Ved å starte etterforskning av amerikanske soldater i Afghanistan har sjefaktor Fatou Bensouda utfordret USAs suverenitet. De landene som holder med ICC, gjør det samme. Foto: Peter Dejong/Reuters/Scanpix

NRK kjører USAs visumnekt mot medlemmer av Den internasjonale straffedomstolen på topp og NTB har også en lang harang. NRK får det til å fremsto som nok et utslag av Trump-administrasjonens alenegang og sabotering av internasjonalt samarbeid..

NRK fremstiller Trump som varg i veum.

NRK unnlater å nevne at USA aldri meldte seg inn i ICC, og ingen president har siden beveget seg i den retning, selv ikke Obama.

Så hvorfor skulle ICC ha noe med å etterforske amerikanernes krigføring i Afghanistan? Skulle de ikke ha nok med alle landene som er medlemmer?

Men det er ikke slik FN-systemet fungerer. Det har i økende grad blitt et system som angriper den eneste nasjonane som har styrke til å stå opp mot Kina, Russland og Organisasjonen av islamske stater. De har gjort FN-systemet til et sted der land hestehandler og får sine folk inn i godt betalte jobber. USA er den største bidragsyteren, og USA gidder i hvertfall ikke betale for et system som motarbeider amerikanske interesser.

Men det gidder Norge. Norge betaler gjerne for å få en plass rundt Sikkerhetsrådet og alle andre bord. Det kan regjeringen gjøre så lenge folk forstår at regjeringens interesser ikke er Norges. Det er et annet Norge regjeringen forhandler på vegne av: Det er transnasjonalt, det er anti-vestlig, det er bygget på den blanding av «idealer/verdier» og korrupsjon som gjør at f.eks Kina er en selvfølgelig partner.

Det er derfor mye større ting som står på spill når Straffedomstsolen vil gå etter amerikanere. Det er snakk om et fremstøt for å etablere en utenom-amerikansk autoritet over USA, og det fra en organisasjon USA ikke er medlem av.

Dette er et storpolitisk spill. ICC ville aldri turt å gjøre noe tilsvarende med Kina. Kina holder en million uighurer i interneringsleire. Hvis ICC skulle etterforske alvorlige forbrytelser, hvorfor ikke begynne med dem?

Utenkelig. Kina er allerede på vei inn til å overta deler av FN-systemet. WHO har lagt seg paddeflat for Kina og ingen vil drømme om å utfordre Kina.

Men den gamle hegemonen,, USA, skal tas ned.

Vår medier skjuler disse sammenhengene og deltar aktivt i fremstillingen av Trump som the bad guy.

Utenriksminister Mike Pompeo sa ICC-personell og deres familier ikke skal kunne shoppe i USA og nyte de frihetene de forsøker å ta fra de som forsvarer landet. Det blir for drøyt. Men autoritære land som Iran synes de har rett til både å kalle USA den store Satan og shoppe i New York. USA er som et stort Disneyland.

At ICC blåser seg opp og reagerer, er ikke overraskende. Men at EU gjør det er viktigere.

EU reagerer sterkt på presidentordren som ble undertegnet av Trump torsdag.

– Dette er helt klart noe vi er alvorlig bekymret over, ettersom EU er trofaste støttespillere av Den internasjonale straffedomstolen, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Domstolen har spilt en nøkkelrolle i å bidra til internasjonal rettferdighet og tar for seg de alvorligste internasjonale forbrytelsene, en sentral faktor for fred og rettferdighet. Den må respekteres og støttes av alle nasjoner, sa han.

EUs utenriksministre skal diskutere saken i et nettmøte mandag.

Avstanden mellom EU og USA blir ikke mindre med slike utspill. Det merkelige er at Brussel-eliten tror den fremedeles er i en posisjon hvor den tjener på å kritisere USA.

Alle meldinger NTB skriver om USA og Trump er negative. Alle saker blir ledd i en indisie-kjede mot Trump. Konklusjonen er klar for lenge siden.

Torsdagen presidentordre føyer dermed nok en organisasjon til listen over internasjonale løsninger Trump har brutt med eller angrepet. Den amerikanske presidenten har allerede trukket USA ut av Parisavtalen for å bekjempe klimaendringer, atomavtalen med Iran og to nedrustingsavtaler med Russland.

USA er heller ikke med i FNs flyktningråd eller Unesco lenger, og Trump har truet med å forlate Den internasjonale postunionen og bryte med Verden helseorganisasjon (WHO).

Konklusjonen er at Trump må vekk. Han er varg i veum. Han bør lyses fredløs.

Når utfallet er klart på forhånd kaller man det en skueprosess. Det var slik kommunistregimene i Øst-Europa og Sovjetunionen holdt på. På engelsk heter det cangaroo-court. NTB har ikke helt fått med seg den overførte betydningen og tror det er en domstol for kenguruer.

– Vi akter ikke å stå på sidelinjen når våre folk trues av en slik kengurudomstol, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo da han kunngjorde sanksjonene. (NTB)

 

 

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.