Kommentar

Bildet: En bekymret Trump farer gjennom resepsjonen etter å ha blitt briefet av de fire e-sjef-lederne sist fredag. Er Trump gjenstand for tidenes psykologiske undergravingsoperasjon, med mediene og politiske motstandere som nyttige idioter? I så fall er Vesten utsatt for et sofistikert angrep. Mediene synes å glemme at Putin er tidligere sjef for FSB, KGBs arvtaker.

CNN presenterte i natt nyheten om russisk påvirkning på valget som at russerne samlet kompromitterende informasjon om Trump for å kunne presse ham.

Intel chiefs presented Trump with claims of Russian efforts to compromise him

Men dette er noe helt annet enn om Trump samarbeidet med russerne.

NRK har begge ledetråder, men «glemmer» å informere om at påstandene ikke er bekreftet.

CNN har med at informasjonen kom fra russiske kilder, det har ikke NRK.

The FBI is investigating the credibility and accuracy of these allegations, which are based primarily on information from Russian sources, but has not confirmed many essential details in the memos about Mr. Trump.
 Hvis man lytter nøye til amerikanske medier er det mulig å fange opp at den redaksjonelle presentasjonen motsies av faktaopplysninger. Det er ikke mulig i NRKs dekning. Der er fakta luket ut.
Russland sitter på sensitiv informasjon om Donald Trump som de kan bruke til å legge press på ham, mener USAs øverste etterretningsledelse.
Ifølge hemmeligstemplede dokumenter skal russiske representanter sitte på informasjon både om privatlivet og forretningene til USAs påtroppende president.

NRK går god for russisk informasjon. De sluker agnet og dermed er planen eventuelt lykkes full circle.

Alternative tolkninger utelukkes.

Hvis russerne forsøkte å samle informasjon for å kunne kompromittere Trump, gjør det ham til objekt/offer. Da har russerne hatt begge kandidater som mål.

These senior intelligence officials also included the synopsis to demonstrate that Russia had compiled information potentially harmful to both political parties, but only released information damaging to Hillary Clinton and Democrats.

Da fremstår hackingen mer som et russisk sololøp, hvor Moskva sitter med kontrollen. Da kan ryktene om Trump og russerne være satt i omløp av russerne. Å få Trump valgt kan bare være første del av strategi. Andre del er å ødelegge Trumps omdømme og tillit. Hvorfor? For å ødelegge det amerikanske politiske systemet.

For hvis «ryktene» baserer seg på russiske kilder, går da ikke CNN eller NRK god for russisk informasjonsinnhenting eller planting? Det ville være oppsiktsvekkende. Som man sier på engelsk: What will it be? Man kan ikke det ene øyeblikk fremstille russerne som diabolske og i det neste bruke dem som sannhetsvitne.

New York Times skriver at en av ryktene går ut på at russerne sitter på video som viser ham sammen med prostituerte i Moskva. Etter valget ville det være beklemmende, men kan også slå tilbake. Putin har mange svin på skogen.

Det andre gjelder forretninger. Russerne skal ha kommet med tilbud som Trump avslo, da de luktet. New York Times skriver:

Putin has looked for ways to influence Mr. Trump, who has traveled repeatedly to Moscow to investigate real estate deals or to oversee the Miss Universe competition, which he owned for several years. Mr. Trump never completed any major deals in Russia, though he discussed them for years.

Where is the beef? sier man på amerikansk. Hvis Trump har vært en flittig gjest i Moskva, hvor er bevisene?

CNN har en overskrift om russisk forsøk på påvirkning, men selve dekningen oser av et ønske om å diskreditere Trump, om det så er med rykter. Det gjør man med å rapportere om hvordan ryktene har spredt seg. Men at de har spredt seg sier ingenting om deres sannhetsverdi. Det sier noe om at de har politisk sprengkraft, og/eller at noen har et sterkt ønske om å ramme Trump. De første kan løpe de andres ærend.

Den britiske tidligere MI6-tjenestemannen og det amerikanske firmaet han jobbet for blir ikke identifisert. Det ville de garantert blitt hvis de hadde jobbet for den andre siden. Men det er trolig bare et tidsspørsmål før vi får vite hvem det er.

CNN nevner også at en tidligere britisk ambassadør til Moskva fikk høre om ryktene og kontaktet John McCain. McCain fikk overlevert et dossier som han ga til FBI-sjef James Comey 8. desember. FBI skal allerede ha sittet på materialet som omfattet 34 sider.

FBI skal ha igangsatt etterforskning for å «corroborate», for å finne ut om det er noe i dem. Men for de mest Trump-hatende demokratene, som avgåtte Nevada-senator Harry Reid, er rapportene en bekreftelse på noe han hele tiden har «visst».

Sources tell CNN that these same allegations about communications between the Trump campaign and the Russians, mentioned in classified briefings for congressional leaders last year, prompted then-Senate Democratic Leader Harry Reid to send a letter to FBI Director Comey in October, in which he wrote, «It has become clear that you possess explosive information about close ties and coordination between Donald Trump, his top advisors, and the Russian government — a foreign interest openly hostile to the United States.»

Men hvis Trump-medarbeidere samarbeidet med Putins fok er det noe helt annet enn at russerne samlet inn kompromitterende materiale om Trump. Er det politikere som Reid som er villig til å tro hva som helst?

Det foreligger to muligheter: At det er good-faith-rykter, av typen en fjær som blir til fem høns. Eller: Det er rykter som noen bevisst ha satt i omløp vel vitende om at de ville finne avtakere, dvs folk som ville tro på dem.

I det siste tilfellet er det langt vanskeligere å påvise at storyen er falsk. De som har laget den kan sitte på ressursene til å underbygge den.

Det var slike utfordringer Vesten sto overfor under den kalde krigen.

Forskjellen nå er at vestlige institusjoner er herjet av en ideologi som gjør noe med dømmekraften. Problemet er hodene til CNN, New York Times og NRK. De ser deres egne forestillinger/bilder og i denne optikken er deres egen folkevalgte politiske leder en trussel mot demokratiet.

Demokratiet har klart å skade seg selv.

Det skaper en slags nødrettstilstand, både de facto og i deres hoder. Mediene og demokratene i USA føler åpenbart at Trump er en slik trussel at alle midler er tillatt for å stanse ham. De har ikke gitt opp. De kommer aldri til å gi opp.

Hvis de kan presentere informasjon som svekker tilliten til ham, gjør de det. Dette ønsket gjør dem selvsagt åpne for all mulig plantet informasjon.

Vi står da i den absurde situasjon at Putin kan play de liberale for suckers: De er godtroende. Siden de er villig til å tro det verste om Trump kan russerne sette ut storier som diskrediterer ham. Men dermed destabiliserer de også USA og Vesten politisk.

Dette ville vært elementær innsikt under den kalde krigen. Men er idag glemt.

De samme politikerne i Washington som anser  at Putin er en diktator og mener Trump er hans politiske tvillling, løper Putins ærend. Det er oppskriften på en klassisk undergravingsoperasjon:

En avslørende og bestemmende faktor er at mediene aldri inkluderer sitt eget syn i den politiske vurderingen: CNNs viser Trumps tweet der han han sier påstandene om russiske forbindelser er en fake news av dimensjoner og et eksempel på den politiske heksejakten mot ham. Men CNN presenterer den på en slik måte at Trump høres ut som en stupid hvit mann som ikke har noe å stille opp med, mens de CNN sitter på alle indisiene.

 Mediene har flere hatter på og tar dem av og på etter tur. Det er umulig for publikum å se hva som foregår. Tempoet er rasende. Informasjonen en flom. Men folks gut-feeling er tvil og skepsis. Mediene forspiller troverdighet og i stedet blir det mulig å innbille folk hva som helst.

At ordet fake news er blitt årets ord er medienes eget verk.