Etter å ha tapt guvernørvalget mot demokraten Katie Hobbs i mellomvalget, har den republikanske kandidaten Kari Lake anlagt søksmål mot Maricopa County, det største fylket i Arizona med rundt 2,6 millioner registrerte velgere. Maricopa er et viktig distrikt for demokratene hvor de har 30,3 prosent av registrerte velgere. 34,3 prosent er republikanere, 35 prosent uavhengige og 0,9 prosent er fra det libertarianske parti.

I søksmålet anklages Maricopa for å bryte valglovene og krever at de oppgir informasjon om velgere hvis stemmesedler ble påvirket av problemer med skrivere på valgdagen.

Lake kunngjorde søksmålet i et intervju med Steve Bannon på hans talkshow War Room:

Hun kalte valget 8. november for det mest «slurvete» valget i historien.

She called the Nov. 8 election – the shoddiest election ever in history.

Sytti av fylkets 223 valglokaler opplevde problemer med stemmesedler som ikke kunne leses av tellemaskinene, noe som førte til frustrasjon og lange køer for velgerne. Lakes søksmål hevder at så mange som 118 valglokaler kan ha opplevd problemer.

Uoffisielle valgresultater viser at Lake tapte med rundt 17.000 stemmer mot demokraten Katie Hobbs.

Søksmål mot Maricopa fra alle hold

Søksmålet kommer få dager etter et søksmål fra Abe Hamadeh, den republikanske kandidaten for Arizonas Attorney General – regjeringsadvokaten i delstaten. Arizona-republikaneren er tett på demokraten Kris Mayes som leder med 510 stemmer etter at alle stemmesedlene er talt. I henhold til statens lov går det mot omtelling da stemmeforskjellen mellom kandidatene er mindre enn et halvt prosentpoeng. Omtellingen vil skje etter sertifiseringen av valgresultatet 5. desember.

Abraham Hamadeh er etterretningsoffiser i U.S. Army Reserve og har nettopp returnert fra en 14 måneder lang utplassering i Saudi-Arabia. Han er støttet av Donald Trump og med sine 31 år ville han blitt den yngste regjeringsadvokaten noensinne i delstaten Arizona.

I en pressemelding sa Hamadeh at velgerne i Arizona krever svar og fortjener åpenhet rundt vanstyret fra visse valgfunksjonærer i mellomvalget. Grov inkompetanse førte til at borgere i Arizona ble fratatt sin stemmerett og brakt til taushet:

– Innbyggerne i Arizona fortjener å ha et valgsystem som er transparent og rettferdig, og akkurat nå har vi ingen av delene.

I forrige uke sendte Arizonas regjeringsadvokat et brev til Maricopa County. Election Integrity Unit – enhet for valgintegritet – ba om et formelt svar om valgproblemene som inkluderte skriverproblemer og brudd på valgprotokoller.

Den republikanske kongressrepresentanten Kelly Townsend i Arizonas 16. distrikt krever også informasjon og dokumenter relatert til de samme problemene.

Hvis statsministeren i Norge var direktør for Valgdirektoratet

Med tanke på «mellomvalget fra helvete» i Arizona, er det verdt å nevne at Katie Hobbs som vant guvernørvalget, har vært Secretary og State – som kan beskrives som stedfortredende guvernør – i delstaten siden 2019. Hobbs hadde i denne rollen ansvaret for en rekke viktige statlige funksjoner og jobber under guvernøren; men hennes viktigste oppgave er tilsyn og administrasjon av sikre og nøyaktige valg, også kjent som valgintegritet.

Hun kalles som noe så flott som Chief Election Officer for the State, og denne jobben hadde hun under og etter valgkampen. Det kunne kanskje sammenlignes med at statsministeren i Norge var direktør i Valgdirektoratet.

The Secretary of State is dedicated to ensuring the integrity of our elections.

The highest profile duty of the office is oversight and administration of secure and accurate elections. The Secretary of State serves as Chief Election Officer for the State.

Én dag før mellomvalget sa den republikanske guvernørkandidaten Kari Lake at motkandidaten Katie Hobbs burde trekke seg fra å føre tilsyn med valget av Arizonas guvernør.

– Vi har sett dette gang på gang, sa Lake på en pressekonferanse.

– Hennes ledelse av sitt kontor som stedfortredende guvernør er preget av inkompetanse. Det etiske ville være at hun trakk seg fra å føre tilsyn med valget. Jeg tror ikke hun kommer til å gjøre det. Og det er et problem.

Lake bemerket også at før valget mottok 6000 velgere poststemmer som bare inneholdt føderale stemmesedler. Også andre har oppfordret Hobbs til å trekke seg fra stillingen som Secretary of State for å sikre et rettferdig og fritt valg, men hun har nektet å gjøre det. Hun fortalte media at hun vil gjøre det hun ble valgt til å gjøre i 2018:

– Jeg avla embetsed på å gjøre jobben som velgerne satte meg til, sa Hobbs til NBC News. – Eden forplikter meg til å ivareta grunnlovene for USA og staten Arizona.

Vil Katie Hobbs som guvernør styre Arizona på samme måte hennes tilsyn og administrasjon av sikre og nøyaktige valg, er det ikke lenger Houston, we have a problem» – men heller Arizona, we have a problem.  

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.