Demonstrasjonene i Iran fortsetter for fullt. Studenter ved Sharif-universitetet blir omringet av sikkerhetspoliti, og videoer viser hvordan demonstrantene blir møtt med åpen ild.

De voldsomme demonstrasjonene startet etter at Masha Amini (22) døde 16. september, etter å ha blitt pågrepet av «moralpolitiet» fordi hun ikke hadde hijaben korrekt påført. Antall døde er ukjent, men det ble 2. oktober meldt om 92 drepte.

I tillegg til disse skal minst 41 personer ha blitt drept av iranske sikkerhetsstyrker i sammenstøt i byen Zahedan den siste uken. (NTB)

Først i går kommenterte Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei opprøret, og beskyldte hovedfiendene USA og Israel for å stå bak opptøyene i landet.

I en video ser det ut til at sikkerhetsstyrker på motorsykler tar en kvinnelig student bort og skyter direkte mot personen som filmer fra en forbipasserende bil. Vinduet sprekker før videoen blir svart. I en annen ses demonstranter som roper «Sett studentene fri!» foran universitetet, skriver The Times.

Studenter forsøker å bryte seg inn på Isfahan-universitetet etter at undervisningen er kansellert og flyttet online.

Daily Mirror skrev i natt om to unge jenter, 16 og 17 år gamle, som skal ha blitt slått i hjel av moralpolitiet. Youtuberen Sarina Esmailzadeh (16) skal ha fått skallen knust av volden, ifølge Amnesty International. Hun døde kort tid etterpå.

Liket av 17 år gamle Nika Shakrami ble omsider utlevert til familien hennes. Jenta skal ha forsvunnet etter å ha ledet en lokal protest. Rapporter sier at hennes nese var skåret av og at hun hadde 29 skader i hodeskallen.

USAs president har sverget på en rask reaksjon etter den grove volden mot de fredelige demonstrantene i Iran.

– Vi vil fortsette å holde iranske tjenestemenn ansvarlige og støtte iranernes rett til å protestere fritt, sa Biden i går kveld.

Men støtten fra Det hvite hus hjelper lite for demonstrantene i Iran. Fordømmelser og reaksjoner fra alle mulige vestlige land er uvesentlig for begge partene i det islamske landet.

22 år gammel kvinne drept av Irans moralpoliti, bar hijaben feil

The Times skriver videre at demonstrasjonene og opprøret er den største trusselen det iranske regimet har opplevd på flere år. De rapporterer også at enkelte militære styrker nekter å delta i det islamske regimets undertrykkelse av demonstrantene.

I flere videoer som ikke umiddelbart kunne verifiseres, advarer militære offiserer politiet og Revolusjonsgarden om at deres enheter ikke ville delta i undertrykkelsen av protestene. Minst én offiser i flyvåpenet som la ut en video, antas å ha blitt arrestert.

Mohammad Bagher Qalibaf er «speaker» for det iranske parlamentet. Han sier at det som foregår, kan destabilisere hele landet. For dette opprøret ber ikke om reformer, de som demonstrerer vil bli kvitt hele regimet.

Opprøret i Iran engasjerer mange også i vestlige land. Iranske Shervin Hajipour publiserte en sang på Twitter hvor teksten består av kommentarer på sosiale medier om opprøret. Sangen ble delt 153 millioner ganger før den ble slettet, hevdes det.

Hajipour skal nå være arrestert. Motet til de unge iranske demonstrantene ser ut til å være uten grenser.

Les også:

Iran på vei mot et rent blodbad

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.