Leder av EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker hilser Romanias statsminister Boyko Borisov ved åpningen av det uformelle toppmøtet sist helg. Foto: Yves Herman/Reuters/Scanpix

EUs president Donald Tusk skrev i forkant av toppmøtetet brev til stats- og regjeringssjefene der han advarer mot den kursen USA ser ut til å ha slått inn på under Donald Trump.

«Til tross for vår utrettelige innsats for å bevare samholdet i Vesten, er det transatlantiske forholdet kommet under enormt press som følge av president Trumps politikk», skriver Tusk.

«Selv om vi bør håpe på det beste, må vi være klar til å forberede unionen på de verst tenkelige scenarioene», advarer han.

Dette er alarmistisk tale. EU har ifølge Tusk gjort alt for å bevare samholdet. Trump har revet det ned, og han ber EU-landene forberede seg på enda verre scenarier i fremtiden: De verst tenkelige.

Hvordan tror Tusk amerikanerne vil reagere på en slik beskrivelse? Tror han den vil virke samlende på EU-landene?

NTBs korrespondent har snakket med en «sentral plassert EU-kilde» som sier det avtegner seg et mønster: Utmelding av Paris-avtalen, oppsigelse av atomavtalen med Iran, tollen på stål og aluminium.

– Ved begynnelsen av Trumps presidentperiode hadde vi mange spørsmål. Nå har vi fått mange svar. Og svarene har vært negative, sier EU-tjenestemannen. (..)

– Det begynner å se mer og mer ut som et mønster. Og sett med europeiske øyne er dette mønsteret urovekkende.

Kan det komme som noen overraskelse på EU at Trump følger den politikken han varslet i valgkampen? Er det noe som tyder på at han ikke kommer til å følge løftene til velgerne?

Ville det kanskje vært bedre om EU innrømte at Trump har noen poeng. Muligens. At Vest-Europa ikke lenger kan la amerikanske skattebetalere betale for deres sikkerhet.

EU vil gjerne sette seg på sin høye moralske hest. EU fordømmer alt det Trump foretar seg; flytting av ambassaden, utmelding av FNs Menneskerettsråd.

EU har vanskelig for å se saken fra USAs side. Det har vanskelig for å forstå at det kan finnes fornuftige alternativer til EUs politikk. I stedet stempler EU Trumps politikk som farlig.

Det er EU som bryter dialogen. Den konklusjonen gir seg selv.

Norge dilter etter Merkel-EU.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide insisterer på at det ikke er knute på tråden i forholdet til USA. Det lød ikke overbevisende. Hun traff Mike Pompeo i Washington tirsdag.

Forholdet tåler en krangel, sa Søreide til NTB. Det lyder litt for personlig. Nasjoner har konflikter. De krangler ikke.

Men Søreide avviser at de mange uenighetene gjør forholdet anstrengt.

– Det er ikke vanskelig i det hele tatt å ta opp disse sakene. USA er veldig godt kjent med vårt standpunkt, både når det gjelder ambassaden i Israel, handel, Iran-avtalen og Parisavtalen, sier hun.

Hvor mange slike uenigheter tåler USA før forholdet blir surt?

Av en eller annen grunn rykker Søreide ut og kritiserer USA, hver gang USA gjør noe som bekrefter at det er en ny kurs. F.eks måtte Søreide kritisere at USA trakk seg fra Menneskerettsrådet. Hvorfor gjør hun det? Er det vanskelig å forstå at USA nekter å være med på en antisemittisk sjikane av Israel flere ganger i året? Fra land som Pakistan og Saudi-Arabia?

Norge mener at USA bør engasjere seg i arbeidet til FNs menneskerettighetsråd, ikke trekke seg. Amnesty sier landet plasserer seg på feil side av historien.

– Menneskerettighetene er under press flere steder i verden. I denne situasjonen er det beklagelig at USA har trukket seg fra FNs menneskerettighetsråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en epost til NTB.

Hun understreker også at Norge i likhet med USA er bekymret for hvordan rådet fungerer.

– Vi mener det er viktig å delta i multilateralt samarbeid, også i de fora hvor vi møter motstand og uenighet, heter det videre i eposten fra Utenriksdepartementet.

Søreides danske og svenske kolleger reagerer også på USAs utmelding. Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen ber USA ombestemme seg.

– Som et lite land har vi interesse av at vår største og sterkeste allierte er om bord og trekker diskusjonene i riktig retning. Derfor vil jeg oppfordre USA til fortsatt å engasjere seg i det internasjonale arbeidet for frihetsrettigheter og til raskest mulig å vende tilbake til Menneskerettighetsrådet, sier Samuelsen.

Søreide og Samuelsen inntar en besserwisser-holdning. De er belærende. Slik de har vært belærende overfor Israel i en årrekke. Israel gikk trett av det. Velfødde europeere ante ikke hva de snakket om.

USA betaler FN-gildet. De gidder ikke betale for korrupte stater med mange svin på skogen.

Det Søreide og Samuelsen ikke vil ta inn over seg, er at deres politikk er kommet til veis ende. Det er snakk om noe helt annet enn en krangel. Vest-Europa tror de er bedre enn amerikanerne. De forstår ikke at det er de som er på feil ende av historien.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!