Kommentar

Erna cruiser frem tilsynelatende uanstrengt. Kritikk preller av. Hun har teflondrakt. Her under andre dag av NATO-toppmøtet 12. juli. Foto: Tatyana Zenkovich / Reuters / Scanpix

Erna Solberg finner det for godt å kritisere Trumps tale i FN. Hun benytter anledningen til å markere seg på Trumps bekostning. Hva skal være poenget med dét? Er Erna Solberg en slags overkikador som forstår mer enn Trump?

Trump sier at USA kommer til å se på hva de får igjen fra sine venner for all hjelpen de gir.

Det er slutt på at USA bare gir og gir. Har ikke Solberg fått med seg dét?

I stedet for å ta inn over seg at Trump har innledet en ny politikk, går den norske regjering til angrep. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide gjør det igjen og igjen.

Solberg og Søreide vil gjerne oppdra Trump. Vi vet at Trump er lei Theresa Mays lærerinnestil. Det er samme formynderske tone fra Solberg og Søreide.

USA har enorme ressurser og stor erfaring når det gjelder å forstå Midtøsten. Norge snakker som om vi forstår og at amerikanerne er litt dumme. De må hjelpes. Men det er ufattelig dumt å høre på irettesettelsene av USA.

Straffedomstolen

Ta bare Den internasjonale straffedomstolen. Trump sier at den er illegitim. Det sier han fordi domstolen har den frekkhet å ville granske amerikanske soldaters oppførsel i Afghanistan, til tross for at USA ikke har ratifisert avtalen. Det at ICC i det hele tatt har tenkt tanken, er bevis godt nok for USA på at ICC ikke respekterer staters suverenitet.

ICC representerer globalismen, som mener den har rett til å overstyre og gripe inn i suverene staters rettigheter. Er det noe et lite land som Norge burde være forsiktig med, er det å hylle overnasjonale organ som blir mer og mer maktkåte etter hvert som de vokser.

Arroganse

Erna later ikke til å forstå hvor arrogant det virker at hun som representant for et lite land omtaler USAs president som en som lever i sin egen verden.

– Det var kanskje ikke så skarpt som mange hadde ventet. Det er fortsatt problematisk at USA har en helt annen virkelighetsoppfatning enn resten av oss har, for eksempel når det gjelder Irans oppfølging av avtalen, sa Solberg til TV 2.

Erna ser ut til å ha suget til seg så mye av mobbingen av Trump at hun tror det skal være sånn. Uttrykket «resten av oss» er megetsigende.

Er det kanskje Erna som har et problem?

Spørsmålet er om det ikke er Erna som lever i en boble. Reuters hadde i går en artikkel om Iran-sanksjonene og EU. EU lovte å motsette seg Trumps sanksjoner mot Iran. Men nå må EU erkjenne at det ikke har noe å stille opp med. USA bestemmer over det internasjonale finanssystemet. Hvis USA sier hopp, så hopper de internasjonale selskapene.

The European Union has failed to design a workable legal shield for its companies in Iran to beat the global reach of the U.S. financial system and defy President Trump, the diplomats say. (…)

European heavyweights Peugeot, Renault, Deutsche Telekom and Airbus are among companies that have pulled out of Iran since May, while Air France and British Airways have also now ended operations after falling traffic.

Denmark’s A.P. Moller-Maersk will stop shipping Iranian oil.

Obama-land

Erna og Søreide ser ut til å leve i EU- og Obama-boblen. Obama styrte et USA med fallende innflytelse, og det var samme filosofi som Erna har. Men den frihandelen Solberg snakker om, eksisterer bare på papiret.

Massemigrasjon og åpne grenser har rammet de lavere inntektsgruppene. Lønningene har stått stille, mens boligprisene har eksplodert. Det har folk med penger og kreditt tjent stort på. Men ikke mennesker med akkurat nok.

Oppskriften for disse politikerne er: Først skaper man en «dynamikk» som gir store forskjeller. Deretter setter man seg ned og gråter over at det er blitt så store forskjeller. I neste omgang kan man kreve at vanlige mennesker skal være med på å betale for utjevning.

Det er grovt.

Territorier for alle

Erna later ikke til å forstå at Trump snakker til den vanlige kvinne og mann som er blitt «overkjørt». Hun fatter ikke at dette har med bevaringen av demokratiet å gjøre.

Sannheten er at Erna lever i Hillarys USA, hvor nasjonen, som hjemmet til en bestemt gruppe mennesker, er erklært utdatert. Nasjoner blir i stedet territorier for sosiale eksperiment som vi må til kommunisme og nazisme for å finne maken til. Det sies rett ut at den opprinnelige befolkningens rett på territoriet er passé.

Nylig kom det frem at antall illegale i USA ikke er 11 millioner, slik det har vært antatt, men kanskje mer enn 22 millioner, ifølge en studie utført ved Yale-universitet.

Når vi samtidig vet at Demokratene og mediene motsetter seg at folketellingen skal spørre folk om de er amerikanske borgere, og at det ikke avkreves ID ved valg, er konklusjonen klar: USA er for hele verden.

Med en slik innstilling blir selvsagt Trump en stor trussel. Mediene forsøker å psyke ham ut så godt de kan. Men stadig flere oppfatter de patriotiske strengene og responderer på dem.

Under rallyet i Missouri sist uke måtte 20.000 stå utenfor.