Det var ikke bare nesten pinlig. Det var svært pinlig. Det var nesten så en syntes synd på Joe Biden.

Biden fremsto som åpenbart svekket, både fysisk og mentalt. Han fremsto som desorientert. Han snøvlet, snakket usammenhengende og til dels nervøst og uforståelig, med flakkende blikk og et kroppsspråk som ikke klarte å skjule det faktum at han er en gammel, alderssvekket mann.

Selv CNNs kommentarpanel var klare i sin konklusjon etter debatten. Biden fremsto som gammel. Trump fremsto som målrettet og energisk. Biden er 82 år nå og vil være 86 år i slutten av neste presidentperiode. Han fremsto som en gammel mann uegnet til å være president i USA nå. Han vil åpenbart ikke være i stand til å være president i ytterligere fire år.

Donald Trump hadde åpenbart lært fra forrige presidentvalgkamp. Han fremsto fortsatt som Donald Trump, men mindre skrytende, mindre narsissistisk, mindre vulgær og mer disiplinert og fokusert enn i forrige presidentvalgkamp. TV-debatten var en klar seier til Donald Trump.

Formatet som CNN hadde valgt, uten publikum og med strengt tildelt taletid og mikrofoner som ble dempet for å forhindre avbrytelser, var balansert og saklig. CNNs debattpanel var som forventet ensidig sammensatt av liberale kommentatorer. Men selv de kunne vanskelig skjule sin skuffelse da debatten var over. Konklusjonen var klar: Biden er ferdig.

Det triste er at formen på debatten og diskusjonen om kandidatenes egnethet ble viktigere enn innholdet og politikken. Men også her kom Biden dårligere ut.

Temaene var som forventet: økonomien og prisstigningen, abortspørsmålet, grensespørsmålet og den økte immigrasjonen, krigen i Ukraina, NATO, Gaza og Palestina-spørsmålet, stormingen av Kongressen, black vote, den økte kriminaliteten, opoid-epidemien, sosialpolitikk.

Trump ble avslutningsvis spurt om han ville respektere valgutfallet. Her var Trump klar. Han bekreftet at om valget ble «fair and square», så ville han selvsagt det, og la til at «political violence is totally unacceptable».

«Usynlige» Kamala Harris, som ble intervjuet av CNN umiddelbart etter debatten, prøvde så godt hun kunne å snakke bort Bidens svake opptreden. Men selv hun måtte stotrende medgi at dette var en «slow start» for Biden. Hun bekreftet egentlig bare det alle har skjønt for lengst: at hun selv heller ikke er noe slagkraftig alternativ til Biden som president.

Demokratene fryktet denne debatten. Debatten bekreftet det de fryktet. I CNNs velgerpanel konkluderte 67 % med at Trump vant debatten, mens 33 % mente Biden var best.

Biden er ferdig! Kamala Harris er ikke noe alternativ. Panikken brer seg nå i Det demokratiske partiet.

 

Øystein Steiro Sr.

Vaktmester

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.