Civitas Eirik Løkke er blitt medienes USA-orakel og søndag morgen var han gjest hos TV2. Omtalen av Trump er som et kasus. Han er et unntak som må elimineres. -Han faller utenfor alle andre presidenter, sa Løkke.

Programleder og Løkke er helt enige. De utveksler synspunkt om noe de er helt enige om. Programlederens rolle er å spørre om hvor ille Trump er, hva vi kan vente oss og om det er nok politi til å ta seg av ham og «hans folk». Det høres ut som om Trump er en sektleder, ikke at han fikk 66 millioner stemmer.

Løkke oppfyller ønskene. Grunnen til at han sitter i studio. -Trump appellerer til det verste i amerikanerne, sier Løkke, to ganger. Det er en utrolig uttalelse, som sier mer om Løkke, Civita og norske medier enn det sier om Trump og hans velgere. Det sier ingenting om dem.

Dekningen av USA og Trump er blitt en moralistisk øvelse. Trump og hans velgere representerer det onde og det onde skal man ikke forstå. Man skal kvitte seg med det.

Programleder lurer på om Trump kan finne på noe tull a la 6. januar. Da sier Trump at politiet er forberedt denne gang. Det de var de ikke 6. januar. Det kom helt uforberedt, sier Løkke.

Du skal være ganske bortreist for ikke å ha fått med deg at den bevisste svekkelsen av sikkerheten den dagen er noe som er blitt grundig dokumentert. Det samme er løgnene om at fem politifolk ble drept. Det er derimot mye som tyder på at også 6. januar var en planlagt operasjon for å kunne presse Trump og hans velgere ut av politikken. Samtidig har man brukt 6. januar til å politisere rettsvesenet og politiet på en måte som er uten sidestykke i amerikansk historie.

Men dette er ikke tema i norske medier. Derfor løfter de ikke en finger for å forsvare ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Det de gjør med Trump og hans velgere vil de også gjøre her.

NTB er ikke snauere enn TV2 og spyr ut stoff om Trumps «forbrytelser»: Lørdag var det mottakelse av gaver som aldri ble deklarert og en forestående tiltale og påtale fra statsadvokat i New York, Melvin Bragg. De norske ekspertene tror at sannhetenes time snart har slått for Trump. Han vil bli «ekspedert».

USA-eksperter tror Trump kan bli pågrepet: Han inntar martyrrollen

Flere norske eksperter mener det er svært sannsynlig at Donald Trump vil bli pågrepet. I så fall vil han bli den første presidenten i historien dette skjer med. (NTB)

Perspektivet er konsekvent negativt. Alt som vederfares Trump er fortjent. Det er ikke synd på ham. Han er ikke verdig hverken forståelse eller forsvar.

– Han inntar martyrrollen. Han mobiliserer tilhengerskaren sin til en slags offentlig kamp mot påtalemyndigheten og sine politiske motstandere i «den dype staten», som han kaller dem.

Det sier førsteamanuensis og ekspert på amerikansk politikk Hilmar Mjelde til NTB etter at Trump lørdag på det sosiale mediet Truth Social hevdet at han vil bli pågrepet på tirsdag.

Mjelde forteller videre at det har kommet signaler om at Trump vil bli tiltalt, men at han i så fall vil overgi seg selv til påtalemyndigheten i New York. Han er usikker på om dette vil føre til voldelige opptøyer.

– Vi får ha litt is i magen. Jeg kan også se for meg at det ikke blir opptøyer. Den omfattende straffeforfølgningen av dem som stormet Kongressen, kan virke avskrekkende.(NTB)

Det antydes at Trump vil forsøke å oppildne til en ny «storming». Hans tilhengere omtales som «fans».

Ifølge Mjelde vil offentlig agitasjon og gatemobilisering trolig bli en sentral del av forsvarsstrategien til Trump, men omfanget av dette er uvisst.

– Fansen vil slutte opp om ham mer enn noen gang, og de vil rase mot myndighetene. De ser på det som politisk forfølgelse av Trump. Han vil uansett fortsette valgkampen. Trump kan fortsatt bli både nominert og valgt til president, selv om han både tiltales og dømmes.

Heller ikke USA-ekspert Sofie Høgestøl blir overrasket dersom Trumps påstander om pågripelse stemmer. Hun er førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Oslo.

– Han sier det selv, og det er ikke uvanlig at man mottar et signal om en påtaleavgjørelse fra statsadvokaten om en pågripelse. Det ser ut som han har fått det signalet, sier Høgestøl til NTB.

Hun sier videre at det allerede diskuteres i amerikanske medier hvor potensielt farlig uttalelsene blir.

– Han oppfordret også til protester 6. januar 2021, sier Høgestøl.

Hun sier en amerikansk president aldri har blitt pågrepet tidligere.

– Hvordan tror du dette vil påvirke hans kandidatur til presidentvalget?

– Rent juridisk har det ikke noe å si for hans kandidatur, men politisk sett er det et annet spørsmål. Mange av de andre republikanske kandidatene har holdt seg lavt så langt, men hvis han blir pågrepet i Florida og må utleveres til New York, er det guvernøren der, Ron DeSantis, som må fatte denne beslutningen. DeSantis er en av Republikanernes andre presidentkandidater.

Høgestøl legger til at Trump også er under etterforskning flere steder i landet.(NTB)

Det reises ingen spørsmål om hva grunnen kan være til at Trump er under etterforskning flere steder. Politiske motiv nevnes ikke.

Saken det nå er snakk om, gjelder pornoskuespilleren Stormy Daniels som fikk utbetalt såkalte «hysjpenger» via Trumps tidligere advokat Michael Cohen før presidentvalget i 2016.

USAs tidligere president risikerer å bli tiltalt for brudd på loven om valgkampfinansiering ved at aktoratet argumenterer for at pengene var et forsøk på å hindre publisering av opplysninger som kunne skade valgkampen hans.

Trump fikk nylig mulighet til å forklare seg om saken for en storjury, men advokaten hans sa ekspresidenten ikke kom til å gjøre dette. (NTB)

Trump har forklart seg om disse pengene mange ganger, men det preller av som vann på gåsa. Hans ord har ingen vekt.

Rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, viser også til hendelsene i Kongressen 6. januar 2021. Han tror at voldelige protester er mindre sannsynlig denne gangen.

– Jeg tror vi får se demonstranter som protesterer, slik vi observerte etter FBIs ransakelse av hjemmet hans i Florida.

Løkke tror heller ikke at uttalelsene svekker Trumps muligheter til å bli presidentkandidat for republikanerne. De fleste amerikanerne vet nå hvem Trump er, og omdømmet påvirkes ikke av denne saken.

Løkke er derimot enig i at Trump trolig vil bli pågrepet.

– Han hadde neppe oppfordret folk til å ta til gatene dersom han ikke fryktet å bli pågrepet. Videre vet vi at påtalemyndigheten i New York har invitert Trump til å vitne for en storjury, som er en indikasjon på at tiltale kan komme. (NTB)

I Demokratenes Amerika er Trump rettsløs. Det er han også i norsk presse. Det finnes intet spor av at han har vært stilt for riksrett to ganger uten å bli dømt. Norsk presse preges snarere av samme holdning som Demokratene: Nå må han endelig tas, som om han var et stykke vilt som må nedlegges.

Den som leser norsk presses dekning av Trump siden 2016 vil se en bevegelse i retning av at «noen snart må se å stoppe ham».

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.