Den venstreorienterte faktasjekkeren Snopes erkjente lørdag at tidligere president Trump aldri kalte nynazister for «veldig fine mennesker» under pressekonferansen sin etter «Unite the Right»-demonstrasjonen i Charlottesville i 2017.

Kritikere av Trump har i årevis hevdet at han satte likhetstegn mellom nynazister og motdemonstranter etter hendelsen. President Biden var en av de fremste kritikerne, og har sagt at hendelsen var hovedgrunnen til at han lanserte sin 2020-kampanje.

Påstanden er falsk, skriver Snopes

Påstand:

Den 15. august 2017 kalte daværende president Donald Trump nynazister og hvite rasister som deltok på Unite the Right-møtet i Charlottesville, Virginia, for «veldig fine folk».

Påstanden er falsk, skriver Snopes:

På en pressekonferanse etter demonstrasjonen mot den planlagte fjerningen av en statue sa Trump at det var «veldig fine mennesker på begge sider» …  Han sa i samme uttalelse at han ikke snakket om nynazister og hvite nasjonalister, som han sa burde fordømmes fullstendig.

Det er politisk ukorrekt i USA å vise sympati med nynazister

Kommentaren som ble tatt ut av kontekst fikk enorme ringvirkninger for Trump. Hele verden fordømte ham, og norske medier fråtset i historien, da de kunne vise sine lesere at de hadde rett når de fremstiller ham som en høyreekstrem rasist.

– Massiv fordømmelse av Trumps uttalelse om at det var «bra folk» blant høyreekstremistene i Charlottesville, skrev Aftenposten i august 2017, og inkluderte tweets fra blant annet FNs generalsekretær António Guterres og Børge Brende, som da var utenriksminister. Jarlen av Romsdalshorn, derimot, visste at påstanden var falsk.

NRKs Urix og USA-korrespondent Tove Bjørgaas forklarte sine lesere hvorfor Trumps kommentar er så farlig og legger på i tykke lag for å sverte presidenten og hans supportere. Det som skjedde i Charlotteville, var også et terrorangrep, får vi vite. Bjørgaas skriver blant annet:

Hvorfor er det så farlig?

Det er svært politisk ukorrekt i USA å vise sympati med nynazister og andre høyreekstreme grupper som ønsker hvitt overherredømme (no sh** Sherlock). Årsaken finnes i amerikansk historie. I slavetiden, borgerkrigen og raseskillepolitikken etterpå. Mange jøder flyktet også til USA under og etter Holocaust.

Oppslutningen om høyreekstreme grupper har økt etter at Trump ble kandidat og president. Hatkriminaliteten har også blitt mer omfattende.

Trump understreket i går at han ikke forsvarte nynazister, men «andre» som demonstrerte. Men tidligere KKK-leder David Duke takket Trump for den fornyede støtten på Twitter.

Trump kom til makten ikke minst fordi han satte befolkningsgrupper opp mot hverandre og utnyttet frykten og sinnet i deler av den hvite befolkningen. Det som skjedde i Charlottesville, er så langt det klareste uttrykket for hvor sterkt dette sinnet er her i USA …

Jeg så hele klippet for første gang i går

Det er faktisk bemerkelsesverdig at venstrevridde Snopes har faktasjekket historien syv år senere. Det gjorde de etter at den begynte å dukke opp igjen i vår.

Våren 2024 dukket det på nytt opp innlegg i sosiale medier som reiste spørsmål om Trumps beryktede kommentar, skriver Snopes. Faktasjekken viser til en tweet på X fra «Pro-Israel», som skriver at i dag så han hele klippet for første gang.

Under tweeten kommenterer flere at det er første gang de har sett hele klippet:

Hyman Roth: – Jeg så hele klippet for første gang i går. Manipulasjonen fra pressen er helt utrolig.

Brian James MacLeod: – Dette er bokstavelig talt første gang jeg har sett og hørt den fulle konteksten av denne hendelsen.

Trumps kommentar spredte seg som ild i tørt gress, og daværende presidentkandidat Joe Biden gjorde hendelsen i Charlottesville til en hjørnestein i valgkampen sin, skriver Snopes videre. Syv år senere har de funnet frem originalklippet på C-SPAN og sjekket hvert ord Trump sier.

Litt for sent, fordi skaden allerede er gjort, vil mange si. Snopes vet sannsynligvis dette og føler seg derfor trygge på at det å fortelle sannheten for en gangs skyld ikke vil gjøre noen forskjell.

Venstresiden vil fortsette å bruke kommentaren for alt den er verdt. Så langt er det bare konservative medier som har publisert faktasjekken om Charlottesville fra Snopes.

Vi kan trygt si at ingen i norske medier eller eksperter vil erkjenne at påstanden var falsk, for det ligger ikke i deres DNA å innrømme at de tar feil om Trump og hans «høyreekstreme» støttespillere.

Nei, Hilde Restad: Trump støttet ikke nazistene i Charlottesville

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.