Donald Trump offentliggjorde i natt sine første «fake news»-priser. Da Trump første gang introduserte begrepet fake news, var det mange som trakk på smilebåndet. Lød det ikke noe overdrevet? Som om han ikke klarte å ta kritikk.

Nå har begrepet fått kjøtt på benet, og det er mediene selv som har sørget for det. Trumps ranking forteller om en konstant kampanje hvor sannheten er sekundær.

Fake news er blitt innarbeidet, og mange amerikanere gir Trump rett: De er imot ham. Jimmy Carter, demokrat, sier at ingen annen amerikansk president har opplevd maken til ensidighet.

Det er mediene som er den største trusselen mot pressefriheten, ikke Trump.

CNN var på besøk i Ohio og snakket med folk på gaten. – Tidligere var jeg skeptisk til tvitringer, sa en. – Men nå begynner jeg å skjønne hva det betyr, og jeg lar meg ikke avskrekke.

– Trump rasist? Jeg møtte ham, og han var verdens vennligste menneske, sa en annen, som åpenbart var svart.

Oppfatningen på grasrota er en helt annen enn mediene gir inntrykk av. Studioet til CNN virker merkelig tomt, som om all oksygen er sugd ut derfra.

Når skandinaviske aviser slår opp at senator Jeff Flake (R-Ar) sammenligner Trump med Stalin, viser de bare at de er like mye på jordet som Flake. Utgangspunktet var at Trump brukte uttrykket «enemy of the people» om pressen. Stalin brukte samme uttrykk, men da i en helt annen kontekst. Hvordan går det an å sammenligne Trump med en av verdenshistoriens verste massemordere?

Man demonstrerer at man har mistet dømmekraften. Trump Derangement Syndrome, kalles det i USA.

Paul Krugman har vært en aktet kommentator i New York Times, men i de senere år ble det mer anti-høyre enn faglige observasjoner.

1. The New York Times‘ Paul Krugman

«The New York Times’ Paul Krugman claimed on the day of President Trump’s historic, landslide victory that the economy would never recover,» the article, written by the GOP team, reported. Trump’s victory was not a «landslide.» He won 304 votes in the Electoral College to Clinton’s 227 votes, and he took key states by razor-thin margins. Clinton won the popular vote 48.2 percent to Trump’s 46.1 percent, but Trump still won fair and square, by the rules of the game.

As for the economy, it did not take a hit from Trump’s win, so Krugman’s prediction was «fake news».

Dow Jones gikk denne uken gjennom et nytt tak, på 26.000 poeng. Det er bare noen dager siden indeksen passerte 25.000 poeng. Dow Jones har steget 35 prosent siden valget. Suksessen overgår alt man tidligere har sett, og likevel ties den i hjel av mediene.

2. ABC News’ Brian Ross

«ABC News’ Brian Ross CHOKES and sends markets in a downward spiral with false report,» the GOP team reported. Ross gave his report on December 1, saying that retired General Michael Flynn would testify that Donald Trump had ordered him to make contact with the Russians about foreign policy while he was still a candidate.

Indeed, the Dow Industrial Average dipped shortly after Ross’s report, until it was proven false.

Brian Ross sa at det var som kandidat Trump hadde gitt ordren. Dét viste seg å være feil. Det var etter valget. Ross måtte ta ubetalt ferie.

3. CNN

What? CNN in third place? Now, that’s «fake news». The network won the bronze trophy for «FALSELY» reporting «that candidate Donald Trump and his son Donald J. Trump, Jr. had access to hacked documents from WikiLeaks.»

Indeed, CNN reported that Donald Trump Jr. received an email with links to the WikiLeaks archive from the hack on the Democratic National Committee (DNC) on September 4, 2016 — before WikiLeaks published the emails. In reality, the email was sent on September 14, after the story went public. A well-deserved «fake news» award.

CNN gjorde det samme som Ross, de skjøv på datoene for å få en story. Hva slags mentalitet er ute og går når pressen gjør noe de vite vil bli avslørt?

4. Time Magazine

«TIME FALSELY reported that President Trump removed a bust of Martin Luther King, Jr. from the Oval Office,» GOP staff wrote. The award did not mention Zeke Miller, the Time reporter who wrote the story, even though Trump did mention him by name last January after the false story was published.

Vi husker journalisten som tvitret at bysten var borte, han trakk tilbake påstanden senere, da han oppdaget at den var skjult bak noen personer. Men igjen er det journalistenes mentale beredskap: Han trodde han ville finne tegn som at MLK var borte og kjørte historien rett ut da han mente å kunne konstatere det.

5. The Washington Post

As with the Time story, the GOP did not name the reporter in this case. «Washington Post FALSELY reported the President’s massive sold-out rally in Pensacola, Florida was empty. Dishonest reporter showed picture of empty arena HOURS before crowd started pouring in.»

The Post‘s Dave Weigel tweeted the photo, and Trump called him out on it last month. Naturally, the president didn’t hold himself back in excoriating Weigel: «Real photos now shown as I spoke. Packed house, many people unable to get in. Demand apology & retraction from FAKE NEWS WaPo!»

Dave Weigel beklaget også, men igjen er det journalistens holdninger som har overtaket. Han formidler det han ønsker skulle være sant. Det er vanskelig å la det være good faith at bildet går ut etter at møtet er over.

6. CNN again

«CNN FALSELY edited a video to make it appear President Trump defiantly overfed fish during a visit with the Japanese prime minister. Japanese prime minister actually led the way with the feeding,» the GOP team reported.

Indeed, CNN presented such a video, launching what became derisively known as «Koi-Gate.» It revealed more about the media’s priorities than about the actual story — hence «fake news».

Mediene har kjørt flere videoer som foregir å vise hårreisende oppførsel fra Trumps side. Vi husker toppmøtet i NATO og G20-møtet på Sicilia, hvor Trump angivelig ikke vil slippe hendene til dem han håndhilser på. Det er når man legger dette ved siden av andre tilsvarende beskrivelser, at man ser at det er mediene det er noe galt med.

7. CNN yet again

«CNN FALSELY reported about Anthony Scaramucci’s meeting with a Russian, but retracted it due to ‘a significant breakdown in process,'» the GOP team noted. Three CNN staffers resigned after the story was retracted in June.

The story cited an anonymous source who said the Senate Intelligence Committee was looking into the chief executive of a $10 billion Russian investment fund who met with Anthony Scaramucci before the inauguration. CNN apologized, and Scaramucci accepted it.

Møtet var rent oppspinn. Tre måtte gå. Men hvordan kunne den komme på trykk?

8. Newsweek

«Newsweek FALSELY reported that Polish First Lady Agata Kornhauser-Duda did not shake President Trump’s hand,» the GOP team reported.

The site also showed photographic evidence of Trump shaking the hand of the Polish first lady. After the false report, which came out in July, the Polish president declared his intention to «FIGHT FAKE NEWS» with Trump.

Hva tror mediene når de jukser med videoer? Er det utslag av en besettelse?

9. CNN (that’s 4)

«CNN FALSELY reported that former FBI Director James Comey would dispute President Trump’s claim that he was told he was not under investigation,» the GOP team reported.

Indeed, in June, CNN had to issue a retraction after Comey’s written testimony confirmed Trump was not under investigation.

Det er stoff til flere år med fake news-rankinger hvis man bruker Russia collusion-dekningen som grunnlag. Mediene lyver så mye og så ofte at det går rundt for dem.

10. The New York Times

«The New York Times FALSELY claimed on the front page that the Trump administration had hidden a climate report,» the award explained. Indeed, in August the country’s paper of record reported that Trump’s Environmental Protection Agency was hiding a report — when in fact the report was publicly available and published 9 months ago.

The article now sounds hilarious: «One government scientist who worked on the report, and who spoke to The Times on the condition of anonymity, said he and others are concerned it would be suppressed,» wrote the Times‘ Lisa Friedman. She also noted that «a copy of [the report] was obtained by The New York Times» and that «the draft report by scientists from 13 federal agencies, which has not yet been made public, concludes that Americans are feeling the effects of climate change right now.»

Det må være pinlig å bli tatt i en slik blemme: Rapporten de hevder ble holdt tilbake, var publisert ni måneder tidligere. Kan det bli verre? Lysten til å kompromittere Trump er sterkere enn noe annet.

11. RUSSIA COLLUSION!

The final «fake news award» did not go to a reporter or to an outlet, but to a general story. «And last, but not least: ‘RUSSIA COLLUSION!’ Russian collusion is perhaps the greatest hoax perpetrated on the American people. THERE IS NO COLLUSION!»

Indeed, the collusion angle — while perhaps hard to completely disprove — seems less and less solid as more evidence comes out. There is reason to suspect that the «smoking gun» meeting between Paul Manafort, Donald Trump Jr., and the Russian lawyer Natalia Veselnitskaya could even have been orchestrated by the Clinton campaign.

Russia collusion får årets vanære-pris. Amerikanske medier har brukt enormt med ressurser på en story som man ennå ikke har klart å bevise. Utenlandske medier jatter med. Det gjør dekningen av Trump til en farse.

Hvor er den uavhengige journalistikken?