Sanksjoner og EUs vanskelige forhold til nabolandene Tyrkia og Russland står på dagsordenen når EU-landenes utenriksministre og unionens utenrikssjef Josep Borrell møtes mandag. Arkivfoto: Johanna Geron / AP / NTB 

EUs utenriksministre skal mandag bli enige om sanksjoner mot personer og bedrifter i en rekke land – inkludert Kina – for brudd på menneskerettighetene.

Det er ventet at ministrene gir sin tilslutning til sanksjoner mot fire personer og ett foretak i Kina som EU mener har vært involvert i menneskerettsbrudd overfor uigurene i Xinjiang, sier EU-diplomater til nyhetsbyrået DPA.

Tiltakene er hjemlet i EUs ferske regelverk for sanksjoner knyttet til brudd på menneskerettighetene. De som føres opp på EUs sanksjonsliste, får innreiseforbud til EU og verdier de måtte ha i unionen, sperres.

Ifølge kilder i EU-diplomatiet vil unionen også bruke den nye mekanismen til å innføre sanksjoner mot personer og foretak i Nord-Korea, Russland, Libya, Eritrea og Sør-Sudan. Også Myanmar kan bli gjenstand for tiltak. Det er ventet at utenriksministrene vil komme med en reaksjon på militærkuppet i landet.

PÅ mandagens møte blir det også diskusjonene om forholdet til Tyrkia og Russland. Mens det anstrengte forholdet til Tyrkia ser ut til å ha blitt noe bedre den siste tiden, har forholdet til Russland utviklet seg i negativ retning.

 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.