Svarene man får om det amerikanske mellomvalget, avhenger av hvem man spør. Regimemedier flagger ikke hvilken side de favoriserer, men det skinner gjennom. Det er et broket bilde man står overfor som det ikke er lett å bli klok på.

Demokraten John Fetterman snudde Pennsylvania tidlig onsdag morgen, mens senator Ron Johnson i Wisconsin sikret gjenvalg sent onsdag morgen. Det gir demokratene 48 seter og republikanerne 49 – noe som betyr at den som vinner to av setene i Arizona, Georgia og Nevada, vil kontrollere Senatet.

Arizona og Nevada er de største spørsmålstegnene, med et betydelig antall stemmer som fortsatt skal telles i begge delstater. Den demokratiske senatoren Catherine Cortez Masto står mot republikaneren Adam Laxalt i Nevada. Laxalt leder med mer enn 70 prosent av de talte stemmene.

Arizona har også fortsatt mange utestående stemmer. Den demokratiske senatoren Mark Kelly har forspranget, og hans ledelse over republikanske Blake Masters forventes å krympe dramatisk – men ikke tæres helt ut. Fra tidlig onsdag morgen var rundt 60 prosent av stemmene talt opp i delstaten.

Ifølge prognoser fra New York Times vil Demokratene vinne Senatet.

“Georgia called it a night”

Mens Document-teamet og leserne døgnet for å følge med på dette utrolig viktige mellomvalget, så gikk valgfunksjonærer i Georgia hjem og la seg før alle stemmene var telt opp. Det siste resultatet ble annonsert klokken 02:30, og da ledet Raphael Warnock senatløpet med færre enn 29.000 stemmer.

Den siste oppdateringen viser at det vil bli gjenvalg mellom Walker og Warnock om en måned.

Med omtrent 98 % av stemmene inne ledet Warnock over Walker med 35.000 stemmer. Libertarianeren Chase Oliver var spoiler med 2,1 % av stemmene, og fikk rundt 81.000 stemmer. Kan det være en fordel for Walker i omvalget?

Velgere stemte for legalisering av marihuana i to stater

Mens myndigheter og sigarettmotstandere har jobbet i årevis for å informere om hvor skadelig røyking er, så har det foregått en grasrotkampanje for legalisering av marihuana. Røykere har blitt en utstøtt gruppe som det er lov å harselere med, og strenge lover har blitt vedtatt i det offentlige rom. Det motsatte har skjedd med marihuanabrukere.

I går stemte velgere for legalisering av marihuana i Maryland og Missouri, og da er det så langt 21 stater som har legalisert marihuana, mens 39 tillater det for medisinsk bruk.

Nå da John Fetterman har vunnet en senatplass i Pennsylvania, kan vi regne med at marihuanadebatten vil bli «front and center» i diskusjonen, for Fetterman lovet i sin kampanje å kjempe for det han kalte «denne bisarre overtroen og kriminaliseringen av en plante».

Men det er påvist at marihuana kan påvirke hukommelsen og kognitiv funksjon, så mitt råd til den nybakte senatoren er å holde seg unna denne planten. Han sliter nok som han gjør.

Som de sier i USA om dagen: «You can’t make this stuff up.»

Forfatteren av Hillbilly Elegy, J.D. Vance, vant senatsete for Ohio

Et lyspunkt i valget var seieren til J.D. Vance i Ohio. Han er forfatter av boken Hillbilly Elegy bestselgende memoarer fra 2016 om hans familie i Kentucky og de sosiale og sosioøkonomiske problemene i hjembyen hans Middletown, Ohio.

Boken ble filmatisert, og under seierstalen i går fremkalte han minnet om sin appalachiske bestemor «Mamaw», som ble spilt av Glenn Close i filmen. Hun var et stolt produkt av arbeidsfolk som trodde på den amerikanske drømmen og løftet dette landet ga henne, fortalte Vance i sin seierstale. La oss håpe han kan hjelpe til å beholde drømmen til det Amerika vi alle er så glad i på godt og ondt.

Han vant over motstanderen Tim Ryan med 53,3 % mot 46,7 %, en større margin enn forventet. Vance erklærte seg en gang som Never-Trumper, men snudde og fikk nå støtte av Trump. Det blir spennende å følge J.D. Vance i Senatet.

Printer-problemer forsinker valgresultatet i Arizona

Det endelige valgresultatet i Arizonas mest befolkede fylke, Maricopa County, vil bli forsinket til minst fredag, da printerproblemer skapte trøbbel for opptellingsmaskinene. Problemene førte til lange køer ved flere stemmesteder tirsdag, men rundt 245.000 mennesker hadde stemt personlig før valglokalene stengte klokken 21.00. Maricopa er et viktig fylke for demokratene.

Så langt leder Senator Mark Kelly med 51,9 % mot republikaneren Blake Masters 46,4 %. Sekstini prosent av stemmene er opptelt.

Guvernør Gretchen Whitmer vant i Michigan

Guvernøren vant over den republikanske kandidaten Tudor Dixon med nesten 9 prosentpoeng – 53,6 % mot 44,7 %. Dixon var stemplet som valgbenekter av media, da hun har stilt spørsmål rundt presidentvalget i 2020. Denne flotte damen, som da er stemplet som en trussel mot demokratiet, godtok umiddelbart resultatet og ringte Guvernør Whitmer:

Jeg ringte guvernør Whitmer i morges for å godta valget og ønske henne lykke til. Michigans fremtidige suksess hviler ikke på folkevalgte eller regjeringen, men oss alle. Det påligger enhver av oss å hjelpe barna våre å lese, støtte politiet og forbedre økonomien vår.

Medlemmene av The Squad vinner stort

Alle seks progressive medlemmer av The Squad vil vinne gjenvalget i Representantenes hus med store marginer.

Representant Ayanna Pressley fra Massachussets har fått 84,9 % av stemmene i distriktet sitt og det nyeste medlemmet av den radikale gruppen Jamaal Bowman fra New York har 61,4 % av stemmene. Representant Cori Bush i Missouri er anslått å vinne med 72,8 % av stemmene.

Ilhan Omar, Rashida Tlaib Michigan og Alexandria Ocasio-Cortez er alle ventet å vinne med over 70 % av stemmene i sine respektive distrikter i Minnesota, Michigan og New York.

Spørsmålet er hvor mye makt de vil få når Republikanerne tar over Huset. Mange eksperter mener at de er medskyldige i å ha kapret det Demokratiske paritet og ledet det til ytre venstre. Hvis en Republikaner blir speaker, kan det hende det blir plasser på bakerste benk.

Republikaner og representant Kevin McCarthey fra California har sagt at han tror han kan vinne nok stemmer i Huset til å bli utnevnt som Speaker of the House for 2023, og gjør han ikke det, var det ikke i «Guds plan».

Vi får håpe Gud hører hans bønner.

I natt uttalte McCarthy at det er klart de kommer til å ta Huset tilbake:

– Når du våkner i morgen, vil vi være i flertall og Nancy Pelosi vil være i mindretall, insisterte McCarthy.

Texas-republikaner sier at GOP og uavhengige velgere holdt seg hjemme

Den republikanske representanten Mayra Flores ble valgt inn i Representantene hus for Texas’ 34. kongressdistrikt i et høyt profilert spesialvalg i juni. Flores, som er født i Mexico, tapte for demokraten Vincente Gonzalez. I en twittermelding i dag skrev hun:

– Den RØDE BØLGE skjedde ikke. Republikanere og uavhengige ble hjemme. IKKE KLAG PÅ RESULTATENE HVIS DU IKKE GJORDE DIN DEL!

Pelosi feirer demokratene

Representant Nancy Pelosi sa i en uttalelse tidlig onsdag at hun var glad for å se demokratene overgå alle forventningene over hele landet:

– Tusen takk til våre grasrotfrivillige for at de har gjort det mulig for alle velgere å si sin mening i vårt demokrati.

New York Representant venter at republikanerne vil si opp Nancy Pelosi

New Yorks sittende representant Elise Stefanik vant statens 21. kongressdistrikt med over 20 prosentpoeng. Hun er optimistisk med tanke på partiets utsikter, og forventer at republikanerne vil sparke Nancy Pelosi når de tar over Huset. Hun var ydmyk over støtten fra sine egne velgere, og skrøt av at partiet fikk flere seire i delstaten New York.

Tidlig onsdag hadde republikanerne vunnet minst syv seter fra New York. De leder eller er mindre enn ett prosentpoeng fra å vinne i ytterligere fem løp.

Penger er ikke alt

Demokratene brukte nærmere 200 millioner dollar i dette valget for å hjelpe de evigvarende taperkandidatene Stacey Abrams i Georgia og Beto O’Rourke i Texas, skriver Washington Examiner.

Abrams, som tapte mot guvernør Brian Kemp med 7,5 prosentpoeng, hentet inn rundt 100 millioner i kampanjemidler. O’Rourke tapte for Guvernør Greg Abbott med 11 prosentpoeng selv om han samlet inn minst 77 millioner dollar.

Det er ikke tilfeldig at Examiner kaller dem taperkandiater. O’Rourke tapte senatløpet i 2018 mot Ted Cruz og i kandidatløpet for president i 2020. Abrams tapte mot Brian Kemp i senatløpet for Georgia i 2018.

En stat i tilbakegang

Etter Kathy Hochul-seieren er det ingen ende på en blå stat (Demokratisk) i tilbakegang skriver Michael Goodwin for New York Post. Hochul ledet Republikanere Lee Zeldin med 54 % mot 46 % etter at 81 % av stemmene har vært telt opp.

– Zeldin, som de fleste republikanere nasjonalt, hadde vinden i ryggen. President Biden er en fiasko, og politikken som han og den Demokratisk-ledede Kongressen har tvunget på landet, er direkte ansvarlige for kaoset nasjonen står overfor.

Kriminalitet, inflasjon, den synkende økonomien, den åpne grensen i sør, en oppfatning i verden om at Amerika er en svak og ustø alliert og motstander. Dette er ikke katastrofer som Biden har arvet – de er katastrofer han skapte eller utvidet, og hver enkelt påvirker livene til menneskene i New York direkte.

På samme måte som kampanjen hennes, var seierstalen hennes en nothing-burger skriver Goodwin:

– Vi har oppnådd så mye på bare ett år, hevdet hun.

Hva da?

Så sier hun: – Sammen går vi videre.

Hvor skal du? Hva er agendaen, bortsett fra abort, hele tiden?

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.