Donald Trump ble fredag informert om at det foreligger ubekreftede meldinger om at russerne sitter på opplysninger om ham som de kan bruke til å presse ham.

NRK klarer å presentere storyen uten å nevne at de er ubekreftede, de nevner heller ikke at opplysningene er samlet av «politiske operatører» som ønsker å torpedere Trumps kandidatur.

New York Timeser helt klare på disse to forholdene, men Tove Bjørgaas og Øystein Heggen har de ikke med. Dermed blir nyheten helt misvisende.

The chiefs of America’s intelligence agencies last week presented President Obama and President-elect Donald J. Trump with a summary of unsubstantiated reports that Russia had collected compromising and salacious personal information about Mr. Trump, two officials with knowledge of the briefing said.

The summary is based on memos generated by political operatives seeking to derail Mr. Trump’s candidacy. Details of the reports began circulating in the fall and were widely known among journalists and politicians in Washington.

Ryktene var velkjent av mediene, skriver New York Times, vi snakker nå om tiden før valget, men ingen turde bruke dem. Det sier noe om hvor tvilsomme de er. Men Tove Bjørgaas bruker denne utbredte kunnskapen som eksempel på hvor tvilsom FBI-sjef James Comey er. Comey hadde hørt om ryktene, men gjorde ikke noe med dem, sier Bjørgås.

The two-page summary, first reported by CNN, was presented as an appendix to the intelligence agencies’ report on Russian hacking efforts during the election, the officials said. The material was not corroborated, and The New York Times has not been able to confirm the claims. But intelligence agencies considered it so potentially explosive that they decided Mr. Obama, Mr. Trump and congressional leaders needed to be told about it and informed that the agencies were actively investigating it.

Etterretningssjefene ville at Trump skulle høre om ryktene fra dem, ikke via lekkasjer til offentligheten. Men Bjørgaas vender dette til et spørsmål om Comeys politiske motiv, siden han tok opp Hillarys e-poster 11 dager før valget.

NRKs fordreide dekning sier noe om hvor politisert statskanalen er blitt, og gir en ide om hva NRK er i stand til når den ser sine interesser truet.

Hvis NRKs versjon hadde vært riktig ville Trumps fiender i mediene ha blåst opplysningene umiddelbart. Bjørgaas sier at Trumps nærmeste medarbeidere hadde løpende kontakt med Putins folk under valgkampen! Dette ville vært politisk selvmord av Trump-leieren.

Ryktene skal ha det til at Trump-leieren var med å planlegge hackingen det demokratiske partiet og valgkampleder John Podesta. Skulle det vært tilfelle ville Trump kunne blitt stilt for riksrett. NRKs hat mot Trump er så sterkt at det får statskanalen til å gå fem på.

Påstandene er så drøye at de minner om en etterretningsoperasjon:

 

The memos describe several purported meetings during the 2016 presidential campaign between Trump representatives and Russian officials to discuss matters of mutual interest, including the Russian hacking of the Democratic National Committee and Mrs. Clinton’s campaign chairman, John D. Podesta.

If some of the unproven claims in the memos are merely titillating, others would amount to extremely serious, potentially treasonous acts.

One of the opposition research memos quotes an unidentified Russian source as claiming that the hacking and leaking of Democratic emails was carried out “with the full knowledge and support of TRUMP and senior members of his campaign team.” In return, the memo said, “the TRUMP team had agreed to sideline Russian intervention in Ukraine as a campaign issue” because Mr. Putin “needed to cauterize the subject.”

De russiske kildene sier at Trumps juridiske rådgiver Michael Cohen i høst besøkte Praha for å møte russerne. Cohen sier at han aldri har vært i Praha og den russiske kontakten sier han heller ikke har møtt Cohen.

Det burde fått varsellampene til å lyse i NRK Dagsnytt.

Informasjonen om Trump skal være innsamlet av en tidligere britisk etterretningsmann på oppdrag av et informasjonsfirma som fikk betalt av Trumps republikanske motstandere. Da disse ga seg overtok Hillarys støttespillere.

Trump skal holde pressekonferanse i dag.

Comey ble spurt av en demokratisk senator, Ron Wyden, om FBI har en pågående etterforskning av Trumps forhold til Russland. Comey svarte at det lå i sakens natur at han ikke kunne si noe om en eventuell pågående etterforskning. Det fikk senatoren til å sende en tweet om at Comey ikke ville kommentere Trumps bånd til Russland.

The F.B.I. obtained the material long before the election, and some of the memos in the opposition research dossier are dated as early as June. But agents have struggled to confirm it, according to federal officials familiar with the investigation.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.