Nytt

FN-systemet føler seg provosert av Trumps politikk på mange områder. FN liker å spille rollen som overkikador. Men når Den internasjonale straffedomstolen vil granske amerikanernes krigføring i Afghanistan, tenner nasjonal sikkerhetsrådgiver John R Bolton.

Trump vil tvinge palestinerne til å legge om kursen. Han har gitt beskjed om at PLOs kontor i Washington skal stenges.

– PLOs lederskap har fordømt en amerikansk fredsplan de ikke har sett, hevdet talsperson Heather Nauert i USAs utenriksdepartement mandag.

Hun bekreftet at PLOs kontor i Washington nå skal stenges. Begrunnelsen er at den palestinske selvstyremyndigheten nekter å etterkomme kravet om å delta i USA-ledede fredsforhandlinger med Israel.

PLO har i over 20 år hatt et representasjonskontor i Washington, som i praksis har fungert som palestinernes ambassade i USA.

Bekrefter

PLOs generalsekretær Saeb Erekat bekrefter at organisasjonen har fått beskjed om å forlate Washington.

– Vi er blitt informert av en amerikansk tjenestemann om beslutningen deres om å stenge kontoret til palestinernes delegasjon i USA, sier Erekat.

– Dette er nok en bekreftelse på at Trump-administrasjonens politikk er å drive kollektiv avstraffelse av det palestinske folk, blant annet ved å kutte den økonomiske støtten til humanitær hjelp, blant annet øremerket helse og utdanning, sier han. (NTB)

Palestinernes svar er å spille offer. De har FN til å beskytte seg, men FN har ikke maktmidler når det kommer til stykket. FN-organisasjonen har en tung venstreorientert slagside.

Når Den internasjonale straffedomstolen ymter frempå å om å etterforske amerikanerne for krigsforbrytelser i Afghanistan, ser USA rødt. USA valgte ikke å bli medlem av domstolen. Slike utspill viser at det var en riktig beslutning.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton går hardt ut mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– Hvis domstolen kommer etter oss, Israel eller andre amerikanske allierte, vil vi ikke sitte i ro, sa han mandag.

Bolton truet med å pågripe og rettsforfølge både dommere og andre ICC-medarbeidere hvis de forsøker å reise sak mot amerikanske statsborgere.

ICC vurderer å etterforske krigsforbrytelser som kan ha blitt begått av amerikanere i Afghanistan.(NTB)