Fatou Bensouda

Den internasjonale straffedomstolens sjef-anklager, Fatou Bensouda, sier domstolen (International Criminal Court, ICC) vil granske Israels krigføring på Gazastripen og israelske bosettinger på Vestbredden, selv om Israel ikke er medlem. Palestinerne er medlem, og dét holder for domstolen.

USAs utenriksminister Mike Pompeo innførte sanksjoner mot ICCs medlemmer. De får ikke besøke USA privat. Pompeo sa også at Bensouda og toppen av ICC er korrupt.

Bensouda har lenge villet granske amerikanske soldaters oppførsel i Afghanistan. Heller ikke USA er medlem av domstolen.

ICCs sjefanklager Fatou Bensouda sa i 2019 at det var rimelig grunn til å etterforske Israel for krigsforbrytelser på Gazastripen og Vestbredden. Men hun ba retten avgjøre om det var innenfor ICCs jurisdiksjon.

Det har domstolen nå slått fast at det er. Palestinerne har bedt retten etterforske Israels krigshandlinger i 2014 og bosetningspolitikken på Vestbredden.

Palestinerne jubler over gjennomslaget for sin sak. Vedtaket vil befeste inntrykket av FN som anti-vestlig.

Domstolen tror at dens forhold til USA vil bli bedre nå som det er en ny administrasjon. Men heller ikke Biden har sans for at straffedomstolen utvider sitt område:

Bidens utenriksdepartement kritiserer fredagens domsavgjørelse.

– Vi er alvorlig bekymret for ICCs forsøk på å utøve jurisdiksjon over israelsk personell. Vi har alltid ment at rettens myndighet kun skal gjelde de landene som godtar det eller der FNs sikkerhetsråd vedtar det, sier Ned Price, en talsperson for utenriksdepartementet.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.