Utenriksminister Dominic Raab mener Kina utøver omfattende overgrep mot uigurene i Xinjiang-provinsen og varsler kunngjøring av mulige tiltak mandag. Foto: Reuters / Hannah McKay / NTB Scanpix

Kinas behandling av uigurene møter sterke reaksjoner verden over etter at en video ble kjent som viser hundrevis av glattbarberte, bakbundne fanger på en togstasjon i Kina.

Videoen er det hittil sterkeste bevis på at anklagene mot kommunistregimet om kollektiv avstraffelse og mishanding av uigurene stemmer.

 

Menneskerettighetsgrupper og eksperter anslår at over 1 million etniske uigurer og andre minoriteter er blitt plassert i interneringsleirer i Xinjiang-regionen vest i Kina.

Raab sier at meldinger om tvangssteriliseringer og massepågripelser i den hovedsakelig muslimske regionen må settes under verdenssamfunnets lupe.

– Det er opplagt at det pågår grove, sjokkerende brudd på menneskerettighetene. Det er svært, svært foruroligende, sier han til BBC.

Tidligere denne måneden innførte USA sanksjoner mot høytstående kinesiske tjenestemenn, med krav om at Kina må gjøre slutt på overgrep mot uigurer og andre muslimer i Xinjiang.

Beijing reagerte raskt med mottiltak mot USA. Kinas ambassadør til Storbritannia, Liu Xiaoming, advarer om at Storbritannia vil bli møtt med resolutte tiltak hvis landet følger USAs beslutning om å iverksette sanksjoner.

Raab ventes å orientere Underhuset mandag om mulige tiltak mot Kina.

– Hvis den britiske regjeringen går til det skrittet å innføre sanksjoner mot noen som helst person i Kina, kommer Kina opplagt til å svare besluttsomt, sa Liu til BBC søndag. (NTB)

Men Kina er allerede i en trengt posisjon pga coronapandemien og undertrykkelsen av Hongkong. Australia reagerer også kraftig på behandlingen av uigurene. Det er ikke bare leirene, det er omskoleringen av de voksne til å avsverge sin tro og kultur, og på toppen av de hele: sterilisering.

Raab sier at det som er komer frem er sjokkerende og ikke kan få passere.

– Meldingene og de menneskelige sidene i saken ligner på noe vi ikke har sett på svært, svært lang tid, og dette kommer fra et ledende medlem av verdenssamfunnet som ønsker å bli tatt på alvor, sa Raab søndag.

– Vi ønsker et positivt forhold til Kina, men vi kan ikke se på denne type oppførsel og sitte stille, sa Raab. (NTB)

Slutt på utlevering

Det var tross alt britene som overførte Hongkong til Kina, med en avtale om at «ett land, to systemer» skulle bestå frem til 2047. Britene føler derfor et ansvar for grove menneskerettsbrudd:

Raab sier at han vil orientere parlamentarikerne i Underhuset mandag om den britiske regjeringens neste skritt angående sikkerhetsloven i Hongkong.

Ifølge The Times og Daily Telegraph, som begge viser til anonyme kilder, vil det konkret dreie seg om at Storbritannia vil suspendere utleveringsavtalen som landet har med den tidligere britiske kolonien. Det kan i så fall føre til ytterligere økt spenning mellom London og Beijing.

Hvis suspenderingen av utleveringsavtalen blir kunngjort mandag, vil det i så fall skje samme dag som USAs utenriksminister Mike Pompeo er på besøk i London.

Der skal Pompeo møte statsminister Boris Johnson og utenriksminister Raab. Forholdet til Kina og Hongkong ventes å være blant flere saker som de skal diskutere.

Onsdag reiser Pompeo til Danmark der han skal møte statsminister Mette Frederiksen. (NTB)

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.