Kvinne demonstrerer mot det voldelige regimet i Iran. AP Photo/Gregorio Borgia

Det iranske regimet tyr til stadig mer brutalitet for å beholde makten. Politistyrker har åpnet ild mot demonstranter sør i landet og flere skal være drept.

Den norgesbaserte menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights (IHR) la fredag ut videoer fra det som skal være Zahedan, provinshovedstaden i Sistan-Baluchestan. Der var det i dag nye protester etter fredagsbønnen, skriver NTB-AFP.

Ifølge IHR ble minst én person drept og mange såret da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot fredelige demonstranter i Zahedan.

Også i landsbyen Khash gikk iranske sikkerhetsstyrker løs på demonstranter.

– Flere er drept og såret i Khash, ifølge IHR.

Baloch Activists Campaign (BAC), som har base i London, melder at sikkerhetsstyrkene «skyter for å drepe» i Khash, der sykehusene ifølge dem er overfylt av sårede.

Dette er en massiv brutalitet man sjelden ser i dag, selv i diktaturstater som mulla-styrte Iran.

Videoer i sosiale medier viser kaotiske tilstander i Khash, en by med rundt 60.000 innbyggere, der lufta er fylt av røyk og innbyggere forsøker å hjelpe sårede.

Minst 250 mennesker er ifølge IHR drept siden det brøt ut omfattende protester mot regimet i Iran i midten av september.

FNs spesialrapportør Javaid Rehman understreket i forrige uke at dette trolig er et forsiktig anslag og at langt flere «utvilsomt» er drept i landet.

Lite tyder på at regimet klarer å stanse protestene med det første, dette bærer preg av å være en bølge av folkelig sinne som har bygget seg opp gjennom årtier under det despotiske islam-styret.

Les også: 

Alvorlig for mulla-regimet: Protestene fortsetter i Iran

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på din støtte:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.