Det er duket for en knallhard omkamp om ett senatssete i Georgia.

Det kan avgjøre hvem som får kontroll over Senatet.

– Det vil bli som en skyttergravskrig fra 1. verdenskrig hvor begge sidene pøser inn enormt med mannskaper og penger, uten at noen klarer å flytte fronten merkbart, sier statsviter Hilmar Mjelde ved Norce-instituttet til NTB.

Nå kommer hele det politiske USA til å innta ferskenstaten for det som kan bli et slag om kontrollen over Senatet i Washington.

Omkampen står mellom den tidligere NFL-stjernen Herschel Walker og den sittende senatoren, demokraten Raphael Warnock.

For Demokratene kan dette bli eneste mulighet til å kapre en virkelig seier.

– Demokratene vil nå rulle inn alle de tre storkanonene: president Biden, president Obama og president Clinton, sier Mjelde.

Vinner Republikanerne Arizona eller Nevada, blir alt avgjort i Georgia. Dersom ett av partiene tar begge de førstnevnte, er det over.

– Hvis dét blir situasjonen, er det som å spole tilbake til 2020 på valgdagen. De har allerede brukt sinnssykt mye penger på valget. Og mer penger skal det bli. Hvis det blir slik at Georgia er det avgjørende vippesetet, vil man pøse inn penger, sier Venstre-politiker og USA-ekspert Sofie Engli Høgestøl.

Guvernør Brian Kemp vant sin tvekamp mot demokraten Stacey Abrams.

– Den suksessrike, nyvalgte republikanske guvernøren vil mobilisere sitt politiske apparat. Ron DeSantis vil ta turen opp fra nabostaten Florida. Mitch McConnell og det republikanske partietablissementet vil også sette alle kluter til. En vi neppe vil se så mye, er Donald Trump, om han da selv godtar  å holde seg på avstand, sier Mjelde.

Ifølge flere amerikanske medier besluttet Republikanerne å holde Trump unna og i stedet sette alt inn på å klistre Warnock til Biden.

En annen ting som spiller inn, er kampen om de svarte velgerne, en stor gruppe i Georgia. Begge kandidatene er svarte, og bakgrunnstallene viser at demokraten Warnock har et dårligere grep om denne velgergruppen nå enn da han beseiret hvite Kelly Loeffler i 2020 og 2021.

Også da måtte nemlig senatskampen avgjøres i en omkamp med alles øyne rettet mot Georgia.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.