Når norske medier skal kommentere Bidens katastrofale opptreden driver de samtidig damage control. De har pushet Demokratenes maktovertagelse av USA i alle år. De er like marxistisk-inspirert som Demokratene: Overta institusjonene innefra. Ingen merker noe.

Dvs rundt 40 prosent av velgerne trodde det var valgsvindel i 2020. Du stopper ikke tellingen i vippestater i tre timer uten en meget god forklaring. Det hadde ikke Demokratene.

Det er grunn til å tro at langt mer vil komme ut om valgsvindelen hvis Trump vinner. Da får norske medier et forklaringsproblem.

De har allerede et forklaringsproblem. De har løyet i så mange år at det er blitt en vane og de tror løgnene er sannhet.

Her er noen huskelapper til ferden videre.

NTB «faktasjekker» kandidatene, selvsagt ut fra amerikanske medier. For de norske er 6. januar blitt en hellig totem de forsvarer. De bryr seg ikke hva som er kommet inn av ny informasjon.

Trump sa blant annet at det var relativt få mennesker som deltok i stormingen av Kongressen. Han kom også med feil påstander om hvordan den økonomiske situasjonen var da han var president.

Biden benyttet seg først og fremst av overdrivelser og forskjønnelser framfor regelrette løgner, men han kom blant annet med feil pris på insulin. Blant overdrivelsene var framstillingen av hva Trump tidligere har sagt om å bruke ugressmidler til å takle koronaviruset.

Trump : «De snakker om et relativt lite antall mennesker som dro til Kongressen og i mange tilfeller ble vist inn av politiet»

Fakta : Dette er ikke riktig. Angrepet på Kongressen var det dødeligste angrepet på USAs maktbastion på over 200 år. Det er grundig dokumentert med videoer, bilder og øyenvitner at tusenvis av mennesker deltok i stormingen, og at det var regelrette basketak mellom demonstranter og politiet. Politisjef J. Thomas Manger har tidligere uttalt at påstanden om at «våre betjenter hjalp opprørerne og fungerte som turguider» er «grove og falske». Over 1400 personer er blitt tiltalt som følge av opprøret, over 850 personer har erkjent skyld, mens 200 andre er blitt dømt.

Det dødeligste? Da bør man nevne de som døde. Det var demonstranter som ble skutt eller trampet ihjel av politiet. Men Ashli Babitt er ikke et navn NTB vil nevne.

Trump : «Problemet deres er at de er radikale fordi de vil ta livet av et barn i åttende måned, niende måned og selv etter fødselen, etter fødselen»

Fakta : Trump viste feilaktig til aborter etter fødsel. Barnedrap er en kriminell handling i alle USAs delstater. Aborter sent i svangerskapet er svært sjelden, I 2020 ble mindre enn 1 prosent av abortene gjort etter uke 21, ifølge USAs folkehelseinstitutt. Vanligvis skyldes disse alvorlige komplikasjoner, som alvorlige misdannelser eller at det er fare for kvinnens liv. I de aller fleste tilfeller er det også snakk om ønskede svangerskap.

NTB har ikke fått med seg at det er lov med abort helt opp til fødselen i New York og California. Tilfellet Trump referer til er herostratisk berømt. Det var guvernøren i Virginia, Ralph Northam, som ble intervjuet på radio siden det var foreslått å utvide abortgrensen også der. Northam sa at den fødende kvinnen måtte rådføre seg med hva de skulle gjøre med barnet, etter at det var født. Northam var barnelege.

 

Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita og USA-ekspert, forteller til VG at Biden kom svært dårlig ut av debatten.

– Det var ille å se på. Biden fremsto som en mann med en fot i graven. Dette var hans store mulighet. Han slet med ordene. Tidligere synes jeg ikke det var ille nok til at han måtte trekke seg, men nå er jeg mer usikker. Det kommer til å bli noen alvorlige samtaler. Nå er det full panikk i partiet, sier Løkke.

Løkke tror at amerikanske velgere, som ikke er like opptatt av politikk, må ha blitt sjokkert.

– Biden tapte debatten mer enn Trump vant. Trump hadde en fordel med formatet, for han ble mer disiplinert. Biden virket gammel, hes, usammenhengende og snublet i ordene. Trump kan være strålende fornøyd, sier Løkke videre.

Christina Pletten/Aftenposten

Donald Trump er en ekstremt svak og sårbar kandidat.

Tidligere president Donald Trump hadde ingen strålende kveld heller. Han serverte sin vanlige ordsalat, dandert med konspiratoriske anklager og, i flere tilfeller, løgner. Som for eksempel da han forsøkte å gi Nancy Pelosi skylden for stormingen av kongressen.

Donald Trump signaliserte med all tydelighet at han er akkurat den kandidaten mange frykter at han er. Han nektet å ta ansvar for stormingen av Kongressen. Han nektet å svare ordentlig på om han vil akseptere valgresultatet hvis han taper.

Han indikerte at han vil melde USA ut igjen av Parisavtalen. Han svarte urovekkende på spørsmål om Nato og Ukraina. Han tok ingen selvkritikk og la ikke frem noen plan.

Førsteamanuensis Sofie Høgestøl (og vikar på Stortinget for Venstre)

Reglene for debatten var at de to herrene fikk et par minutter hver til å snakke, mens mikrofonen til motdebattanten var skrudd av. Høgestøl tror formatet kom Trump til gode, for ingen stanset sludderet hans.

– Fordi han ikke ble faktasjekket av moderatorene, kunne han fremsette sine vante løgner og holde seg til talepunktene sine.

 

Den foraktfulle nedlatende tonen i omtalen av Trump er noe både journalister og eksperter har lagt seg til. Det er ikke tillitsvekkende for å si det mildt.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.