Demokratene og media spredte falske nyheter om Georgias valglover, og norske medier fulgte lydig opp. En spørreundersøkelse fra University of Georgia viser at null prosent av svarte velgere hadde dårlig erfaring med å stemme. De fleste sa de hadde en utmerket opplevelse ved valgurnene. Det var ikke valgfornektere, men de liberale, som spredte løgner og konspirasjonsteorier om valget.

I fjor holdt president Biden en tale i Georgia der han sammenlignet Republikanerne med segregasjonister, skriver Dominic Pino i National Review. Biden sa at Republikanske politikere i delstaten Georgia gjennomførte Jim Crow 2.0 gjennom både undertrykkelse av velgere og selve valgprosessen.

Jim Crow var en brutal lov fra 1877 som begrenset stemmegivningen til svarte amerikanere. Dermed mente presidenten med sine ord at Det republikanske partiet ønsker å skille svarte amerikanere fra deres samfunn.

National Review sa den gangen at talen var skammelig, skriver Pino. Ryan Mills bemerket noen dager senere at registreringen av svarte velgere hadde økt i årevis under Republikansk-kontrollert delstatsregjering.

Da Georgias statssekretær Brad Raffensperger skrev for National Review i mai, viste alle data om tidlig stemmegivning at Georgias valgreformer ikke hadde redusert valgdeltakelsen. Valget i 2022 hadde den høyeste valgdeltakelsen noensinne i Georgias historie for et mellomvalg.

Nå viser en University of Georgia-undersøkelse at null prosent av svarte velgere sa at de hadde dårlig erfaring med å stemme. Det stemmer, skriver Pino, og gjentar de oppsiktsvekkende funnene: Null prosent. I tillegg sa nesten 73 % av både svarte og hvite velgere at deres opplevelse ved valgurnene var utmerket.

På spørsmål om de i det hele tatt hadde problemer med å stemme, sa 99,5 % av svarte velgere at de ikke hadde det. Det er litt mer enn de 98,7 % av hvite velgere som sa det samme. I nesten alle spørsmålene i undersøkelsen hadde svarte velgere et lite forsprang i forhold til hvite velgere, både når det gjaldt tillit til valget, opplevelsen ved valgurnene eller om de var sikre på at stemmen deres ble talt som de hadde tenkt.

Georgia-guvernør Brian Kemps beskrivelse av de nye valglovene var at det skulle være lett å stemme og vanskelig å jukse. Undersøkelsen viser at de fleste Georgia-velgere, både svarte og hvite, stort sett er enige med Kemp. Dominic Pino avslutter med at funnet i undersøkelsen bekrefter at Bidens retorikk om emnet var shameful beyond belief; så foraktelig at det nesten ikke er til å tro.

Dessverre var ikke Biden alene om å stemple valgloven i Georgia som rasistisk. Raseriet og falske anklager om Jim Crow 2.0 fra Demokratene og deres allierte i media har pågått i lang tid. Loven er rasistisk, sa de, og vedtatt av intolerante Republikanere i hvite kapper for å gjøre det vanskelig for minoriteter å stemme.

Norske medier spredte samme falske historie om valglovene i Georgia

Norske medier fulgte lydig opp, for de er besatt av å dra rasekortet om svarte i USA de knapt kjenner til – og sette konservative i et dårlig lys. USA-korrespondenter og journalister på norsk jord har skrevet flittig om saken siden 2021, da Georgias valglov ble en politisk kamp i USA.

Det var aldri snakk om å grave dypt i saken eller finne en motstemme. De rapporterte ukritisk de falske beskyldningene fra venstresiden i USA, som VGs hit piece: Kontroversielle valglover innføres i USA: − Georgia er på frontlinjen.

NRK, Aftenposten, TV 2, Dagbladet, Nettavisen med flere fortalte samme historie som VG.

– I mange av USAs delstater vedtar republikanere lover som kan gjøre det vanskeligere å stemme, skrev Aftenpostens Gunnar Kagge høsten 2021.

– Demokratene i Kongressen forsøker å få flertall for en lov som forbyr slike begrensninger, legger han til.

Kagge forklarer ikke Demokratenes plan i dybde, som er totalt kontroll av nasjonens valg til deres fordel.

Den falske historien blusset opp igjen rundt mellomvalget 2022. NRKs Anders Tvegård skriver blant annet i en «Guide til mellomvalget»: Valglovene er i endring:

– Republikanere på delstatsnivå fortsetter med planene om å begrense innbyggernes mulighet til å stemme.

Etter mellomvalget i november skrev NRKs USA-korrespondent Tove Bjørgaas, uten kilder og fakta, at årsaken til at Demokratenes Stacy Abrams ikke lyktes med å bli USAs første svarte kvinnelige guvernør, var at i Georgia har valgdeltakelsen blant afroamerikanske menn vært lav lenge.

– Det ser ikke ut til å endre seg i dette valget, la hun til.

Det er falske påstander, men passer inn i historien NRK-aktivisten og hennes kolleger ønsker å fortelle leserne om republikanernes rasistiske undertrykkelse i Georgia og USA.

TV 2 tar løgnen helt ut og påstår at de berømte valgfornekterne, alle Republikanere, kan i teorien, hvis de skulle bli valgt, avgjøre hvem som blir president i 2024, ved å la være å sertifisere en eventuell Demokratisk valgseier i staten. I dette tilfelle er det Arizona:

– De kan også påvirke valget på forhånd ved å endre på regler for eksempel om hvem som skal ha stemmerett, hvordan poststemming skal foregå, hvor mange valgurner som skal utplasseres eller hvordan kretsgrensene skal være.

Dette ville ifølge TV 2-journalistene, som ikke er nevnt ved navn, ramme Demokratene:

– Å gjøre det vanskeligere å stemme vil først og fremst ramme Demokratene, siden mange med små ressurser, blant dem svarte, ikke har offisielt godkjente id-kort, bor langt fra valglokaler og ikke har bil eller rammes av regler og formuleringer de ikke forstår.

Det er så mange feil med ovennevnte sitat at en kan spørre hvor vi skal begynne, men hva med forestillingen at den tar for gitt at er du svart amerikaner, er du automatisk Demokrat.

Det kan ikke gjentas ofte nok, men Bidens kommetar til radioverten Charlamagne tha God sier alt, og støttes av alle Demokrater – og venstresiden i Norge:

– If you have a problem figuring out whether you’re for me or Trump, then you ain’t black.

Videre er det forestillingen om at hvis du er svart, er du for ignorant og lat til å skaffe deg ID-kort, som er utrolig lett tilgjengelig i delstater i USA, og de koster som regel ingenting.

TV 2-sitater insinuerer også at som svart er du såpass inkompetent at du ikke klarer å komme deg til valglokaler som er tilrettelagt for innbyggere, enten du er svart, brun eller hvit.

Sist, men ikke minst: Hvis du er svart, eier du ingen bil, og du er ikke i stand til å spørre venner eller familie om å få kjøre med dem, eller ta buss, trikk, tog eller T-banen, og verst av alt: Du er stokk dum og forstår ikke regler og formuleringer.

De fleste svarte hadde oppfattet slike holdninger som nedlatende, og mange hadde sagt at de er rasistiske

I april skrev fem fremtredende svarte konservative ledere en kommentar i Real Clear Politics. De ville fortelle verden hvorfor de støttet valglovene i Georgia og velger-ID. De spurte hvorfor den svarte ble ansett som ute av stand til å skaffe seg legitimasjon:

– Du kan ikke gå om bord på et fly uten legitimasjon. Du kan ikke hente en pakke fra et UPS-distribusjonssenter uten legitimasjon.

– Du kan ikke kjøpe alkohol uten legitimasjon. Og du kan definitivt ikke besøke president Biden i Det hvite hus uten legitimasjon. Er det rasistisk? Selvfølgelig ikke.

De skrev at opportunistiske aktivister som Stacey Abrams later som om hele det svarte samfunnet står bak dem og det radikale Demokratiske partiet fordi eliten har bemyndiget dem til å bestemme hvem som er «lederne» i det svarte samfunnet. De ignorerer alle andre som tenker annerledes:

– Hvis corporate America ønsker å være virkelig woke, må de våkne opp til det faktum at aktivister som Stacey Abrams — og Jesse Jackson og Al Sharpton før henne — absolutt ikke representerer det svarte samfunnet.

– De representerer radikale aktivistorganisasjoner og interessene til hvite eliter som er ivrige etter å åpne grensene våre på vidt gap og sende flere jobber utenlands uavhengig av effekten denne katastrofale politikken har på det svarte samfunnet.

Demokratene vil aldri høre på stemmene til konservative minoriteter, det vil heller ikke aktivistene i medier i USA – eller i Norge. De vil heller snakke om undertrykkelse av velgere, rasisme, udokumenterte og usanne påstander om valgjuks, og om valgfornektere.

«Valgfornekter» var et tema som ble gjentatt gang etter gang etter Trumps tap – og igjen før mellomvalget i 2022. Norske mediers dekning av valget handlet for det meste om radikale Republikanere som stiller spørsmål ved integriteten til USAs defekte valgsystem og Det konservative partiet, som vil gjøre det vanskelig for minoriteter å stemme.

Liberale medier ser ikke selv at det er de som har kommet med udokumenterte og usanne påstander og sprer falske nyheter om valg-undertrykkelse og rasisme i USA.

University of Georgias undersøkelse og oppslutningen og entusiasmen blant svarte velgere ved mellomvalget i 2022, beviser at det er de som har spredt løgner og konspirasjonsteorier om valget.

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.