New York Times’ hovedkvarter i den amerikanske metropolen. Foto: Haxorjoe / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Joe Bidens opptreden i debatten mot Donald Trump har skapt panikk blant Demokratene og diskusjon om Biden bør nomineres, skriver New York Times’ sjefs­korrespondent i Det hvite hus, Peter Baker.

USAs kanskje mest innflytelsesrike avis, som har nære forbindelser til den amerikanske dypstaten, dekker presidentdebatten, som gikk av stabelen natt til fredag norsk tid, på en måte som er ensbetydende med å hive Biden under bussen.

Den 81 år gamle presidentens opptreden var «haltende» og «usammenhengende», og med hes stemme «slet han med å levere replikkene» og gjendrive det Trump sa, lyder Bakers nådeløse beskrivelse.

Sentrale Demokrater snakker derfor allerede om å erstatte Biden som presidentkandidat, skriver sjefskorrespondenten.

Demokrater som i månedsvis har forsvart presidenten mot hans tvilere – inkludert medlemmer av hans egen administrasjon – utvekslet rasende telefonsamtaler og tekstmeldinger i løpet av få minutter etter at debatten startet, da det ble klart at Biden ikke var på sitt skarpeste. Noen var nærmest fortvilet og uttrykte sjokk på sosiale medier, mens andre diskuterte seg imellom om det var for sent å overtale presidenten til å tre til side til fordel for en yngre kandidat.

«Biden er i ferd med å møte et crescendo av oppfordringer om å tre til side», sa en Demokratisk strategveteran som har støttet Biden offentlig. «Joe hadde en dyp brønn av hengivenhet blant Demokratene. Den har tørket ut.»

«Partier eksisterer for å vinne», fortsatte Demokraten. «Mannen på scenen sammen med Trump kan ikke vinne. Frykten for Trump kvalte kritikken mot Biden. Nå kommer den samme frykten til å gi næring til krav om at han skal trekke seg.»

En gruppe Demokrater i Representantenes hus sa at de så på debatten sammen, og en av dem, som snakket på betingelse av anonymitet, erkjente at det var en «katastrofe» for Biden. Vedkommende sa at gruppen diskuterte behovet for en ny presidentkandidat.

Demokratenes nominasjonsmøte til presidentvalget finner sted i Chicago 19.–22. august.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.