de høyreekstreme.

Trump hadde et poeng når han sa det var vold på begge sider. Som en journalist skrev: Det var til tider vanskelig å se hvem som var hvem. Aktivistene kom begge utstyrt med hjelmer og køller.

Counter demonstrators attack a white supremacist during a rally in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017. REUTERS/Joshua Roberts

Vi har plukket ut fire bilder som illustrerer volden fra Antifa. Bildet over er brutalt. Man slår ikke en person som ligger nede. Da må det vel være en høyreekstrem?

På plakaten på bakken kan man lese NO! The Trump Pence Regime Must Go! Avsender er RefuseFascism.org. Dette er navn som ytterste venstre i USA gå runder. Det står aldri noe om dem i norske medier. I går hørte jeg for første gang Socialist Democrats nevnt. Vi hører kun om Black Lives Matter i en positiv kontekst. Dette er villedende journalistikk, som gjør hendelser som dette uforståelige. Vil norske medier i det hele tatt gjengi slike bilder, som viser «galt offer»?

Counter demonstrators attack a white supremacist during a rally in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017. REUTERS/Joshua Roberts

På dette bildet angriper den samme gruppen i flokk en enslig supremasist som ligger nede. Bemerk mannen med caps som veloverveid anretter et spark. Han har åpenbart en licence til å utøve vold. stokkene som plakatene er festet til er laget for å bruke som slagvåpen.

Når den demokratiske guvernøren nektet å fordømme motdemonstrante, men kun rettet avskyen mot de høyreekstreme, sier han at deres form for vold er akseptabel.

Det reiser spørsmål om amerikanske verdier undergraves. Ytringsfriheten i USA går mye lenger enn i Europa. En ekstrem antikrigsgruppe stilte opp i begravelser til drepte soldater og ropte slagord, til stor genanse for de etterlatte. Likevel bestemte en domstol at forfatningen gav dem lov til det.

Men reaksjonen på Trumps seier har økt toleransen for å bruke vold mot de gale meningene.

A white supremacist protester gives a Nazi salute immediately before being punched in the face by a counter protester during «Unite the Right» protests by white nationalist and «alt-right» demonstrators in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017. REUTERS/Casey Ian Patchell

En høyreekstrem vil gjerne vise sitt mot overfor motparten og gjør Sieg Heil.

A white supremacist protester is punched in the face by a counter protester after giving a Nazi salute during «Unite the Right» protests by white nationalist and «alt-right» demonstrators in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017. REUTERS/Casey Ian Patchell

For det får han en knyttneve i ansiktet. Bildene fra Reuters forteller at den ene siden føler de har rett til å bruke vold, og at det er legitimt. Dette er uamerikansk.

Noen ønsker at disse konfrontasjonene skal vokse og bli sterkere. Det mest skremmende bildet var av militsen som fulgte alt-right-marsjen.

Members of a white supremacists militia stand near a rally in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017. REUTERS/Joshua Roberts

 

Man kan dra en opplagt konklusjon: De sterke politiske motsetningene i dagens USA, kombinert med retten til å bære våpen, gjør at spørsmål om vold som kommer ut av kontroll er høyst nærværende. Det bør kunstnere og kjendiser tenke over når de oppfordrer til å «bli kvitt Trump», slik forfatteren Stephen King nylig gjorde.

Det er dagligdags at kjendiser kommer med slike uttalelser, og de synes helt intetanende om hva som kunne skje hvis noen tok dem på ordet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂