Jacob Mchangama har funnet det betimelig å kritisere meg for tanken om at valget i Maricopa County, Arizona, ikke har gått riktig for seg. Alt er i perfekt orden, skriver han, og jeg lider av «feberfantasier».

Mchangama skrev på sin Facebook-profil lørdag:

Det kan næppe overraske at Lars Hedegaard holder fast i de gakkede konspirationsteorier MAGA- bevægelsens fortsatte appel hviler på. Det kan heller ikke overraske at Eva Agnete Selsing bakker op om Stop the Steal 2.0 narrativet. Den galej var Selsing også med på efter præsidentvalget i 2020, selvom Trump og hans advokater tabte sag efter sag i retsvæsenet.
Et af de steder, hvor Trump og hans støtter nu (igen) påstår, at der bliver fusket med stemmeafgivningen, er Maricopa County i Arizona (en stat der ledes af en republikansk guvernør). I den forbindelse er det dog værd at bemærke, at 4 ud af 5 medlemmer af Maricopa Countys Board of Supervisors, der står for organiseringen af valghandlingen, er republikanere. Formanden (der sjovt nok hedder Bill Gates og er republikaner) har tålmodigt og detaljeret tilbagevist anklagerne, som Fox News da også har beskrevet som «ubegrundede».
Jeg tror ikke at den slags fakta gør det mindste indtryk på Hedegaard eller Selsing, der sandsynligvis ikke kan kureres fra feberfantasierne om et Demokratisk komplot.
Men måske kan Trump blive opstillet som bestyrelsesformand i Selsingernes ejerforening, hvor vedtægterne sikkert kan udformes på en måde der beskytter mod Den Dybe Stats lange tentakler…

Nå er det andre som ikke synes det, bl.a. den republikanske kandidaten til guvernør i Arizona, Kari Lake. Hun har fortalt hvordan hun på valgdagen ble oppringt av gråtende velgere som ikke kunne stemme fordi 20 prosent av stemmeautomatene ikke fungerte  – og stort sett i valglokaler som vanligvis har republikansk overvekt. Valgstyret forsikrer at feilene ble rettet, men hvor mange hadde reist hjem i mellomtiden med uforrettet sak? I en stat hvor noen få tusen stemmer skiller de to kandidatene til guvernør, skal det ikke mye til for å påvirke avgjørelsen.

Kari Lake uttrykker da også sin store misnøye med måten valget foregår på i Arizona. «Våre valg er et sirkus drevet av en gjeng klovner», bemerker hun.

Mchangama gjør mye ut av at Maricopa Countys tilsynsråd, som har ansvaret for å holde valget, har et republikansk flertall – som om det var noen garanti i en situasjon der anti-Trump-fløyen i partiet gjør alt for å stramme inn og spenne ben for kandidater som Kari Lake, som er svoren tilhenger av den tidligere presidenten. Maricopa Countys Recorder, Stephen Richer, som leder valgprosessen, er også valgt som republikaner – men unektelig en merkelig en. Ifølge The Federalist-sjefredaktør Mollie Hemingway har Richer fullstendig forsømt sin plikt til å gjenopprette tilliten til Maricopa-valget. Tvert imot har han ifølge Hemingway sendt ut bannbuller mot republikanske ledere og velgere som har uttrykt bekymring for valgets integritet.

Senest har Richer blitt mistenkt for å ha brukt offentlige midler til å drive lobbyvirksomhet mot Arizonas «Proposition 309», hvis formål er å styrke statens ID-lov. «Ideen om at Richer er en upartisk valgadministrator, er latterlig», bemerker The Federalist.

Proposisjon 309, som Stephen Richer derfor er imot, går bl.a. ut på at velgere må vise legitimasjon med bilde og at personer som stemmer per post må oppgi fødselsdato og nummer på førerkort eller personnummer. Med andre ord krav som vi i Danmark ville finne ganske rimelige.

Ifølge en Gallup-undersøkelse fra 2020 er det kun 59 prosent av de amerikanske velgerne – og bare 44 prosent av republikanerne – som har tillit til at avgitte stemmer vil bli korrekt talt. Velgerne mener også at det er store problemer med falske stemmesedler. Tilliten til valgets integritet er nå ytterligere svekket av at velgerne må vente i dager eller uker på valgresultatet, mens noen tusen stemmesedler telles én etter én.

Velgerne på sin side kan glede seg over Mchangamas forsikringer om at det ikke er noe å lage bråk for.

For eget vedkommende vil jeg ikke kaste bort mer tid på Mchangama.

 

 Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som e-bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.