Mike Pompeo og forsvarsminister Mark Esper under pressekonferansen i State Department torsdag 11. juni der de informerte om sanksjonene mot ansatte i Straffedomstolen. Foto: Yuri Gripas/Reuters/Scanpix

Den internasjonale straffedomstolen, ICC, har nylig godtatt «Palestina» som medlem, selv om det ikke finnes noen anerkjent stat ved det navnet. Som medlem kan «Palestina» reise saker mot Israel.

Utenriksminister Mike Pompeo var på et hastebesøk i Israel onsdag og adresserte at også Israel nå vil komme i Straffedomstolens sikte.

US Secretary of State Mike Pompeo on Friday warned the International Criminal Court against asserting jurisdiction over Israel, saying the United States will “exact consequences” for any “illegitimate” investigations.

The ICC’s prosecutor’s recent decision to accept “Palestine” as a state with the status to file a complaint could lead to a potential investigation into alleged war crimes by Israel in the West Bank and Gaza Strip.

Heller ikke Israel er medlem av Straffedomstolen. Den har derfor ingen jurisdiksjon over Israel. Domstolen oppfører seg som en politisk aktør, ikke en juridisk, sa Pomepo.

“The International Criminal Court is a political body, not a judicial institution. This unfortunate reality has been confirmed yet again by the ICC Prosecutor’s attempt to assert jurisdiction over Israel, which like the United States, is not a party to the Rome Statute that created the Court,” read Pompeo’s statement.

Man kan si at ved å bli politisk, gambler Straffedomstolen med den mye omtalte folkeretten. Hvis domstolen går etter land som ikke har ratifisert statuttene, begår den en juridisk forstrekkelse/overreach som vil skape konflikt og slå tilbake. En domstol som ikke respekterer lover og regler undergraver sin egen legitimitet.

USA er på solid grunn.

“As we made clear when the Palestinians purported to join the Rome Statute, we do not believe the Palestinians qualify as a sovereign state, and they therefore are not qualified to obtain full membership, or participate as a state in international organizations, entities, or conferences, including the ICC,” said Pompeo, who was in Israel for a whirlwind visit on Wednesday.

En tverrpolitisk gruppe kongressrepresentanter har skrevet et brev til Pompeo der de ber utenriksministeren om å foreta seg noe for å beskytte Israel mot Straffedomstolen.

This week, letters signed by senators and US House representatives from both parties urged Pompeo to protect Israelis from International Criminal Court prosecution, and an Israeli delegation traveled to the United States earlier this year for talks on coordinating a joint US-Israeli campaign against the ICC, Israeli television reported.

Dette var en vesentlig detalj som NRK ikke refererte.

 

Pompeo warns ICC of ‘consequences’ for potential war crimes probe of Israel

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.