Nytt

Donald Trump vil i dag erklære Jerusalem for å være Israels hovedstad, ifølge kilder i administrasjonen. Bekreftelsene har vokst i styrke etter at historien lekket tirsdag.

Det er en beslutning som gir et stort historisk avtrykk.

Trump gjør noe ingen annen amerikansk president har gjort i nyere tid: Han staker ut en helt ny kurs, ut fra en helt ny situasjon: Fredsprosessen er død. Det finnes ingen fredsprosess. Hvis Hamas og PLO går sammen, er det ikke for å forhandle om fred. Iran ruster Hizbollah i nord, og i Gaza står Hamas. Lenger sør i Sinai er det et opprør på gang mot både Egypt og Israel.

Mandag landet to raketter inne i Israel, skutt opp fra Sinai. Natt til lørdag angrep israelske fly en iransk militærbase ved byen Al-Kiswa, sør for Damaskus. Hverken IS eller Iran står stille.

Å erklære Jerusalem som hovedstad er et vedtak av stor symbolsk betydning. Trump sier til israelerne: – Vi står skulder ved skulder med dere. Jerusalem er 3000 års historie. Byen er sentrum for jødedom og kristendom. Islam kom sent, men hevdes likevel å være det siste og ultimate budskap, som opphever alle de foregående. Islam er den mest imperialistiske religion noensinne, når den også vil ha al-Quds.

De opptøyene vi ble vitne til i høst, da Israel satte opp metalldetektorer på Tempelhøyden, var et forvarsel. Palestinerne og islamske ledere tror de kan bruke trusselen om opptøyer som pressmiddel. Deres mål er å presse Israel på defensiven, skritt for skritt.

Trump gjør alle deres beregninger til skamme. Han viser en handlekraft, et mot og en styrke som gjør at andre blir usikre på hva han kan foreta seg. De kan ikke bruke hans forgjengeres forutsigbarhet som målestokk. Det er en ny sheriff i byen.

Islamske ledere benytter trusler, og tidligere har de i stor grad virket. Men nå viser Trump at han ikke lar seg true eller skremme.

Dét er en viktig markering. NRKs Anders Magnus visste ikke helt hvordan han skulle kommentere den; derfor snakket han isteden om valget i Alabama og de evangeliske kristne.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Sidsel Wold og Kristin Solberg mister grepet. De har nok trodd at Trump skulle følge deres tempo og deres parametre.

Men det er ikke bare norsk presse som er blitt overrumplet. Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide har problemer med å henge med i svingene. Hun synes åpenbart ikke at en eventuell amerikansk ambassadeflytting er noe konstruktivt bidrag. «Fredsprosess» er imidlertid blitt et ord som dekker over at intet skjer, og at Midtøsten befinner seg i en nedsmeltingsfase.

Norge har ikke en utenrikspolitikk som viser at man forstår hva som foregår, slik vi heller ikke har et forsvar som er verdt navnet. Disse to henger sammen.

Det offisielle Norge forstår ikke at trusselen fra radikal islam ikke er forsvunnet, selv om IS har tapt territorium og byer. Man forstår ikke trusselen fra Iran, og at situasjonen krever en pragmatisk realisme der man noen ganger må tåle å bli skitten på hendene. Man skal bare vite hvorfor, og at alternativene er enda verre. USA har støttet Syrian Democratic Forces i Syria, mange sivile har mistet livet under bombingen, men amerikanerne har ikke målbevisst bombet sykehus.

Når skal en norsk statsminister (på syngende bergensk) eller utenriksminister våge å fortelle borgerne: «Vet dere – verden er et ganske brutalt sted. Også vi må sikre våre interesser. Det er ikke alltid vi kan leve opp til de maksimale kravene i internasjonale konvensjoner. Det gjør heller ingen andre. Vi må begynne å bli litt mer realistiske i vår innenriks- og utenrikspolitikk. Det er noen som vil ha noe av oss som vi ikke har råd til, det er noen som ikke vil oss vel. Vi må søke sammen med de statene som har de samme verdiene som vi har, og den viktigste av disse er USA».

I stedet har den borgerlige regjeringen markert en lunken holdning til Trump.

Det Trump gjør, er ikke galskap, selv om det er dét den venstreorienterte eliten i Vesten tror.

Denne eliten har i tiår etter tiår belært israelerne om hva de skal gjøre i sitt eget land. Nordmenn har vært blant de «flinkeste» i denne klassen. EU har følt at de har et moralsk overtak.

Israelerne har for lengst sluttet å høre på fremmede som vil belære dem om deres eget land. Og vi burde slutte å høre på venstreorienterte som vil belære oss om hva som er best for vårt land. De tror jo ikke på vårt land, de er antinasjonale.

Israelerne har ikke råd til å gjøre en slik feil. De har fått en venn i Det hvite hus. Til å begynne med trodde også israelerne at Trumps uttalelser om Jerusalems status var mest prat. Men noe har skjedd.

Ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad har Trump overrasket venstreeliten i Vesten og den muslimske verden.

De er på defensiven. De venstreorienterte blir nødt til å velge. De må vise hvilken side de hører hjemme på.

Vi skal følge godt med.