Mennesker har til alle tider hatt problemer med å forstå sin egen tid, det vet vi alle. Godt er det da at Demokratenes presidentkandidat Joe Biden har eksperter som kan hjelpe seg. Slik som for eksempel «USA-ekspert» Hilmar Mjelde.

Hilmar Mjelde. Foto: Norce 

Mjelde er seniorforsker ved forskningsinstituttet NORCE, og har på oppdrag fra NTB sett på talen til Demokratenes president-kandidat, Joseph Biden.

Før vi kommer med hans hjelp til den amerikanske presidentkandidaten, må nevnes at Mjelde har doktorgrad i sammenlignende politikk, at «hans kompetansefelt er politiske partier, politikk i USA, politikk og media, sivilsamfunn, det ytre høyre og radikalisering, og innvandringsdebatt i media» (NORCE).

– Både talen hans og valget av Kamala Harris som visepresidentkandidat viste at han forstår øyeblikket han lever i. Dermed gjorde han og Demokratene jobben sin, skriver Hilmar Mjelde, seniorforsker ved forskningsinstituttet NORCE, i en kommentar til NTB.

Du store all verden! En kandidat som «forstår øyeblikket han lever i«. Hvilken innsikt!

På samme måte som enkelte ville dyr står alldeles stille dersom de værer mennesker, velger her Mjelde, NTB og medier som ukritisk gjengir Mjeldes velfundamenterte (hmm) analyser, å se helt bort ifra at 77 år gamle Joe Biden i lang tid har fremstått som en nokså ubehjelpelig pre-senil, klåfingrete og hissig kopist (plagiatør), som er dyttet opp og frem av demokratiske velgere som på basis av at de ikke er spesielt fan av den sittende presidenten håper at «Sleepy Joe» kan redde dem fra både Trump og BLM-vennene på ytterste venstre i det demokratiske partiet.

Sosiale medier, inklusive Twitter og YouTube flommer over av bilder og videoklipp som burde kunne overbevise en hver normalt oppegående person, det være seg ekspert eller ikke, om at Joe Biden ikke (si gjerne ‘lenger’) er skikket til å ta plass i Det hvite hus. Her er én av disse videoene som nå går sin seiersgang verden rundt, men som norske medier og eksperter altså velger å se helt bort ifra:

https://youtu.be/dTxUkMKVGoo

Selv om Mjelde tviler på at Biden vil vinne, fordi historien taler for at Demokratene helst vinner når de nominerer unge og friske fjes som John F. Kennedy, Jimmy Carter, Bill Clinton og Obama, har han mer på lager. Dette selvsagt bare for at vi skal forstå at han er mann med blikk for de objektive sannheter og med den dype innsikt vi uten doktorgrader i sammenlignende politikk uheldigvis er ute av stand til å forstå:

– Trumps og føderalstatens håndtering har vært en fiasko og en nasjonal skandale. USA er verdens rikeste og teknologisk mest utviklede land – de trengte ikke miste økonomien sin, sier Mjelde.

Han mener Trump-administrasjonen har stått for en villet ignorering og forsømmelse, og at den nå også undergraver valgavviklingen. Trump burde fått en formell irettesettelse av Kongressen, framholder Mjelde.

Etter slik overbevisende tale slår det meg at jeg nok må lese mer av Nietzsche. Jeg lover å lese «Slik talte Zarathustra (Also Sprach Zarathustra)» før det amerikanske presidentvalget den 3. november.

Boken har undertittelen «en bok for alle og ingen», og er ifølge Wikipedia den tyske filosofen Friedrich Nietzsches mest kjente bok, og den som han regnet for å være den viktigste. Det som særlig frister i så henseende er at:

Boken er berømt for sin fortellerstil, som utgjør et slags filosofisk eventyr med en skrivemåte som ofte kan minne om Det nye testamente og De Platoniske dialoger, og til tider om før-sokratiske arbeider i fremføringen, og bruken av naturfenomener til fortelling og forklaring.

Nesten som Hilmar Mjelde om det amerikanske presidentvalget i 2020, altså. Kanskje den vil hjelpe meg til å forstå min tid noe bedre..?

 

Les også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.