Nytt

Jens Stoltenberg roser Donald Trump for å sette krav til de allierte om å betale inn 2 prosent av BNP til forsvar, slik de lovte på toppmøtet i Wales. Trumps press har gitt resultater: Budsjettene vil øke med 100 milliarder dollar mer til forsvar, sa Stoltenberg til Fox News Sunday.

Dermed slår han hull i en av kjeppehestene til Demokratene og anti-Trump-mediene: At Trump er i lomma på Putin.

Trump fikk mye kritikk for sin uformelle stil på NATO-toppmøtet i juli fjor. Men den har gitt resultater, sier Soltenberg.

North Atlantic Treaty Organization (NATO) Secretary General Jens Stoltenberg, speaking on «Fox News Sunday,» said President Trump’s tough talk has ultimately strengthened the 70-year-old alliance by leading member nations to contribute tens of billions of additional dollars to ensure their own security.

Stoltenberg hadde ikke trengt å gi Trump æren for økningen. Han gir Trump poeng presidenten ikke var sen med å utnytte:

Stoltenberg’s comments were a direct repudiation of critics who have accused Trump of undermining NATO by repeatedly pushing allies to meet their defense spending obligations — and Trump himself referred to Stoltenberg’s interview minutes later on Twitter as a rejection of a narrative pushed by «Dems & fake news.»

Det tredje og avgjørende punktet Stoltenbergs uttalelser griper inn i, er Trumps forhold til NATO. New York Times publiserte en artikkel for halvannen uke siden der de siterte – igjen anonyme kilder – som hevdet at presidenten la liten vekt på NATO og anså alliansen som utdatert.

Stoltenbergs uttalelser tyder på det stikk motsatte:

«President Trump has been very clear,» Stoltenberg told fill-in host John Roberts. «He is committed to NATO. He stated that clearly just a few days ago and also at the NATO summit in July. But at the same time, he has clearly stated that NATO allies need to invest more. And therefore at the summit in July last year, we agreed to do more to step up — and now we see the results.»

In all, Stoltenberg continued, «by the end of next year, NATO allies will add hundred – 100 billion extra U.S. dollars toward defense. So we see some real money and some real results. And we see that the clear message from President Donald Trump is having an impact.»

Det er ingen overdrivelse å si at Stoltenberg kommer Trump til unnsetning. New York Times har gått så langt som å anklage Trump for å være en russisk agent, i det minste en påvirkningsagent. Den påstanden skyter Stoltenberg ned:

«What he’s doing is to help us adapt the alliance, which we need because we live in a more unpredictable world with a more assertive Russia using violence and force against a neighbor, Ukraine,» Stoltenberg said. «And therefore NATO has to adapt.»

Anklagene om å være i lomma på Putin har irritert Trump, det samme har etterforskningen av Russia collusion. Stoltenberg er tydelig på at det er Trump som med sin retorikk og overtalelse har fått de andre NATO-landene til å spytte i mer til forsvaret.

«Jens Stoltenberg, NATO Secretary General, just stated that because of me NATO has been able to raise far more money than ever before from its members after many years of decline,» the president wrote. «It’s called burden sharing. Also, more united. Dems & Fake News like to portray the opposite!»

Stoltenberg tar også Trump og USAs parti i en annen viktig sak: INF-avtalen om mellomdistanseraketter fra 1987. USA har lenge advart russerne om at de har utviklet en rakett som bryter med avtalen. USA har delt informasjon om denne raketten med allierte.

Ekspertene deler USAs bekymring. USA har gitt beskjed om at hvis ikke russerne gjør tilbaketog vil de si opp avtalen 2. februar. da faller et vesentlig hinder mot atomkrig i Europa bort. Disse rakettene vil ha så kort flyvetid at angrepsmålet har svært kort tid til å reagere. Sjansen for krig øker. Spørsmålet er: Hvorfor ønsker russerne å utvikle en slik rakett? Hva skal de med den? Er det for utpressing av Europa i en gitt situasjon?

Stoltenberg støttet helhjertet USAs definisjon av hvem som har rett:

«The responsibility to preserve the treaty lies on Russia because Russia is now violating the treaty by developing and deploying new missiles,» Stoltenberg said.

 

NATO head: Trump’s tough talk has added $100B to alliance, helped deter Russia

Kjøp Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!