Roger Stone har holdt en høy medieprofil. Han er vant til å forsvare seg. Han var gjest i studentforeningen i Oxford-universitetet. Mueller får noe å bryne seg på. Her fra en høring i Kongressen med Googles Sundar Pichai, 11. desember 2018. Foto: Jim Young/Reuters/Scanpix

En uformell rådgiver for Trump i valgkampen, Roger Stone, er pågrepet i Florida, og vil bli tiltalt for påvirkning av vitner, hindring av lov og rett, og falske forklaringer.

Men ingenting av det han er tiltalt for har noe med ting han har gjort før Bob Mueller begynte sine granskning. Stone er ikke tiltalt for samarbeid med Wikileaks. Han er tiltalt for «obstruction of justice», falsk forklaring og påvirkning av vitner.

The 24-page indictment released early Friday alleges that Stone worked to obstruct the House Intelligence Committee’s investigation into Russian interference in the 2016 election by making false statements to the committee, denying he had records sought by the committee and persuading a witness to provide false testimony.

The indictment does not charge Stone with conspiring with WikiLeaks, the anti-secrecy website that published the emails, or with the Russian officers Mueller says hacked them. Instead, it accuses him of witness tampering, obstruction and false statements about his interactions related to WikiLeaks’ release.

Dette er de samme ankepunktene Mueller har rettet mot andre han har tiltalt. Det er «bevis» som Mueller «produserer». De er del av de fortellingene han vil at den tiltalte skal bekrefte. Så lenge den tiltalte ikke vil det, øker Mueller presset.

En av måtene er å sende 29 FBI-agenter i 16 biler til Roger Stones private bolig i Fort Lauderdale kl 0600 om morgenen. På toppen av det hele var et CNN-team til stede og filmet.

“A SWAT team, searching the house, scaring his wife, scaring his dogs—it was completely unnecessary,” Stone’s attorney said. “A telephone call would have done the job, and he would have appeared. Mr. Stone has nothing to hide.”

Mueller vil sende et signal.

Advokaten Alan Dershowitz har i mange opptredener på Fox News diverse talkshows forklart hvordan føderale anklagere kan koke sammen bevis, selv om de ikke stemmer. Det holder at vitner er villig til å forklare seg under ed. Man kan altså bli dømt for falsk forklaring av noen som forklarer seg falsk.

Hvis et privatmenneske forsøker noe tilsvarende resultater det i en tiltale for mened.

Mueller har så langt ikke klart å bevise noen Russian Collusion, selv om norske medier roter det til å bli det.

Resultatet er magert.

The indictment does not charge Stone with conspiring with WikiLeaks or with the Russian officers Mueller says hacked the emails. Instead it mirrors other Mueller cases in alleging cover-ups and deception, accusing Stone of lying to Congress about WikiLeaks, tampering with witnesses and obstructing the probe into whether the Trump campaign coordinated with Kremlin to tip the election.

Stone har i lang tid vært under etterforskning og har måttet bruke flere millioner kroner på advokater. Det har han forklart om i hyppige opptredener på politiske talk-shows.

Stone har hele tiden stått på at han ikke har noe å skjule.

Han ble  fremstilt for en domstol fredag og sluppet ut mot kausjon på 250.000 dollar.

Barr

Det som etter alt å dømme blir den nye justisministeren, William Barr, har sagt han ikke vil sparke Mueller uten å ha en god grunn. Det lille forbeholdet gjør Demokratene mistenksomme. Hva kan være god grunn?

En grunn kan være misbruk av maktmidlene. Å sende et Swat-team mot en 66-åring som bor med kone og hunder, er hevngjerrig. Myndigheter skal ikke være hevngjerrige. Når Mueller i tillegg er del av et miljø som systematisk har frikjent Hillary Clinton for reelle forbrytelser og gått etter kandidat og deretter president Trump for innbilte forbrytelser, er det flere som burde bli urolige.

Barr blir nødt for å rydde opp i FBI og Justis hvis han skal gjenreise tilliten. Det kan være Mueller går med i dragsuget.

But former U.S. attorney for the District of Columbia Joseph diGenova blasted the tactic as “outrageous.”

“I am appalled that the U.S. Department of Justice and the FBI have permitted a vindictive use of arrest in a non-violent case with a defendant who was willing to surrender,” diGenova, who has informally been an adviser to the president throughout the Russia investigation, told Fox News. “This is an abuse of power and it underscores the vindictive nature of it by the fact that CNN was alerted ahead of time.”

He added: “For those of us who have been prosecutors and have prosecuted mob figures, drug dealers and terrorists—those are the people for whom these aggressive tactics are reserved. Not a Roger Stone.”

“Make no mistake,” he said. “This was designed to be vindictive and intimidating.”

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.