Fra medisinsk hold reises spørsmålet om Joe Bidens mentale helse er forenlig med jobben som USAs president. Foto: Brendan McDermid / Reuters / Scanpix.

Uansett hvem man ønsker seg som neste president i USA, bør de fleste enes om at vedkommende må være mentalt fungerende. Nå stiller fagfolk spørsmål ved Joe Bidens tilstand. Kan en dement person bli sittende med atomknappen? Hører Biden mer hjemme på sykehjem enn i Det Hvite Hus?

Det er den erfarne overlege i psykiatri, Fred Heggen, som i Nettavisen  uttrykker dyp bekymring for den mannen som etter alt å dømme blir Demokratenes presidentkandidat til høsten.

Ifølge Fred Heggen viser Joe Biden umiskjennelige tegn på demens i rask utvikling. Heggen mener å ha ha sett forverring i løpet av relativt kort tid. Med tanke på at Joe Biden eventuelt velges for en periode på fire år, er det ikke spesielt lystelige perspektiver.

Skulle det stemme at Biden er dement, og blir valgt til president, kan han trolig utrette stor skade i Det Hvite Hus før man får gjennomført prosessen med å få ham avsatt basert på mental tilstand.

I sin artikkel i Nettavisen berører psykiater Fred Heggen flere sider ved Joe Bidens kandidatur, blant annet historikken med «mee too»-saker, affæren i Ukraina og andre forhold.

Generelt er han oppgitt over at de store mediene stiller så få kritiske spørsmål knyttet til Joe Biden. Demokratenes favoritt fremstår som mer eller mindre fredet av pressen.

Men det er én side ved dette som naturlig nok opptar psykiateren Heggen i særlig grad:

«En annen ting mainstream media bevisst unnlater å omtale, er den kognitive svikten som i lengre tid har åpenbart seg hos Joe Biden. Det er ikke lenger noen tvil om at mannen er dement», skriver Heggen.

Dette er en uhyre kraftig påstand, og Heggen begrunner sitt syn på følgende måte:

«Jeg husker jeg reagerte på småting hos ham da han startet sin valgkamp for å bli demokratenes presidentkandidat; det var glemsomhet, feilsnakking, sammenblandinger, plumpe utsagn og aggresjon».

«Jeg mistenkte at dette kunne være de første tegnene på en demensutvikling. Mye tyder nok på at jeg hadde rett. For siden har demensen forverret seg med galopperende hastighet», skriver Heggen.

Han beskriver hvordan dette nå arter seg når Biden opptrer offentlig:

«Biden er i dag skjermet for kontakt med media eller publikum. De gangene han opptrer, er det snakk om en eksponering på maksimalt 10 minutter. Ingen spørsmål fra pressen tillates. Han instrueres via en propp i øret, eller leser teksten på en teleprompter.»

Spesielt tydelig mener Heggen den mentale svikten vises når Biden stiller opp i debatter i mediene. Heggen reagerer sterkt på hvordan mediene kvier seg for å snakke åpent om dette:

«De få gangene han har stilt til debatt, har han slitt med nedsatt konsentrasjon, svekket hukommelse og plutselige tankeblokk. (Dette får du selvfølgelig ikke lese om eller se i MSM, så ønsker du å bedømme disse scenene selv, må du gå inn på Youtube)», mener Heggen.

Han reiser et par spørsmål som burde vært nokså åpenbare for pressen å stille i sine spalter og nyhetstudioer, men som merkelig nok knapt tas opp i det hele tatt:

«Bør ikke personen som kanskje skal lede verdens eneste supermakt i det minste ha normale, kognitive evner?

«Hvorfor stiller Demokratene seg bak en muligens dement presidentkandidat?»

Det hele er merkelig. Har virkelig ikke Demokratene noen bedre å komme med enn den mulig demente Joe Biden? Psykiater Fred Heggen er alvorlig redd for at Biden snart kan være moden for opphold helt andre steder enn i The Oval Office:

«Sykehjem neste stopp?», spør Heggen.

«Jeg kan selvfølgelig bedømme ham feil, men i mine øyne fremstår han som en person som allerede er svært preget av demenssykdom».

Han legger ikke fingrene imellom i sine faglig baserte betraktninger om det han er vitne ti:

«Dette er ikke skremselspropaganda fra min side. Alle som har hatt erfaring med personer med demens, vet at en forverring kan komme raskt og ha et særdeles dramatisk forløp.

Denne mannen er det altså Demokratene setter sin lit til. Dette er mannen som skal sitte i Det hvite hus med fingeren på atomvåpenknappen. Vi snakker ikke lenger om rasjonell politikk. Vi snakker om galskap satt i system», avslutter psykiatrisk overlege Fred Heggen i sitt innlegg i Nettavisen.

Man kan undres på hvor lenge medier i både USA og andre land, ikke minst her i Norge, skal late som ingenting i dette spørsmålet.

Det kan uansett bli noen særdeles interessante debatter mellom Biden og Trump i valgkampens innspurt.

Dersom det er Biden som blir valgt på den store merkedagen 3. november, vil det være usedvanlig viktig hvem han har med seg som visepresident. Vedkommende kan få det langt mer travelt enn amerikanske visepresidenter flest har hatt det.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.