De siste dagene har det sirkulert en video på sosiale medier som hevder å vise hundrevis av studenter som konverterer til islam og deltar i islamsk bønn under pro-palestinske protester ved University of California (UCLA).

En nærmere undersøkelse viser imidlertid at påstanden er misvisende, skriver faktasjekker Snopes. AllSides vurderer Snopes som venstrevridd og er kanskje mest kjent for å ha faktasjekket satire fra nettstedet The Babylon Bee.

En tweet, som i skrivende stund har blitt vist nesten syv millioner ganger, hevdet at studentene konverterer til islam, og deltar i et islamsk bønnerop ved UCLA.

Videoen i seg selv støtter imidlertid ikke denne påstanden, skriver Snopes. Klippet viser riktignok en stor samling demonstranter ved UCLA som deltar i bønn, men i motsetning til det som har blitt hevdet på nettet, viser det ikke hundrevis av studenter som konverterer til islam.

Dette er en viktig distinksjon, ettersom det å delta i bønn ikke er ensbetydende med å konvertere til islam. Snarere skal klippet ha fanget et øyeblikk der en gruppe mennesker deltok i islamsk bønn mens solen gikk ned, skriver Snopes.

Flere timer senere rykket politiet inn for å oppløse protestleiren og arrestere mer enn 2000 demonstranter, ifølge flere rapporter.

– Hours later, police swept in to dismantle the protest camp and arrest more than 2,000 protesters, according to multiple reports.

Her kommer Snopes selv med falske nyheter, for alle landsomfattende medier har rapportert at rundt 2000 har blitt arrestert over hele landet. NBC News bekrefter dette og skriver at 210 demonstranter ble arrestert ved UCLA.

Å konvertere til islam innebærer en personlig troserklæring, kjent som shahada, som kan avlegges privat eller offentlig, ofte i nærvær av vitner eller innenfor det muslimske samfunnet, skriver Snopes videre.

I tillegg kan konvertering innebære å lære om islams grunnleggende tro og praksis, inkludert de fem søylene (shahada, salah, zakat, sawm og hajj), og å innlemme dem i sitt daglige liv.

Påstanden om at videoen viser hundrevis av studenter som konverterer til islam under UCLA-demonstrasjonene, er derfor misvisende, konkluderer Snopes. Selv om videoen viser en stor samling demonstranter som deltar i islamsk bønn, er det ingenting som tyder på at det fant sted masse-konverteringer.

Så det så!

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.