Nytt

Eks FBI-direktør James Comey under senatshøringen 8. juni. (foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Comey-høringen ga ingen avklaring. Men Aftenposten og NRKs korrespondent Tove Bjørgaas mener å se galgen (les: riksrettssak) krype stadig nærmere.

Hele «saken» minner mer og mer om mission creep, tilstanden som oppstår når amerikanerne engasjerer seg militært i utlandet og opplever at de blir sugd inn i noe de ikke har kontroll over. En hengemyr.

Demokratene og liberale medier er hysteriske. Tove Bjørgaas skjærer bort halvparten, alt som kunne vist at saken ikke er så enkel. Derfor blir hennes rapporter fra Washington bare et spørsmål om tid før Trump dingler.

Den som får med seg at saken er kompleks og omgitt av tåke, må investere mye tid for å holde tritt. Amerikanerne er oppslukt av dramaet og flere lurer på: Er det hele en gigantisk russisk operasjon for å få USA til å selvdestruere?

Tror Demokratene på sine egne fantasier? Eller finner de ikke ut av labyrinten de selv har skapt?

Comey tok livet av en New York Times-reportasje som var skjelsettende. Storyen 14. februar var en «bombshell»:

Phone records and intercepted calls show that members of Donald J. Trump’s 2016 presidential campaign and other Trump associates had repeated contacts with senior Russian intelligence officials in the year before the election, according to four current and former American officials.

American law enforcement and intelligence agencies intercepted the communications around the same time they were discovering evidence that Russia was trying to disrupt the presidential election by hacking into the Democratic National Committee, three of the officials said. The intelligence agencies then sought to learn whether the Trump campaign was colluding with the Russians on the hacking or other efforts to influence the election.

The officials interviewed in recent weeks said that, so far, they had seen no evidence of such cooperation.

Comey sa i høringen torsdag at storyen var nesten i sin helhet villedende, men han kunne ikke gå inn på hva som var var feil, misforstått eller villedende, da det ville bety å avsløre konfidensiell informasjon.

“In the main, it was not true,” Comey testified Thursday. He added that when the news broke, he was so troubled that he actually double checked with the intelligence community to make sure he wasn’t missing something.

Asked again about the story later in the hearing, Comey reiterated that it was unfounded.

“Would it be fair to characterize that story as almost entirely wrong?” Republican Sen. Tom Cotton asked.

“Yes,” Comey replied.

Dette er ganske ødeleggende for en avis som ønsker å være førende. Det sier noe om metodene NYTimes bruker. En avis som bruker lekkasjer i det omfang som NYT, Washington Post og CNN har gjort, påtar seg et stort ansvar. Eller motsatt: Hvis de er hensynsløse kan de virke destruktivt, for FBI kan hverken bekrefte eller avkrefte opplysninger:

“The challenge — and I’m not picking on reporters about writing stories about classified information — is the people talking about it often don’t really know what’s going on,” Comey said. “And those of us that know what’s going on aren’t talking about it. And we don’t call the press to say, ‘hey, you got that thing wrong about that sensitive topic.’ We just have to leave it there.”

Seriøse medier får med seg korreksjonen, andre, som Tove Bjørgaas, Aftenposten osv, kjører videre på samme spor.

Nyanser er avgjørende hvis man skal gjøre seg håp om å forstå hva som foregår.

Trump ba aldri Comey om å innstille etterforskningen av russer-sporet. Han håpet han ville la Flynn-saken bli stilt i bero, og sa han oppfattet det som en «direction», ikke pålegg.

De som kun er opptatt av riksrettssak får ikke med seg forskjellen.

NRK, Aftenposten osv har en politisk vinkel som passer til venstrefløyen blant Demokratene.

Mens Trump-leiren føler det gikk rimelig bra på høringen, og er glad for at det ble slått fast at Trump aldri var under etterforskning, befinner venstrefløyen seg på en annen planet:

MoveOn.org, the left-wing organization founded to oppose then-President Bill Clinton’s impeachment in the late 1990s, had a different assessment. Even before Comey spoke, Anna Galland, the group’s executive director, said in a statement, «The testimony that former FBI Director James Comey is expected to deliver today makes clear that Congress must begin impeachment proceedings immediately.»

«We cannot ‘move on’ from this,» Galland continued. «We will not treat this as normal.»

Anti-Trump-mediene gjør et stort nummer av at Comey sa presidenten spredte løgner. Det han siktet til var at Trump sa at FBI var i «disarray»,  i oppløsning. Noe mediene daglig skriver om Det hvite hus.

Det er blitt mye bitterhet i amerikansk politikk. Amerikanerne er delt. De tror Trump skjuler noe, men de stoler heller ikke på alt Comey sier.

The public remains skeptical of both Trump and Comey in this back-and-forth. A Washington Post/ABC News poll found that 56 percent of U.S. adults believe the president is interfering in the Russia investigation, while 61 percent think he fired Comey to save his own skin.

That means Trump, whose job approval ratings sit below 40 percent in the RealClearPolitics polling average, needs to do more than just avoiding losing ground. He needs to gain ground back.

But the same poll showed only 36 percent trusted what Comey had to say about Russia «a great deal» or «a good amount» as compared with 55 percent who distrust him to varying degrees. Many Democrats believe Comey cost Hillary Clinton the election by announcing he was reopening the investigation into her emails. Numerous Republicans believe Comey is currently trying to discredit Trump or get him impeached.

Amerikanerne er splittet som aldri før. Demokratene har hittil hatt føringen. At Trump overlevde høringen kan bety at pendelen vil svinge andre veien.

Det er mye i Hillary-sagaen som ikke har kommet for en dag: Server-skandalen er på langt nær klarlagt og der spiller Comey en nøkkelrolle.

Han tiltok seg en justisrolle, som stand-in for Loretta Lynch, som han konstitusjonelt ikke hadde dekning for. Hva var hans motiv?

I tillegg kommer Clinton Foundation og pay for play med Hillary i State Department. Her kan det komme mange flere skjeletter ramlende ut av skapet.

 

Washington Examiner: James Comey’s Russia Rorschach test

Daily Caller: NYT Scrambles To Fix ‘Almost Entirely Wrong’ Russia Scoop After Comey Testimony