Opptøyer i Teheran, 27. oktober 2022. AP Photo/Middle East Images, File

Det sterkt muslimske regimet sliter med å holde befolkningen nede, tross massiv maktbruk. Tusenvis av iranere gjenopptok fredag protestene mot regimet.

Det blir stadig mer klart at protestene mot det iranske regimet er mer enn et kortvarig blaff. Til tross for massiv og brutal innsats fra regimets sikkerhetsstyrker, fortsetter de omfattende protestene fra rasende iranere.

Folk over hele landet, både kvinner og menn i alle aldre, viser at de har fått nok av den undertrykkelsen det medfører å leve i verdens kanskje mest islam-fundamentalistiske republikk.

Amnesty International meldte torsdag kveld at minst åtte demonstranter var drept av iranske sikkerhetsstyrker det foregående døgnet. Det er trolig bare toppen av isfjellet, da mange av disse drapene ikke blir rapportert.

NTB-AFP skriver om saken fredag ettermiddag.

I byen Mahabad nordvest i Iran ble 35 år gamle Ismail Mauludi, som ble drept under protester onsdag, gravlagt fredag.

Etter begravelsen stormet demonstranter den lokale guvernørens kontor og satte fyr på bygningen, viser en verifisert video delt i sosiale medier.

Død over diktatoren

Der som i andre byer ropte demonstrantene «død over diktatoren», et slagord med henvisning til Irans øverste leder Ali Khamenei. Slagordet er flittig benyttet de siste seks ukene, og viser at dette handler om et dypt og ulmende sinne mot regimet.

Protestene mot det iranske regimet begynte da den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt i Teheran 16. september.

Kvinner har siden ledet an under protestene med krav om flere rettigheter og demokrati i landet.

Sørgeperiode

Fredag kom det også til sammenstøt utenfor byen Khorramabad vest i Iran, der demonstranter markerte slutten på den 40 dager lange sørgeperioden etter at 16 år gamle Nika Shahkarami ble drept av sikkerhetsstyrkene.

– Jeg skal drepe, jeg skal drepe dem som drepte min søster, ropte demonstrantene i en video som er distribuert av det USA-baserte aktivistnettverket HRANA.

I videoen kan man også se en gruppe menn som kaster stein på sikkerhetsstyrker, som skyter tilbake.

Brutal maktbruk fra regimet

Ifølge FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Iran, Javaid Rehman, er minst 250 mennesker drept under protestene, trolig langt flere.

– Det har helt klart vært mye brutalitet, sa han på en pressekonferanse i New York torsdag. Der tok han også til orde for en uavhengig gransking av det iranske regimets maktbruk mot demonstranter de siste ukene.

Minst 28 medlemmer av de iranske sikkerhetsstyrkene er også drept i sammenstøt med demonstranter de siste seks ukene, ifølge statlige iranske medier. Det begynner å minne om et folkeopprør med potensial til å true hele regimet.

Les også: 

Mulla-regimet i Iran: Fire pågrepne demonstranter kan få dødsstraff

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.