«Floridas LHBT- og allierte velgere er alvorlig bekymret over deres grunnleggende menneskerettigheter, inkludert tilgang til abort, ytringsfrihet og evidensbasert helsehjelp for LHBT-ungdom. De er motiverte til å gjøre en forskjell i dette avgjørende valget. Velgerne må sende en umiskjennelig melding til lovgivere om at LHBT-personer og våre allierte ikke går tilbake i skapet eller tilbake i tid. Denne diskriminerende, ærekrenkende og farlige retorikken og oppførselen må stoppe nå.» GLAAD, Gay & Lesbian Alliance Against Defamation

I en fersk meningsmåling utført av GLAAD er mer enn halvparten av Floridas LHBT-samfunn og deres venner bekymret for at lovgivere i Florida kan ta fra dem sivile rettigheter gjennom ny lovgivning, slik som House Bill 1557, Parental Rights in Education, eller «Don’t Say Gay»-lovforslaget som skapte nasjonale og internasjonale overskrifter i flere måneder. Også i Norge hvor blant annet Aftenposten fortalte oss at Florida innfører omstridt lov om seksualundervisning som LHBT-aktivister, studenter, demokrater, filmindustrien og Det hvite hus har fordømt.

Selv om lovforslaget ikke handler om «Don’t Say Gay», men om å beskytte barn, ble den stemplet som diskriminerende. Hovedformålet med loven er at undervisning om seksuell legning og kjønnsidentitet ikke kan finne sted i barnehagen til og med 3. klasse på en måte som ikke er aldersegnet eller utviklingsmessig passende for elever. Det er ikke urimelig, og som guvernør Ron DeSantis sa før han signerte lovforslaget vil de sørge for at foreldre kan sende barna sine til skolen for å få en utdannelse, ikke en indoktrinering.

Men nå rapporterer flere nyhetsbyråer at LHBT-samfunnet kan være nøkkelen til å avgjøre novembers guvernørvalg, og meningsmålingen fra GLAAD viser at 77 % av respondentene er sterkt enige i at det er viktigere enn noen gang å stemme i år fordi «grunnleggende menneskerettigheter for kvinner og LHBT-floridianere begynner å bli tatt bort av folkevalgte som for tiden har ansvaret for Floridas regjering.»

I følge GLAAD-data identifiserer 4.6% av befolkningen i delstaten Florida seg som LHBT, rundt 1 million av 22 millioner innbyggere. Meningsmålingen viser at 67 % er ekstremt motiverte til å stemme i årets valg, og kan derfor være avgjørende hvem som vinner. Vi trenger bare å gå tilbake til 2018, da Ron DeSantis vant valget med 32.463 stemmer. I følge tall fra Florida Department of State (DOS), stemte litt over 8.2 millioner av omkring 13.4 millioner registrerte velgere i 2018, og DeSantis vant over demokraten Andrew Gillum med en margin på o.44 %. Pathfinder Opinion Research sa om resultatene:

«I et mellomvalg der mobilisering av valgdeltakelse er kritisk (og utfordrende) for hver side, er Florida forberedt på en økning i stemmedeltakelse fra LHBT-velgere og deres allierte som stemte i det siste presidentvalget, men ikke det siste mellomvalget. Begge grupper sier at de er enda mer motiverte for å stemme i dette mellomvalget enn de var i forrige presidentvalg. I et tett guvernørløp, som i 2018, kan valgdeltakelsen fra disse velgerne være avgjørende.»

Antall registrerte velgere i Florida i 2022 har steget med nesten en million siden 2018 ifølge velgertall fra DOS, men de gode nyheter er at antallet registrerte republikanske velgere er høyere enn antallet registrerte demokrater. Det var ikke tilfelle ved valget i 2018, og heller ikke i presidentvalget i 2020, men tidligere president Donald Trump vant likevel delstaten. I 2022 er det litt over 200.000 flere registrerte republikanske velgere, og nesten 4 millioner som ikke er tilknyttet et parti. Personlig tror jeg de som sitter på gjerdet vil ble avgjørende i november, og med tanke på Biden og demokratenes «trainwreck of a presidency» ser jeg for meg en stor seier for både DeSantis og republikanerne i november.

Men ingenting er sikkert bortsett fra at det peker mot et spennende guvernørvalg. Charlie Crist, tidligere republikanske guvenør i Florida fra 2007 til 2011, er kandidat for det demokratiske partiets nominasjon i guvernørvalget. Hans hovedutfordring er statens landbrukskommissær Nikki Fried, men meningsmålinger i løpet antyder at Crist, er den store favoritten på vei til å blir nominert 23. august. Crist har fungert som USAs representant fra Floridas 13. kongressdistrikt siden 2017. Han begynte sin politiske karriere som republikaner i 1993 og fungerte i flere politiske roller før han ble valgt til guvernør i 2006. I 2012 meldte Crist seg inn i Det demokratiske partiet, etter å ha støttet president Barack Obama for gjenvalg i 2012. Han stilte som guvernør ved valget i 2014 men ble beseiret av guvernør Rick Scott, Crists etterfølger, med 1 % margin.

Interessant er det at hvis Charlie Crist vinner den demokratiske nominasjonen vil LHBT-velgere bokstavelig talt måtte velge mellom barken og veden. Crist, gjennom sin politiske karriere har skiftet holdninger både når det gjelder deres rettigheter og abort. Crists holdning til abort har til tider vært uklar, skriver Wikipedia. I 1998 var han halvhjertet pro-choice, men da han stilte til det amerikanske senatet igjen i 2010, beskrev han seg selv som pro-life. Men i juni samme år etter å ha forlatt det republikanske partiet og blitt uavhengig, fjernet Crist anti-abortspråk fra nettstedet sitt. Kort tid etter la han ned veto mot et lovforslag som krever at kvinner som søker abort skal betale for og motta en ultralyd, og kalte tiltaket «straffende» og «nesten ondsinnet». Og i mai 2022 rapporterte Politico at Crist gir nok et rørete svar om abort. Gary Fineout skriver:

«Crist v. Crist— Glem at den demokratiske guvernørkandidaten Charlie Crist vil ha en fullverdig TV-debatt med Nikki Fried. Noen ganger virker han for opptatt med å finne ut hvordan han skal debattere sitt gamle republikanske jeg.»

Hans holdning til LHBT rettigheter en enda mer wishy-washy. Den 4. november 2008 godkjente velgerne Florida Amendment 2, en grunnlovsendring som forbyr ekteskap mellom samme kjønn og sivilt partnerskap. Seksti prosent av stemmene var nødvendig for å vedta endringen; 62 % av velgerne stemte for. Crist var en av dem og hadde allerede i 2006 uttalt at en slik statlig grunnlovsendring  var unødvendig fordi delstatsloven allerede forbød ekteskap av samme kjønn. Han sa den gangen at han støttet tradisjonelt ekteskap. 

Crist støttet opprinnelig Floridas forbud mot homofil adopsjon som hadde vært på plass siden 1977 helt til så sent som februar 2010. Men i juni 2010 uttrykte han åpenhet for å endre Florida-loven og sa at en bedre tilnærming ville være å la dommere ta avgjørelsen fra sak til sak. I september samme år kunngjorde han at staten ikke lenger ville søke å håndheve forbudet, og kalte det en veldig god dag for Florida og en flott dag for barn. I en senatdebatt ikke lenge etter tilskrev han skiftet i posisjon en blanding av livserfaring og visdom, og sa at han hadde blitt mer tolerant og mindre dømmende med alderen. I 2014 hadde han tydelig blitt enda mer tolerant og mindre dømmende og ba om unnskyldning for sin støtte til forbudet mot ekteskap av samme kjønn i 2008 og for homofil adopsjon:

«I’m sorry I did that. It was a mistake. I was wrong. Please forgive me.»

Et bedre eksempel på en politiker som går «whichever way the wind blows» for å få stemmer, fremfor å stå ved sin egen kjernetro, finnes vel neppe.

Om hans «I was wrong» tale vil hjelpe til å få flere stemmer blant LHBT-velgere og deres allierte vil tiden vise, men sikkert er det at den ellers så populære DeSantis vil slite med akkurat denne gruppen. Ifølge målingen har 77 % en ugunstig oppfatning av guvernøren.

Torsdag annonserte DeSantis at han har suspendert en George Soros-støttet statsadvokat for å ha unnlatt å håndheve statens lover. Hillsborough Countys statsadvokat Andrew Warren – som fører tilsyn med Tampa Bay-området – vil bli fjernet fra stillingen umiddelbart. DeSantis sa at Warren «offentlig hadde satt seg selv over loven» mens han frustrerte lokale rettshåndhevere og innbyggere med en soft-on-crime tilnærming. Warren beordret angivelig statsadvokatens kontor til å overse alvorlige lovbrudd og han lovte ikke å håndheve noen nåværende eller fremtidige lover angående abort eller kjønnsskifteoperasjoner på mindreårige. Dette vil nok ergre LHBT-samfunnet og allierte enda mer, men sannsynligvis gjøre DeSantis enda mer populær blant republikanere og uavhengige velgere.

Sheriff Chad Chronister i Hillsborough County hyllet DeSantis’ handling torsdag, og hevdet at hans politistyrke og innbyggere var lei av Warrens soft-on-crime. Som et eksempel sa Chronister at Warrens kontor nektet å reise sak mot en gjengmedlem som skjøt et offer og deretter skjøt inn i et hjem fylt med kvinner og barn. En av beboerne bor nå på et motell fordi hun frykter å returnere til huset mens den kriminelle er fortsatt på frifot. Kvinnen føler «som om hennes status som offer ikke spiller noen rolle, og statsadvokaten bryr seg rett og slett ikke,» sa Chronister. 

Det er 95 dager igjen til mellomvalget i USA. Alt kan skje, og personlig, med tanke på USAs fremtid, har jeg aldri vært så nervøs foran et valg. Ikke engang presidentvalget i 2020 fordi jeg trodde med sikkerhet Donald Trump ville vinne. I Florida blir guvernørvalgkampen sannsynligvis mellom republikaneren Ron DeSantis og demokraten Charlie Crist. Men alt kan skje. Å miste Ron DeSantis vil være et stort tap for Florida. Guvernøren er ikke en politiker som Charlie Crist som går «whichever way the wind blows» for å sanke stemmer. Maken til handlekraftig og Kennedyesque politiker skal en lete lenger etter og forhåpentligvis kan vi se frem til dagen han bor i Det hvite hus. Kanskje så tidlig som 2025.

Og la oss alle håpe at George Soros holder seg vekk fra Floridas guvernørvalg. Money talks i hans verden. 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.