Evelyn Farkas var blant dem som drev frem Russia collusion-hysteriet. Nå kritiserer hun Trump for å være for tøff mot Moskva.

Utenriksminister Mike Pompeo ga NATO-landene beskjed om at Russland har misbrukt data fra overflyvningene til identifisering av mål for raketter.

«After careful consideration, including input from Allies and key partners, it has become abundantly clear that it is no longer in America’s interest to remain a party to the Treaty on Open Skies,» the State Department told Newsweek Thursday. «Effective six months from tomorrow, the United States will no longer be a party to the Treaty. We may, however, reconsider our withdrawal should Russia return to full compliance with the Treaty.»

Moskva har m.a.o et halvt år på seg til å etterleve avtalen. Hvordan USA kan vite at russerne innhenter informasjon i strid med avtalen, vites ikke.

Trump var slett ikke avvisende til muligheten for en revidert avtale.

«I think we have a very good relationship with Russia, but Russia didn’t adhere to the treaty, and so until they adhere to the treaty, we will pull out,» President Donald Trump told reporters Thursday. «There’s a very good chance we’ll make a new agreement or do something to put that agreement back together.»

Men det skulle man ikke tro på reaksjonene fra europeiske land. Drevet frem av mediene benytter Trump-hatende politikere som Tysklands utenriksminister Heiko Maas anledningen:

En rekke europeiske land beklager at president Donald Trump trekker USA fra Open Skies-avtalen. Norge er foreløpig taus.

35 land, blant dem Norge, sluttet seg opprinnelig til avtalen, som trådte i kraft i 2002.

– Vi ser at det har vært vanskelig å få implementert avtalen på russisk side i de senere år, men dette rettferdiggjør ikke, etter vårt syn, en avslutning, slo Tyskland utenriksminister Heiko Maas fast torsdag kveld.

Tyskland benytter den permanente høstjakta på Trump til å fri til antiamerikanske følelser i befolkningen. Det ligger en latent antipati mot USA fordi tyskerne måtte bli befridd utenfra. De klarte det ikke selv.

– Vi beklager USAs varslede tilbaketrekning fra Open Skies-avtalen, selv om vi deler bekymringene om hvordan Russland har etterlevd den, heter det i kunngjøringen fra Frankrike, Tyskland, Belgia, Spania, Finland, Italia, Luxembourg, Nederland, Tsjekkia og Sverige.

– Open Skies-avtalen er et avgjørende element i rammeverket for å styrke tilliten som er skapt gjennom de siste tiår, med sikte på å øke åpenheten og sikkerheten for den euroatlantiske sonen, heter det videre.

NTB etterlyser svar fra norsk UD og insinuerer at Norge burde deltatt i kritikken.

Men svaret på at UD forholder seg taus er trolig at UD ikke ønsker å skape vanskeligheter for generalsekretær Jens Stoltenberg.

Det høres ut som om de lydene som kommer fra Heiko Maas er spill for galleriet. De vet også også at russerne jukser og misbruker en avtale som tiden har løpt fra. Satelitter gjør nå jobben som man før gjorde fra fly.

Det blir tilnærmet komisk når Newsweek innhenter en kommentar fra tidligere assisterende viseforsministser Evelyn Farkas som sier at dette er å svikte allierte. Farkas var blant dem som mest høylytt anklaget Trump for å stå i ledtog med Putin. Bak lukkede dører sa hun imidlertid at hun ikke hadde sett noe bevis for det. – Så du løy, spurte Trey Gowdy. -Ja, svarte Farkas.

Nå har hun mage til å anklage Trump for å svikte allierte fordi USA viser karakter overfor russerne.

Evelyn Farkas, a former deputy assistant secretary of defense for Russia, Ukraine and Eurasia, called the decision an «abandonment of our European allies.»

«The reason we have these overflights is to prevent war,» Farkas told Newsweek. «It is a confidence-building exercise for our European allies who rely on these flights to know what the Russians are doing since they don’t have access to satellite technology.»

Demokratene og mediene følger Ibsens ordtak: Om jeg hamrer eller hamres, like fullt så skal der jamres.

 

 

Russia Uses Open Skies Treaty to Identify Bombing Targets, U.S. Tells NATO

Hvis du ønsker etterrettelig informasjon om USA og Trump:
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.