The White House Correspondents’ Association (WHCA) kritiserte torsdag CNN i et siste forsøk på å utvide tilgangen til kveldens første presidentdebatt i 2024 til journalister utenfor kanalen. WHCA er en organisasjon for journalister som dekker Det hvite hus og USAs president.

Debatten mellom president Biden og tidligere president Donald Trump ble arrangert av kampanjene og ikke av kommisjonen for presidentdebatter som har organisert hver eneste valgdebatt siden 1988. Den vil skille seg fra tidligere debatter ved at det ikke vil være publikum til stede, og mikrofonene vil bli slått av når den andre kandidaten taler.

Dette betyr at TV-seerne kan gå glipp av kommentarer som ikke fanges opp av mikrofonen og at dekningen vil være begrenset til det CNN-kameraene viser på det aktuelle tidspunktet, skriver New York Post. CNNs moderatorer Dana Bash og Jake Tapper forventes å være de eneste journalistene i rommet hvis det er andre viktige nyheter å fortelle.

Representanter for både Biden og Trump, 78, sa at det ville være OK å tillate den daglige «pressepoolen» fra Det hvite hus for å observere debatten, men CNN har angivelig nektet og har i stedet forvist journalister som ikke er tilknyttet CNN til en annen bygning.

I en uttalelse sa presidenten for WHCA, Kelly O’Donnell, som jobber i NBC:

– WHCA er dypt bekymret for at CNN har avvist våre gjentatte forespørsler om å inkludere Det hvite hus «presspool» inne i studio. Gjennom samtaler og forespørsler har vi oppfordret CNN til å gi tilgang til minst én journalist under hele debatten.

– WHCA har blitt informert om at én journalist vil få adgang til studioet i en reklamepause for å observere situasjonen. Det er etter vårt syn ikke tilstrekkelig og svekker et kjerneprinsipp i dekningen av presidenten.

– Journalister som dekker Det hvite hus har en plikt til å dokumentere, rapportere og bevitne presidentens hendelser og bevegelser på vegne av det amerikanske folket. Pressepoolen er der for «what ifs?» i en verden der det uventede skjer.

New York Post kaller Kelly O’Donnells uttalelse for høyst uvanlig da hun kritiserte et annet mediehus.

De fleste slike begivenheter hvor presidenten er til stede dekkes av «pressepoolen», som består av en roterende representant for nyhetsbyråer, en radioreporter og en TV-reporter – i tillegg til fotografer og reportere fra Associated Press, Reuters og Bloomberg News.

Disse journalistene har mulighet til å være vitne til og uavhengig videreformidle detaljer som arrangørene kanskje ikke ønsker skal bli kjent, skriver The Post.  De er der for å stille spørsmål til både presidenten og alle andre som de kan komme i kontakt med mens de dekker begivenhetene – informasjon som kan brukes av nyhetsbyråene.

De er til stede for å gi kontekst og innsikt gjennom direkte observasjon og ikke gjennom TV-produksjonens linse, sa O’Donnell videre:

– De er uavhengige observatører som har andre oppgaver enn å produsere debatten som en nyhetsbegivenhet. De arbeider på vegne av hele pressen i Det hvite hus. De er en viktig del av den historiske dokumentasjonen.

O’Donnell sa at dette ser ut til å være en beslutning tatt utelukkende av CNN og at både Biden- og Trump-kampanjen fortalte WHCA at de støtter deres forespørsel:

– Kveldens debatt vil ikke ha noe publikum til stede og inkluderer regler som kan dempe kandidatenes mikrofoner, sa O’Donnell. Reportere fra Det hvite hus er der for å observere hva som blir sagt og gjort når mikrofonene er slått av, eller når en av kandidatene ikke blir sett på kamera, men kan snakke, gestikulere, bevege seg eller engasjere seg på en eller annen måte.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.