Nytt


CNN har gått på to blemmer på kort tid. Mandag ble tre gravejournalister sparket etter at de hadde offentliggjort en story om Trumps valgkampmedarbeider Anthony Scaramucci og hans påståtte kontakt med en russisk bank.

Storyen ble lagt ut torsdag på nett. Fredag kveld ble den fjernet. Det var ikke hold i den. En slik innrømmelse er et prestisjenederlag for en kanal som har kjørt russer-sporet kontinuerlig i flere måneder.

De tre som måtte gå mandag var ikke noviser, men erfarne reportere:

The story’s author, Thomas Frank, was among those who resigned, according to a network executive who requested anonymity because the person was not authorized to discuss personnel issues. Also losing their jobs were Eric Lichtblau, an assistant managing editor in CNN’s Washington bureau, and Lex Haris, head of the investigations unit.

AP kunne gjort mer ut av storyen: Hvordan kan det ha seg at erfarne reportere legger ut en story som er ubekreftet? Har det noe med redaksjonell policy å gjøre? Lichtblau kom fra The New York Times. The Times har kjørt samme aggressive kampanje mot Trump. Begynner kampanjen å komme ut av kontroll? Har man så lite å gå på at man ikke klarer å se forskjell på fakta og fiksjon?

The retracted story said the Senate intelligence committee was looking into a January 16 discussion between Scaramucci and Kirill Dmitriev, whose Russian Direct Investment Fund guides investments by US entities in Russia. Scaramucci, in the story, said he exchanged pleasantries in a restaurant with Dmitriev. (AP)

Enda mer ødeleggende er videoen som Project Veritas la ut. Den viser producer John Bonifield som forteller at russer-sporet er noe de kjører for ratingenes skyld. Han erkjenner åpent at journalistene enda ikke har kommet opp med noen bevis for samarbeid eller samkjøring mellom Trump-teamet og russerne. Bonifield sier han kan forstå presidenten som føler han er utsatt for en heksejakt. Seerne må spørre seg selv hvorfor CNN likevel fortsetter å hamre løs. – Det handler om penger, alt handler om penger, sier Bonifield.

Men hvis en TV-kanal angriper presidenten med alvorlige anklager som den vet ikke holder vann, er den da verdt seernes tillit?

Åpenlys kynisme provoserer og Bonifield viser at han ikke har respekt for sannhetskravet. Det er selve definisjonen på fake news han kommer med. Nok en seier for Trump.