Mens Basji-militsen og Revolusjonsgarden slår ihjel iranere i gatene, forhandler EU med regimet. Det skurrer kraftig og EUs utenriksansvarlige Josep Borrell sier at EU vurderer sanksjoner.

Også Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock opplyste i forrige uke at hun ville ta et initiativ for å få EU til å innføre sanksjoner.

– Jeg gjør alt jeg kan innenfor rammen av EU for å få innført sanksjoner mot dem i Iran som slår kvinner til døde og som skyter på demonstranter i religionens navn, tvitrer hun.

EUs utenrikssjef Josep Borrell bekreftet tirsdag at EU nå vurderer å innføre sanksjoner som følge av landets maktbruk mot demonstranter.

Men så dukket ordet «vurdere» opp og det er en kraftig brems på handlekraften. Kanskje man bruker ordet «sanksjoner» for å helgardere.

– Vi vil fortsette med vurdere alle alternativ vi har til rådighet, inkludert restriktive tiltak, for å følge opp drapet på Mahsa Amini og måten iranske sikkerhetsstyrker har håndtert demonstrasjonene på, sa Borrell i EU-parlamentet.

Han la til at han med restriktive tiltak mente sanksjoner.

Bare i byen Zahedan sørøst i Iran skal minst 41 personer ha blitt drept av iranske sikkerhetsstyrker den siste uka, ifølge eksilgruppa Iran Human Rights (IHR). (NTB-AFP)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.