I en meningsmåling som er gjennomført av InFact for Nettavisen, så ønsker et overveldende flertall av den norske befolkningen at Joe Biden vinner presidentvalget i USA.

Ifølge målingen så vil 46,4 prosent at sittende president Joe Biden (81) vinner presidentvalget i USA til høsten. 9,4 prosent håper ekspresident og Republikanernes antatte presidentkandidat Donald Trump (77) blir valgt.

20,5 prosent håper den uavhengige presidentkandidaten Robert F. Kennedy jr. (70) skal vinne valget 5. november. 23,6 prosent oppgir «vet ikke» som svar.

Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet. Han sier nordmenn flest ville alltid stemt på Demokratenes presidentkandidat.

– Det er ganske typisk. Det har vi også sett i forkant av tidligere amerikanske presidentvalg. Norge er jo politisk blant de mest venstreorienterte landene i verden, i alle fall i økonomiske spørsmål, sier Mjelde til Nettavisen.

Civita-rådgiver Eirik Løkke er mest overrasket over at Trump får nesten ti prosent oppslutning blant nordmenn.

– Det er ikke overraskende at Biden får mest støtte blant nordmenn, selv om dette er et mindre tall enn jeg tror både Barack Obama og Bill Clinton ville fått i en tilsvarende måling i sin tid. Dette relativt lave tallet for Biden gjenspeiler nok at mange nordmenn synes han er for gammel, sier han, før han legger til:

– At Trump har nesten ti prosent støtte blant nordmenn, er nesten overraskende høyt. At Kennedy har så høy oppslutning skyldes vel at få nordmenn vet hvem han er og hva han står for.

Mjelde mener det er flere grunner til nordmenns manglende begeistring for Trump.

– Når det gjelder Trump, er jo han i stil en ekstrem kandidat, og bryter totalt med slik vi er vant å tenke på en amerikansk president. Mediedekningen av Trump-dekning er jo også veldig negativ, både i Norge og USA, sier han.

Professoren mener at Kennedy først og fremst får stor oppslutning på grunn av vaksineskepsis.

– Kennedy har stor appell til vaksineskeptikere og vaksinemotstandere generelt. Dette er gjerne vanlige nordmenn og amerikanere som ikke har så mye mer felles med Kennedy enn vaksineskepsis, avslutter Mjelde.

Målingen ble gjennomført via automatiske telefonintervjuer den 4. juni med 1096 respondenter.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.