Hvordan lykkes Demokratene til de grader med å få velgerne til å stemme slik de ønsker? spurte Geir i kommentarfeltet. Det spørsmålet er like vanskelig å svare på som hvorfor 81 millioner amerikanere stemte på en middelmådig presidentkandidat som holdt valgkampanje fra kjelleren og hadde ti innbetalte supportere på valgstevner.

Eller at Joe Biden og Demokratenes seier i forrige uke var en av de fire beste mellomvalg noen gang for partiet som kontrollerer Det hvite hus. Siden 1922 har det bare vært tre tidligere tilfeller hvor presidentens parti enten har vunnet eller ikke tapt Senat-seter, og samtidig tapt færre enn 10 seter i Huset.

– Alle disse, i 1934, 1962 og 2002, antas å være monumentale prestasjoner for presidentens parti og store unntak fra regelen, for partiet som kontrollerer Det hvite hus mister vanligvis seter i et mellomvalg.

Siden vi ikke har medier, Big Tech og justisdepartementet på vår side, vil det forbli et av verdenshistoriens uløste mysterier, noe man virkelig kan miste motet av.

Ting må bli verre før de kan bli bedre

Fox News-vert Dan Bongino stilte det samme spørsmålet på «Unfiltered with Dan Bongino» og sier at ting må bli verre før de blir bedre:

– Det har ikke blitt ille nok enda til at folk kan våkne opp fra Kool-Aid-dvalen.

– Inflasjonen er rekordhøy, grensen er vidåpen, fentanylkrisen utsletter barn over hele landet. Kriminaliteten øker i liberale byer, og økonomien er i rennesteinen. Den mektige staten prøver å undertrykke stemmen din, men tilsynelatende er det ikke ille nok.

– Dessverre, folkens, alle disse krisene kommer til å bli verre før noen velgere skjønner at det er venstresidens feil. Jeg har gjennomlevd dette før. Spørsmålet er bare: Hvor mye verre kommer det til å bli?

CNN er nåtidens gapestokk

– Så hva skjedde? spør Harry Enten i CNN, og som politisk analytiker konkluderer han med at velgerne straffet Republikanske kandidater de så på som for ekstreme; de var for nær knyttet til Donald Trump, og det hadde med abort å gjøre.

Analytikere, inkludert Enten, har bemerket at Republikanerne så ut til å ha et problem med kandidater og viser til meningsmålinger før valget hvor Republikanere i alle nøkkelvalgene var mindre favorisert enn Demokrater som var mye bedre likt enn sine motstandere.

Det må føles godt for Mr. Enten, som sitter på sin høye hest i et av de mest venstrevridde medier i USA og forteller sine trofaste seere som helt sikkert stemte på John Fetterman og radikale Squad-medlemmer, at de har reddet demokratiet ved å stemme på kandidatene som var bedre likt.

Vi kunne jo spurt Enten om hvorfor han tror det ble sånn, men han ville ikke ha svart oss, og jeg tror ikke han har evnen til å se seg selv i speilet og tenke utenfor den liberale, trangsynte boksen han sitter i. For han er – som samtlige talking heads i venstrevridde medier – medskyldig i at kandidatene som er blitt stemplet som høyreekstreme election deniers, har blitt hengt ut i medier – nåtidens gapestokk – til allmenn spott og spe.

De våger ikke å stille spørsmål ved et valgsystem som er et av de mest defekte i verden, og derfor er de radikale. Får seerne matet det inn med teskje lenge nok, begynner de å tro det, noe jeg selv gjorde i 2016, da jeg trodde at Trump skulle starte tredje verdenskrig og styre USA i senk.

Norske medier har også vært med på den uredelige heksejakten og henger ut Kari Lake, Dr. Oz, Herschel Walker og Tudor Dixon, mens Fetterman, Stacey Abrams, Raphael Warnock og samtlige kandidater for Demokratene blir fremstilt som second comings of Christ.   

Jeg så selv disse meningsmålingene og ble satt ut da de uten unntak var konstante ved at velgerne favoriserte Demokratene, med mange flere poeng enn de Republikanske kandidatene. Som MaristPoll like før valget der 45 % av velgerne har et gunstig inntrykk av John Fetterman, mens bare 35 % likte Dr. Oz.

Fetterman over Dr. Oz?  En gang en av de største stjernene i daytime tv og elsket av de fleste på venstresiden, men som også fremmet gode saker, ikke radikal sosialisme som motstanderen. Jeg vil aldri tilgi Oprah Winfrey.

Fetterman og Biden 2024 er en «no-brainer»

Demokratene brukte fire lange år på å kvitte seg med en president de så på som «ikke legitim», og de forteller fortsatt historier om at valget i 2016 var stjålet. Hvem er en trussel mot demokratiet?

Samtidig feirer de middelmådighet med å hylle en president som har vanskeligheter med å sette sammen to setninger og en senatskandidat som må bruke en maskin til å snakke for seg. Fetterman kan bli Bidens visepresidentkandidat, og de to sammen er en no-brainer, var det en som sa på sosiale medier, for hva annet kan vi gjøre enn å le? Men selv om det var en morsom vits i et mørkt øyeblikk, kunne det faktisk bli til virkelighet i en verden hvor opp er ned og ned er opp.

Når åpner Elon Musk for bosetning på Mars?

Men det var ikke bare i Senats-valg republikanerne hadde et kandidatproblem, skriver Enten med en selvsikkerhet som kan få den mest avbalanserte av oss til å ønske ham dit pepperen gror. Vi ser det også i guvernørvalg hvor republikanerne nominerte 2020-valgfornektere i en rekke stater, Demokratiske eller vippestater, og den eneste som har en sjanse til å vinne, er Republikaneren Kari Lake fra Arizona.

Det vil si: Hun hadde en sjanse. Men nå vet vi jo alle at hun tapte. Er det noe rart vi mister motet? Det er ikke bare at kandidaten vår tapte, vi må jo etter hvert akseptere det. Men når vi er vitne til spetakkelet i Maricopa og andre valgdistrikt, vi få lov til å stille spørsmål ved valget. Jeg siterer Lars Hedegaard, som skrev om Maricopa på Document. Historien om velgerne som hadde ringt Kari Lake, var opprivende å lese, for det er sånn vi føler oss mens vi blir fremstilt som radikale høyreekstremister:

Hun har fortalt hvordan hun på valgdagen ble oppringt av gråtende velgere som ikke kunne stemme fordi 20 prosent av stemmeautomatene ikke fungerte – og stort sett i valglokaler som vanligvis har Republikansk overvekt.

Valgstyret forsikrer at feilene ble rettet, men hvor mange hadde reist hjem i mellomtiden med uforrettet sak? I en stat hvor noen få tusen stemmer skiller de to kandidatene til guvernør, skal det ikke mye til for å påvirke avgjørelsen.

Mangelen på suksess for disse GOP-kandidatene burde kanskje ikke være en overraskelse, gitt at rundt 60 % av velgerne – både i undersøkelser før valget og i utgangsmålingene – mener Biden ble lovlig valgt, fortsetter Enten med et selvtilfreds glis.

Det var omtrent 169 millioner registrerte velgere i 2020. Skal vi tro Enten, mener da over 67 millioner amerikanere at Biden ikke var lovlig valgt. Like mange som det er innbyggere i England. Og det er de som blir lagt i kurven for deplorables. Akkurat som Hillary Clinton sa det: En kurv med de foraktelige.

Dra dit pepper’n gror er for mildt sagt.

«Abortion First»-velgere

Det var utvilsomt abort som gjorde dette mellomvalget unikt, skriver Enten. Til tross for høy inflasjon sa bare 31 % av velgerne i exit-målingen at dét var den viktigste saken.

Abort über alles, sa 27 % av velgerne, og krysset av for samtlige Demokratiske kandidater på stemmeseddelen.

Det gir mening, mener Enten, for 60 % av respondentene i exit-undersøkelsen sa at abort burde være lovlig i alle eller de fleste tilfeller.

Det burde skremme vannet av oss alle, selv om jeg ikke kan forstå at i disse økonomiske nedgangstider og med uendelige katastrofer forårsaket av Biden-administrasjonen er abort den saken som opptar millioner av velgere.

Men i stedet for å prøve å forstå det, må Republikanerne handle før det er for sent.

Personlig er jeg for at en kvinne skal kunne velge, men med strenge restriksjoner. For Demokratene er abort blitt et prevensjonsmiddel, og mange har ingen kvaler med å støtte abort helt opp til fødselen. Men Republikanerne må finne en middelvei i statene som ønsker forbud mot abort, ellers risikerer de å miste velgere, spesielt den kritiske unge velgergruppen som har blitt indoktrinert av media og venstresiden til at my body my choice er det viktigste i livet.

Det gjelder altså abort, ikke vaksine. Der er mottoet: Your body, not Your choice.

Dan Bongino oppfordrer Republikanske ledere til å begynne å levere. It’s time to deliver like DeSantis. Han vil gi partiet en ny sjanse til å stoppe galskapen fra venstresiden, og vi trenger deres lederskap mer enn noen gang.

Det må være der svaret ligger. Republikanere må studere DeSantis’ suksess og bringe det videre mot 2024. Florida er den eneste staten som opplevde en rød tsunami, og nesten alt DeSantis har tatt i, er blitt til gull, sier jeg med et selvtilfreds glis som CNNs Harry Enten. Men som Muhammed Ali sa: It’s not bragging if you can back it up.

Det er en grunn til at blå velgere i Miami-Dade kom ut i flokk for å stemme rødt. Han har levert mer enn noen guvernør i dette langstrakte land.

Det er umulig å si om det hadde gjort noen forskjell hvis Florida hadde forbud mot abort, men dessverre er den kalde, harde sannheten at i flere av løpene i mellomvalget ser det ut til å ha blitt avgjørende.

Jeg har aldri likt ordtrykket There is something rotten in the State of Denmark. Danskene er våre gode naboer, og det er alltid godt å være norsk i Danmark. Men det er uten tvil something rotten in the Democratic Party, og dét er det forferdelig urovekkende å være vitne til.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.