Nytt

USA utviser 60 russiske diplomater – 48 ved ambassaden og 12 ved FN-delegasjonen. Konsulatet i Seattle må lukke. Det ligger like ved en ubåtbase. Mediene har hele tiden hevdet at Trump er soft på Putin. Det er det vanskelig å hevde nå.

“Today’s actions make the United States safer by reducing Russia’s ability to spy on Americans and to conduct covert operations that threaten America’s national security,” said White House press secretary Sarah Huckabee Sanders. “The United States stands ready to cooperate to build a better relationship with Russia, but this can only happen with a change in the Russian government’s behavior.”

USAs reaksjon er enda strengere enn britene som utviste 23 diplomater.

Medier og Demokratene har helt siden valgkampen hevdet at Trump ikke har kritisert Putin. Det er nå motbevist.

De folkene Trump har hentet inn den siste tiden er ikke kjent for å være soft mot Russland. John R. Bolton som blir ny nasjonal sikkerhetsrådgiver gir ikke ved dørene. Russland lager problemer for USA på mange fronter, ikke minst i Midtøsten.

I tillegg varsler 14 av 27 EU-land at de utviser russiske diplomater

 

Canada utviser fire, mens Ukraina utviser 13. Danmark sender hjem to diplomater, mens Sverige og Finland utviser én hver.

Til sammen har 14 av EUs medlemsland bestemt seg for å utvise russiske diplomater, ifølge EUs president Donald Tusk. Han sier ytterligere skritt mot Russland kan bli tatt de nærmeste dagene og ukene.

Norge er på sin side ikke med i den koordinerte aksjonen.

– Norge følger saken nøye og vurderer løpende aktuelle tiltak i lys av utviklingen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Mens Tyskland og Frankrike utviser fire russiske tjenestemenn hver, velger Danmark å sende ut to, ifølge Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen. (NTB)

Den tyske utenriksminister Heiko Maas ga uttrykk for at Tyskland ikke hadde noe valg: Russland hadde ikke gjort noe forsøk på å komme Storbritannia i møte. Å bruke kjemiske våpen til likvidasjon på et annet lands territorium er uhørt.

German Foreign Minister Heiko Maas said, “The attack in Salisbury has shaken all of us in the European Union. For the first time after World War II chemical weapons have been used in the midst of Europe… We did not make the decision to expel Russian diplomats lightly. But the facts and the leads are pointing at Russia. The Russian government has so far not answered any of the open questions nor did it demonstrate any readiness to play a constructive role in investigating the attack.”

I stedet for å svare har Russland spilt offer. Det har stemt så dårlig med foreliggende fakta at vestlige land ikke så noen annen utvei enn å svare.

At Norge står utenfor er påfallende, all den stund både Danmark og Sverige utviser diplomater.