President Joe Biden foran Det hvite hus, 16. februar 2023.  Foto: AP Photo/Evan Vucci

80 år gamle Joe Biden er stadig i god form og fungerer fint som USAs president, hevder hans livlege Kevin O’Connor etter en rutinemessig helsesjekk torsdag. Det er ikke opplyst om det ble tatt en kognitiv test.

President Joe Bidens mentale helse har lenge vært et tema, etter at han gang på gang har fremstått forvirret, fomlete og lite overbevisende i rollen som president.

Det har i tillegg vært diskutert i hvilken grad Biden vil være aktuell for en ny periode som president etter neste valg i 2024. Dette har det vært stilt kritiske spørsmål ved også internt i det Demokratiske partiet.

Document har i flere saker satt fokus på Bidens opptreden i det offentlige, og hva det kan si om hans mentale tilstand, blant annet er det tatt opp i denne saken:

Biden famlende og sta, legger skylden på andre

 

Nå rykker imidlertid Bidens livlege ut, og beretter at en nylig foretatt helsesjekk bekrefter at president Biden er i «fin form» på alle måter. Ingen problemer her, forsikres det om.

NTB-AP-Reuters skriver om saken.

Videre sies det at Biden gjør alle sine oppgaver «til det fulle og uten unntak».

– President Biden er stadig en frisk, sprek 80 år gammel mann, som er i stand til å med suksess utføre presidentskapets oppgaver, skriver O’Connor i legerapporten som er publisert av Det hvite hus.

Hvor suksessfullt han fungerer som president, er riktignok omstridt, og de færreste vil mene at en vurdering av akkurat det er en naturlig del av en legerapport.

Det vil raskt kunne oppstå spørsmål om en slik leges integritet, og i hvilen grad han primært er lege eller en del av Biden-regjeringens PR-apparat.

Ei heller har Biden opplevd noen vedvarende symptomer eller plager etter koronasykdommen, ifølge livlegen.

I rapporten går det fram at det i forbindelse med sjekk for hudkreft ble fjernet en liten lesjon på Bidens bryst. Den er sendt til biopsi, men resultatene var torsdag ikke klare.

Legesjekken ble tradisjonen tro utført ved Walter Reed-sykehuset i Maryland og varte i rundt tre timer. Det var den første sjekken siden november 2021.

Sist Biden hadde en slik helsesjekk var i november 2021, ti måneder etter at han overtok som president. Den gang tok undersøkelsen over fem timer.

Bidens livlege Kevin O’Connor konkluderte den gang med at den da 78 år gamle presidenten var «sunn og sprek» og fullt ut i stand til å utføre sine plikter som landets øverste leder.

Rett nok ble det da påvist enkelte nerveskader på hender og føtter, samt leddgikt, og dette var ifølge legen forklaringen på hvorfor Biden beveger seg noe stivt og forsiktig. Dette har vedvart og er omtalt også i den siste rapporten.

Da Donald Trump var president, ble det reist krav om at han skulle gjennomgå en såkalt kognitiv test, for å sjekke om alt var som det skulle være med presidentens mentale tilstand. Denne testen ble bestått uten problemer av Trump.

En del har krevd at også Biden burde ta en slik test, men så langt har teamet rundt presidenten vært unnvikende på dette. Heller ikke denne gangen opplyses det at noen slik test er gjort i forbindelse med helsesjekken.

Mange vil oppleve dette som slite beroligende. Ikke minst med tanke på den spente situasjonen som nå råder i verden, anses det som ekstra viktig at USA ledes av en person man med sikkerhet vet at er ved sine fulle fem.

Document har tidligere skrevet om den kognitive testen:

Mediene var samstemte i sitt krav om at Trump måtte ta en slik test, en test han altså gjennomgikk og besto uten anmerkninger.

De samme medier har imidlertid vært stille med hensyn til å forlange at president Joe Biden skal ta en tilsvarende test. Det til tross for at Bidens fremferd får stadig flere til å stille spørsmål om hans kognitive situasjon.

Les hele saken her, i forbindelse med at en tidligere presidentlege slo alarm om Bidens tilstand:

Tidligere lege i Det hvite hus slår alarm om Bidens mentale helse

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.