Bildet: Ytre høyre i USA ønsker å lage en markering i Charlottesville, Virginia, hvor en statue av sørstatsgeneralen Robert E Lee skal fjernes. Det vet at det mobiliseres til motdemonstranter. Ytre høyre kalkulerer med at all vold er god reklame for dem. Det er ikke god reklame for Trump som liberale medier forsøker å gi skylden. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Ytre høyre anført av KKK-lederen David Duke demonstrerte i Charlottesville, Virginia, lørdag og ble møtt av motdemonstrasjoner fra det sosialistiske partiet og Black Lives Matter. Det hele utviklet seg til et gateslag da en bil kjørte inn i motdemonstrantene.

Høyst sannsynlig var det en overlagt handling fra KKK-leiren.Flere mennesker ble liggende igjen på fortauet, sjåføren stakk. Det opplyses nå at en person er død.

De liberale mediene blir voldsomt opphisset. For dem er dette ragnarokk som valget av Trump har utløst. Tidligere ledere av de svartes organisasjon NAACP og viseborgermesteren i Charlotteville, krever at Trump fordømmer KKK-marsjen.

Men da Trump holdt pressekonferanse fordømte han volden på «begge sider». Dette tas ikke godt i mot blant de liberale og venstreorienterte. De forlanger at Trump skal se saken fra deres side. Men det gjør selvsagt ikke Trump. Dette handler om politikk. Skulle han gjøre det ville han ikke være Trump.

Men de liberale kan ikke akseptere at noen kan ha andre meninger enn dem selv. Brian Stelter sitter i CNNs studio og sier at bilen som rammet motdemonstrantene er akkurat samme fenomen som jihadisten som brukte en 19 tonns truck til å pløye ned mennesker på promenaden i Nice 14 juli for ett år siden. Han blir veldig opphisset når han påpeker det, og den svarte tidligere lederen i studio sier at hadde dette vært muslimer ville høyresiden vært agitert.

Disse sammenligningene gjør ikke noe for å fremme deres sak, for de stemmer ganske enkelt ikke. Det er et forsøk på å kuppe hendelse til inntekt for sitt syn, som relativiserer jihadist-terroren og dermed bagatelliserer den.

Men: Ytre høyre i USA forsøker å kapitalisere på Trumps seier og motsetningene i folket. Marsjen i Charlottesville var en bevisst provokasjon. De visste det skulle bli bråk.

David Duke sa at dette var en historisk hendelse. De skulle markere at de ville ta tilbake Amerika, akkurat slik Trump hadde lovet.

Men Trump har ikke sagt at han skal ta tilbake Amerika slik rasistene i KKK vil ha det.

Her har de liberale og KKK noe til felles. Begge ønsker å bruke Trumps program til å legitimere sine egne saker.

Trump hadde hatt råd til å si det. Han burde sagt det for å ta noe av brodden av CNN og de andre mediene som gir ham skylden for volden.

Men ytre høyre forsøker å ri på og utnytte den politiske spenningen. De representerer en fare og Trump burde sagt det.

Når Trump fordømte vold på begge sider er det fordi det har vært vold fra begge sider. Black Lives Matter er voldelig. Venstreaktivister har angrepet og stoppet møter på Berkeley og Middlebury universitet. Med vold. De arrangerte voldelige protester etter at Trump ble valgt. Trump er velkjent med disse aktivistene og deres metoder. De adskiller seg ikke fra KKK-gutta i Charlottesville.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂