Bilde: All propagandaen mot Trump fungerer som et røykteppe som gjør at selv allierte ikke forstår hva som foregår i Washington. Norge trenger en grundig oppdatering. Norske medier er opptatt i hylekoret. Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide bør lytte, og ikke belære. Foto: Yuri Gripas/Reuters/Scsnpix

Ine Eriksen Søreide er slank, smart og flott der hun går inn og ut av limousiner på besøk i Israel. Men det hun sier om at Norge vil forsøke å restarte fredsprosessen, er bare tull.

Politikere sier mye de ikke mener, men det kan virke som om Søreide tror at det er mulig å plukke opp igjen tråden der det glapp.

Søreide later som om hun ikke merker at NRKs Kristin Solberg legger premissene for samtalen: Det er Donald Trump som har skylden.

– Hvor vanskelig er det å få partene tilbake til forhandlingsbordet, etter at USAs president Donald Trump nå har sagt at Jerusalem er Israels hovedstad?

Venstreside uten alternativ

Den norske venstresiden mobiliserer mot Trump. Men de ignorerer fullstendig at hele det strategiske bildet i Midtøsten er forandret. De later nå som om det er mulig å få fredsprosessen på skinner igjen, til tross for at de lenge har sagt at den er steindød.

Kristin Solberg / NRK og Hanne Eggen Røislien forsøker å sparke liv i en død hest. De sier i virkeligheten at de ikke forstår noen ting.

Verre er det at Norges utenriksminister jatter med:

Slik kommenterer Søreide den amerikanske trusselen om å stanse pengestøtten:

– Jeg har uttalt at det ikke er en fornuftig linje. Så må amerikanerne svare på hva de tenker rundt dét, sier Søreide.

Den blåblå regjeringen fortsetter å snakke venstresiden etter munnen. Erna Solberg og Søreide skal møte Trump-administrasjonen onsdag. Hvis de tror at Trump er problemet og at Norge og EU må «sitte ut» de neste tre år i håp om at Trump ikke anretter for stor skade, har de ikke forstått noen ting.

Det er Europa som kommer til å tape på en slik holdning.

«Rettferdighet»

Trump har begynt et arbeid som vi bare så vidt har sett starten på. Jerusalem-vedtaket var ikke noe innfall. Araberverdenen er sterkt svekket og har ikke råd til kostbar politikk. Sunni-statene har møtt en lydhør Trump som forstår at det er et historisk øyeblikk: at Saudi-Arabia og Egypt underhånden har godtatt Jerusalem som jødisk hovedstad, er en innrømmelse som nesten ikke kan overvurderes. Det er en støtte som også rammer Bashar al-Assad i Syria, som aldri har oppgitt sin avvisning av den jødiske staten. Her er han på linje med sin mentor Iran. Saudierne og egypterne, derimot, er pragmatiske. De er handelsmenn og vil bevare sin makt.

Europeerne jager etter «rettferdighet» og har utnevnt seg selv til den svake parts beskytter, dvs. palestinernes beskytter. Men når denne parten lar bistanden gå til familiene til terrorister og ellers til korrupsjon, har de forspilt sine sjanser. Trump forstår at det er hans oppgave å formidle det ubehagelige budskapet: The Buck stops here!

Dobbeltspill er over

Han gjør det samme overfor et løgnaktig Pakistan, som tar imot med den ene hånden og støtter jihad-grupper med den andre. Hvordan kunne de tro at dobbeltspillet skulle kunne fortsette til evig tid?

Hva svarer Pakistan med? De vil hive ut to millioner afghanere:

Rundt to millioner afghanske flyktninger går en usikker framtid i møte etter at Pakistans regjering brått bestemte at de kun får bli i ytterligere 30 dager.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) hadde ventet at flyktningenes oppholdstillatelse ville bli forlenget med seks måneder. I stedet bestemte regjeringen denne uken at de kun får bli i ytterligere en måned. Mange av flyktningene har bodd i landet i flere tiår, og mange er også født i Pakistan.

– Vi er bekymret, uttalte UNHCRs talsmann Qaiser Afridi fredag.

Avgjørelsen oppfattes som en reaksjon fra pakistanske myndigheter på at de er under økende press for å ta et oppgjør med afghanske opprørere som befinner seg på pakistansk territorium. (…)

UNHCR er ansvarlig for 1,4 millioner afghanere, hvorav de fleste har bodd i Pakistan siden Afghanistan ble invadert av det daværende Sovjetunionen i 1979. Hundretusener av andre afghanere bor i Pakistan uten at myndighetene har oversikt over hvor de er.

(NTB 5. januar)

Slik reagerer et korrupt regime. Med utpressingstaktikk. Derved besegler det sin egen skjebne.

Men hvor opptatt er «verdenssamfunnet» av de afghanske flyktningenes skjebne?

Nok er nok

Svaret er at flertallet av statene i Hovedforsamlingen som fordømte USAs Jerusalem-vedtak, er like korrupte. De oppfører seg på samme måte som Pakistan: De står klar til å motta amerikanske penger og slår deretter USA i ansiktet.

Den tiden er over. Det sier Trump klart og tydelig.

Mye tyder på at Solberg-regjeringen ikke forstår at vi står overfor et paradigme-skifte.

Den demokratiske verden – les: USA – kommer til å si at nok er nok. Det gjelder både korrupsjon, radikal islam og en «rettferdighet» som begunstiger begge.

Det oppgjøret som Trump har startet, kommer også til å få innenrikspolitiske følger.

Grensesetting

The Guardian klager over at det ikke bare er Trump føderalt som innfører anti-islamske lover. Det skjer også på delstatsnivå:

Anti-sharia legislation is spreading in state legislatures across the US, as Donald Trump’s hostile stance towards Muslims appears to be emboldening rightwing Islamaphobes.

In 2017 there were 23 new bills introduced in 18 states attempting to prohibit the practice of Islamic religious law, or sharia, in US courts. The rash of new bills brings the total number of such legislative efforts since 2010 to 217 in 43 states, according to the Haas Institute at UC Berkeley which monitors the anti-sharia movement. (….)

Most of the recent bills are careful not to refer overtly to sharia or Islam, as to do so would be to expose the legislation to the scrutiny of federal courts on grounds of religious discrimination. Instead, they talk of “foreign laws” being banned in US jurisdictions.

Det sier mye om Guardian at avisen ikke ser noen grunn til å ha lover som setter grenser for islam. NRK spiller samme rolle, og ingen andre norske medier påtar seg rollen med å grensesette islam.

Det er et stort arbeid man står overfor både i USA og Europa. Obama førte en «integreringslinje» på islams premisser. Når det fra føderalt hold blir på begynt et arbeid med grensesetting, får de av delstatene ryggdekning som har politisk vilje. Pendelen settes i bevegelse den andre veien.

Money talks

Norge er leder av giverlandsgruppen og er en stor bidragsyter til FN.

USA har en tyngde som gjør at det påvirker hele det internasjonale samfunn. Norge blir nødt til å ta stilling: Skal vi motsette oss Trumps politikk? Skal vi motvirke amerikansk innstramming?

The U.N. determines required contribution levels for each member state based on factors like gross national income and debt. Based on this calculation, the U.S. paid 22 percent of the U.N.’s $5.4 billion budget for 2016 and 2017, the maximum contribution allowed. State Department documents confirm the U.S. allocated $1.2 billion toward the budget during these years.

USA betaler en enda høyere andel, 28 prosent, av utgiftene til FNs utenlandsoperasjoner.

Gorka also correctly stated the U.S. pays for 28 percent of the U.N.’s peacekeeping budget, which costs the U.S. about $2.4 billion per year. The U.N. agreed in June to cut its peacekeeping budget by $570 million to $7.3 billion after pressure from the U.S. The U.S. wanted to cut the peacekeeping budget to under $7 billion.

7,3 milliarder dollar! Og likevel hører vi sjelden eller aldri norske medier snakke om FNs utgifter. Hvor er ansvaret og regnskapene til de «gode» sakene som palestinere og FN?

Fredningstiden er over.

Medisin mot høyrepopulisme

Den sensitive siden er blandingen av korrupsjon og islamisering som rammer europeerne på hjemmebane. Myndighetene har selv sluppet løs noe som deres egen befolkning for lengst har signalisert at de vil få satt en stopper for.

Hvis de virkelig vil motvirke høyrepopulismen effektivt, må de følge Trumps eksempel. Grensesetting er den mest effektive medisin.

Europeerne vil se resultatene av Trumps politikk. De snakker høyere enn CNN og New York Times. Slik det nå ligger an, har Trump gode sjanser til å bli gjenvalgt.

Solberg og Søreide bør fortelle det norske folk at det er Norge som har noe å lære av Trump og Amerika.

Det finnes tegn til en slik pragmatisme i Høyres politikk, men det skorter på den politiske aritmetikken. 2+2 er fortsatt 4.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!