Mike Pompeo på pressekonferansen i State Department onsdag 2. september. Foto: Nicholas Kamm/Reuters/Scanpix

Utenriksminister Mike Pompeo varslet onsdag at to av lederne for Den internasjonale straffedomstolen, ICC, vil bli satt på USAs sanksjonsliste. Deres verdier i USA vil bli sperret og de får ikke lenger besøke USA. Hele det humanitære «militær»industrielle komplekset gikk amok. Men Pompeo er urokkelig: ICC er korrupt.

Prosecutor Fatou Bensouda waits for former Congo vice-president Jean-Pierre Bemba to enter the courtroom of the International Criminal Court to stand trial with Aime Kilolo Musamba, Jean-Jacques Mangenda Kabongo, Fidele Babala Wandu and Narcisse Arido, on charges including corrupting witnesses and interfering with the administration of justice in The Hague, Netherlands, September 29, 2015. REUTERS/Peter Dejong/Pool

ICC har ingenting med å granske USAs gjøren og laden i utlandet eller hjemme. USA er ikke medlem av Straffedomstolen. Det er å utfordre USAs suverenitet.

The sanctions are directed at Prosecutor Fatou Bensouda and the court’s head of jurisdiction Phakiso Mochochoko who were both added on Wednesday to the Treasury Department’s «Specially Designated Nationals» list. The designation freezes any assets they might have in the U.S. or subject to U.S. law.

Bensouda ble advart for flere år siden mot å åpne en sak mot USA og for en periode så det ut til at hun tok rådet. Men i våres ombestemte hun seg og varslet at domstolen vil ettterforske amerikanernes oppførsel i Afghanistan.

Amerikanerne har innrømmet at det ble gjort ting i Afghanistan som ikke var bra. George Bush policy om tortur ble kritisert og praksisen ble skrinlagt. Men du får ikke en supermakt til å straffeforfølge sine tjenestemenn for noe de ble pålagt å gjøre. Det er det samme som å stille presidenten i tiltaleboksen.

Men det vil Bensouda og det er her vi nærmere oss korrupsjon, i fullt dagslys. Det er nok.å spørre: Hvor er Straffedomstolens etterforskning og tiltale mot Syrias Bashar al-Assad? Eller hva med Kina og behandlingen av Hongkong og uigurene?

Ingen av disse har sluttet seg til Straffedomstolen heller. Men hvis det er slik at det ikke er noen hindring for domstolen, hvorfor ikke disse, hvor overgrepene er massive og vedvarende?

Det spørsmålet stiller ikke det internasjonale, humanitære hylekoret, hvor Norge deltar med liv og lyst, selv om de er opplagte.

USA i gapestokken

Det er her ordet korrupsjon kommer inn. Pompeo og administrasjonen forstår at Bensouda ikke har funnet på dette av egen vilje. Noen har gitt henne ryggdekning til å gjøre dette. Det er lett å tenke seg Kina. Kina bruker i økende grad FN som en arena for å fremme sine interesser, og det å stille USA i den moralske gapestokken ville komme Kina til gode.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide forstår også dette. Hun er ikke dum. Også Norge er med på dette skuespillet. Det er ledd i en regi der FN vlir stadig mer anti-vestlig. Dvs også vi blir anti-vestlige. Dette inngår i forestillingen om vestlig skyld. Andres skyld skal det ikke snakkes om. Ikke en gang den som skjer i sanntid.

Norske medier er med på dette når det uten motforestillinger gjengir ICCs indignasjon:

– Dette er et forsøk på å påvirke domstolens uavhengighet, og det er et uakseptabelt angrep på en traktatbasert internasjonal organisasjon, sier ICC i en uttalelse.

ICC beviser med dette det motsatte: Den er ikke uavhengig.

Personlig berikelse

Sjefaktor Bensoudas makt må ha gått til hodet på henne. Hvis USA hadde latt seg etterforske ville hun sittet med et nakkegrep på USA.

Pompeo sa i juni at USA sitter med bevis for at ICC-ledelsen er personlig korrupt. Lønningene er blitt doblet, men han antydet også noe mer.

Nå får ikke domstolens ansatte og familier lenger reise til USA. Hvorfor skulle de få lov til å shoppe og nyte tilværelsen i et land forsvart av etater de forsøker å svekke, spurte Pompeo. ICC forsøker å svekke den friheten de som privatpersoner ønsker å nyte fruktene av.

Dette er nye toner for FN-systemet. De har ikke tenkt seg muligheten av at USA en dag sier «nei, dere får nyte det gode livet andre steder». Slik kan sanksjonene bli en gamechanger.

Obama underskrev motvillig Magnitskij-loven som fryser verdiene til mennesker som har begått grove menneskerettsbrudd i Russland, men også andre land er kommet til.

Nå føyes FN-personell til listen. Handlinger har konsekvenser. Det er noe nytt i FN-systemet, der korrupsjonen blomstrer.

Vendepunkt for humanitær-industrielle kompleks

Sanksjonene markerer første gang USA setter foten ned for et NGO-kompleks som i dag er så stort og mektig at det forlanger å diktere staters utenrikspolitikk. Human Rights Watch var derfor ute og raste mot USA:

Human Rights Watch says the sanctions will have a serious impact on Bensouda and Mochochoko, «who not only lose access to their assets in the US but are also cut off from commercial and financial dealings with ‘US persons,’ including banks and other companies. US sanctions also have a chilling effect on non-US banks and other companies outside of US jurisdiction who fear losing access themselves to the US banking system if they do not help the US to effectively export the sanctions measures.»

Pompeos sanksjoner rammer selvsagt «Jan Egeland»-systemet som Norge har bygget opp som en viktig del av sin internasjonale profil. Det begynte for alvor med Oslo-avtalen. Også den ligger i ruiner, fordi Norge ikke ville følge de anvisninger det selv hadde nedfelt. Trump har vist at Oslo-avtalen var kommet til veis ende. Norge led et personlig nederlag. Men i stedet for å justere kursen har den humanitær stormakten Norge havnet på de anti-vestlige kreftenes side.

Trump blir nødt for å ta et oppgjør med FN-systemet. Det ryktes at Erna Solberg har tatt mål av seg til å bli generalsekretær. Første prøve på Norges innstilling er rollen som medlem av Sikkerhetsrådet. Her får Norge rikelig anledning til å vise hvor det hører hjemme. Ikke bli overrasket. Bordet fanger.

 

 

Trump Administration Sanctions ICC Prosecutor Investigating Alleged U.S. War Crimes 

.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.