Det er utfordrende for faktasjekkere, skriver NRK etter debatten mellom Biden og Trump:

– Særlig Trump er blitt anklaget for å spre usannheter og løgn.

De har snakket med Stian Eisenträger, som er redaktør for faktasjekkingsnettstedet Faktisk.no. Han forteller at det er krevende å skulle sjekke påstandene som kandidatene kom med under debatten.

– Man må ha et stort team for å gjøre dette på en skikkelig måte, sier han.

– Det er ressurskrevende, og det er krevende å få med seg alle påstander som blir ytret. Man må kjenne de ulike fagfeltene, som spenner fra økonomi til innvandring til abort. Og man må vite hvor man skal lete for å finne svarene.

Hvorfor de trenger et stort team for å faktasjekke debatten, er usikkert. Det er like forunderlig som når NRK har så mange som åtte journalister på en sak. (Som dere må betale for.) Da jobben deres er å faktasjekke – i dette tilfellet amerikansk politikk –, burde de ikke da ha sånn noenlunde peiling på de ulike fagfeltene?

Mistanken er at å sjekke fakta for Faktisk.no er utfordrende, skyldes at de gjør som mediene de jobber for: plukker ut enkelte fakta som støtter deres egne meninger og det de vil formidle til folket. Samtidig undergraver de andres meninger og overser informasjon som motsier de samme oppfatningene. «Cherry picking», med andre ord.

Store nyhetsmedier som CNN har allerede gått i gang med å faktasjekke påstandene fra Trump og Biden, skriver NRK videre:

– Associated Press skriver blant annet at det ikke er sant at kun en liten gruppe var involvert da Kongressen ble stormet 6. januar 2021, slik Trump hevdet. Biden på sin side skal ha gitt et feilaktig inntrykk av prisen på insulin.

CNN med brutal faktasjekk av Biden

Denne informasjonen har blitt gjengitt i de fleste norske medier. Alt Trump sier, blir faktasjekket, og hans «løgner» blir fremhevet, mens Bidens uskyldige kommentar om prisen på insulin ofte er gitt som eksempel. Medier er som en kontrollerende mor som alltid må forsvare yndlingssønnen, samme hva han gjør og selv om han måtte være en skikkelig «loser».

Dessuten stemmer det at det var en liten gruppe som var involvert den 6. januar. Rundt 75 millioner stemte på Trump i 2020, og ca. 1500 ble arrestert etter 6. januar; de fleste av dem var ikke-voldelige.

Før valget i 2020 var det tusenvis av valgmøter, med eller uten Trump. De var alle fredelige og fylt av glede og kjærlighet til landet. Så ja, «january–sixers» var en liten gruppe, i motsetning til BLM, Antifa og jødehaterne som herjer over hele landet i flere måneder og skaper frykt, død og ødeleggelser.

En sjekk på Faktisk.no viser at de ikke har publisert en faktasjekk av debatten. Kanskje det ble for utfordrende for dem fordi flere liberale medier i USA for en gangs skyld innrømmer at Biden serverte utallige løgner. Denne brutale faktasjekken fra CNN vil vi aldri få se i norske medier. Se oversettelse under videoen.

CNNs brutale faktasjekk viser at Biden lyver igjen og igjen:

  • Han sa at han er den eneste presidenten på lenge som ikke har hatt noen soldater som har dødd noe sted i verden. Men soldater har selvfølgelig dødd på hans vakt.
  • Han sa at han har satt en makspris på 15 dollar per sprøyte på insulin under Medicare, mens maksprisen er 35 dollar i måneden.
  • Han sa at de totale medisinutgiftene i Medicare er maksimalt 200 dollar i året, men det er 2000 dollar.
  • Han sa at det er færre grensekryssinger nå enn da Trump var president. Det er generelt ikke sant.
  • Han sa at arbeidsledigheten var på 15 prosent da han tiltrådte. Den var faktisk 6,4 prosent.
  • Han sa at Trump ønsker å kvitte seg med «social security», pensjonssystemet. Det stemmer ikke.
  • Han sa at milliardærer betaler 8,2 prosent i skatt. De betaler mye mer.
  • Han sa at Trump ba amerikanerne injisere blekemiddel under pandemien. Vi vet at Trump kom med tåpelige kommentarer om forskere som studerte desinfeksjonsmiddel, men han ga ikke råd til folk (om å bruke det).
  • Biden sa at Border Patrol (grensevaktene) støtter ham som president. Nei, de støttet et lovforslag om grensen, men har ikke gitt sin støtte til Biden.

Dette betyr ikke at CNN har sett lyset, fordi ærligheten til faktasjekkeren i videoen er sjelden for kabelnettverket, men i det minste ønsker de forskjellige meninger velkommen.

Bidens påstand om at inflasjonen var 9 prosent da han ble president, er ikke i nærheten av å være sann, og ble også faktasjekket av CNN. Inflasjonen på årsbasis i januar 2021, måneden han tiltrådte som president, var på rundt 1,4 prosent.

Biden sa også at Trump kalte neo-nazis for fine folk, selv om venstresidens faktasjekk Snopes nettopp har fastslått at det er usant.

Biden nekter å hedre soldater som ble drept 

Pårørende til de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Afghanistan under president Bidens katastrofale tilbaketrekning i 2021, sa til New York Post at de var rasende – men ikke overrasket – over den manglende respekten Biden viste da han feilaktig hevdet at ingen soldater døde i Afghanistan under hans ledelse.

Under et av sine mange lavmål under debatten med Donald Trump glemte Biden tilsynelatende de 16 soldatene som har dødd i angrep i utlandet i løpet av hans tid i Det hvite hus, skriver The Post. De inkluderte 13 i Kabul 26. august 2021 og ytterligere tre i Jordan for bare fem måneder siden.

The Post har snakket med flere av soldatenes familier. Steve Nikoui, som er far til Kareem Nikoui, som omkom under uttrekningen i Afghanistan, er ikke overrasket med tanke på hvordan Biden stadig kikket på klokken sin da likene av de 13 falne ble hedret i en seremoni. Nikoui er glad for at resten av USA er i stand til å se hva de har vært igjennom de tre siste årene.

Årene siden drapet på sønnen har ikke vært enkle for Nikoui, som skapte overskrifter i mars, da han ble arrestert under Bidens State of the Union-tale. Hans forbrytelse var å rope i sinne om de døde soldatene under presidentens tale. Nikoui forteller The Post at det Biden gjorde under debatten, var å nekte å hedre tjenesten og offeret til de 13 soldatene og kvinnene som ble drept ved Abbey Gate på grunn av hans inkompetanse.

De vil gå over lik for å beskytte Biden

Under debatten trakk Biden også frem sin sønn, som han gjentatte ganger har sagt døde i kamp. Man skulle tro at han ville forstå Steve Nikouis smerte og be politiet om ikke å arrestere den sørgende faren. Men det er ikke slik Biden opererer.

Her ser han på klokken sin når døde soldater hedres. Venstresidens medier og faktasjekkere vil sannsynligvis si at videoen er «deep fake». De vil gå over lik for å beskytte og støtte USAs minst kompetente og mest uetiske president.

«Jeg kunne ikke se på ham»: Familier til drepte soldater anklaget Biden for å ha kikket på klokken under seremonien, rapporterte Sky News Australia. De sa at det ikke bare skjedde én gang, men flere ganger.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.