Polen sier alt er klart for å overføre landets MIG-29 kampfly til USA som har sagt de vil overføre dem til Ukraina. Hvis Ukraina får kampfly fra et NATO-land er det nok en opptrapping sett med Russlands øyne.

Ukrainas luftvåpen består av aldrende MIG-29 og Sukhoj-27 fra sovjettiden. Polen har 28 MIG-29, og USAs utenriksminister har sagt at amerikanerne aktivt søker en avtale med Polen for å forsyne Ukraina med flyene. I bytte vil USA kunne levere F-16-fly til Polen, ifølge amerikanske medier.

Umiddelbart og uten kostnad skal flyene stilles til rådighet for amerikanske myndigheter, opplyser Polens regjering i en pressemelding tirsdag kveld. Samtidig ber Polen USA om gi dem brukte fly med tilsvarende operasjonell kapasitet.

Polen står klar til å umiddelbart etablere vilkårene for kjøp av flyene, heter det. Regjeringen ber videre andre Nato-allierte som eier MIG-29-fly, om å gjøre det samme. (NTB)

Byttehandelen vil være en vesentlig styrking av Ukrainas evne til å ta opp kampen med russiske fly. Aller helst ville Ukraina hatt flyforbud over eget territorium, men det måtte ha blitt håndhevet av amerikanerne, som da ville havnet i direkte kamp med russerne. Det vil ikke Biden-regimet gå med på.

Tilfellet ville at Polens statsminister var på besøk i Oslo mandag og han fikk kommentere byttehandelen:

– Polen er ikke del av denne krigen, og Nato er heller ikke det. Det er derfor alle avgjørelser om å levere våpen må tas av hele Nato. Vi er klare til å gi vår flåte av jagerfly, men vi er ikke klare til å ta noen grep alene, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki da han på en pressekonferanse i Oslo ble spurt om dette betyr at de vil gi jagerflyene til Ukraina.

Det var på frokost-TV søndag at Tony Blinken avslørte at en byttehandel var på vei og han hadde ikke problemer med det. Kommentatorer stusset over den letthet Blinken svarte på spørsmålet om det var greit med NATO-kampfly til et land som ligger i krig med Russland.

MARGARET BRENNAN: NATO has said none of its 30 members are willing to set up a no-fly zone. President Biden has been very clear. He has no interest in that or combat troops. But what more can the United States do here? If, for instance, the Polish government, a NATO member wants to send fighter jets, does that get a green light from the U.S.? Or you were afraid that that will escalate tension?

BLINKEN: No, that- that gets a green light. In fact, we’re talking with our Polish friends right now about what we might be able to do to back fill their needs if in fact they choose to provide these fighter jets to to the Ukrainians. What could we do? How can we help to make sure that they get something to backfill the planes that they’re handing over to- to the Ukrainians? We’re in very active discussions with them about that. Look, I’ve been in Europe for the last couple of days working closely as always with our allies and partners at NATO, the European Union, the G7 countries, and all of us together are continuing to take steps to increase the pressure on Russia through additional sanctions, all of which are very actively under discussion and will be implemented in the in the coming days, as well as taking further steps to give the Ukrainians what they need to defend themselves against the Russian aggression.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.