Sakset/Fra hofta

James Comey har en stor fordel: Hele mediebransjen gir ham gratis PR og mange kjøper hans fremstillingen av «saken»: Hva det handler om: Trump som karakter, hans uskikkethet, at han truer nasjonen.

Tove Bjørgaas og Marienlyst er blant dem som kjøper denne versjonen med hud og hår. I Bjørgaas’ tilfelle er det ikke alltid lett å avgjøre om det skyldes dumhet eller opportunisme.

NRK og resten av mediene har sklidd så langt inn i en jungel av løgner at de vil ha store problemer med å finne ut igjen. De er blitt en del av sumpen.

Men selv etter sumpens standard overbeviser ikke Comey. Han lever ikke opp til imaget som den distanserte saklige tidligere FBI-sjefen som overlegen tyngde legger Trump i bakken.

I stedet hengir han seg til seksuelle detaljer fra Steele-rapporten, og hypotesten om at russerne har noe på Comey.

Et naturlig kontrollspørsmål er: En spesialetterforsker med et stort apparat til rådighet har arbeidet i ett år snart  for å finne bevis på «collusion». Har de funnet noe? Nei. Ville vi visst det om det fants? You bet. Bob Mueller bruker og lekker til pressen kontinuerlig.

Når Comey får spørsmål om han tror historien om prostituerte i Moskva er sann, svarer han: -Jeg vet ikke.

Han sier det kjentes uvirkelig å sitte face to face med USAs president og fortelle ham at de etterforsker en påstand om at prostituerte tisset i samme seng som Obama sov i.

Det George Stephanopolous ikke konfronterer Comey med er at han da han sa dette til presidenten, i januar 2017, visste at historien var falsk, at den var betalt for av Hillary og brukt av hans eget FBI til å avlytte Trump-kampanjen. Comey satt der og brukte sin posisjon som FBI-sjef til å kjøre Steele-rapporten ned i halsen på ham, og det med den samme avmålte, «jeg er bedre enn deg»-tonen, som er hans særmerke.

Man kan ikke annet enn få sympati med Trump. Han var opp mot noe som han ikke kunne vite hva var: Topplederne i departement og etterretning samlet seg for å knuse ham.

Comey mener at Trump er moralsk uskikket til å være president. Han bruker sexhistoriene i Moskva som krydder, men hva sier det om Comeys egen karakter at han gjentar noe som ikke har vunnet en tøddel troverdighet, men som tvertimot har skapt store problemer for FBI. Hans egen nestleder ble nylig sparket i vanære for å ha løyet.

Det er disse fakta: Andrew McCabes avskjed og dokumentasjonen om bruken av Steele-rapporten som gjør at Comey ikke kan gjenta det stunt han prøver på. Han lander ikke på bena.

Comey eksellerer i en «øvelse» han har gjentatt mange ganger. Han gjentar en kompromitterende påstand eller karakteristikk, som er helt drepende for personen det gjelder. Selv toer han sine hender og vil ikke hefte for sannhetsgehalten. Han sier bare det andre sier.

The challenge of this president is that he will stain everyone around him. And the question is, how much stain is too much stain and how much stain eventually makes you unable to accomplish your goal of protecting the country and serving the country? So I don’t know.

Yes, Mr Comey. You do know. Alt du gjør og sier peker i en retning: Du vil ha fjernet presidenten.

Intervjueren har samme mål. Derfor forløper intervjuet som et teaterstykke:

STEPHANOPOULOS: Do you think the Russians have something on Donald Trump?

COMEY: I think it’s possible. I don’t know. These are more words I never thought I’d utter about a president of the United States, but it’s possible.

STEPHANOPOULOS: That’s stunning. You can’t say for certain that the president of the United States is not compromised by the Russians?

COMEY: It is stunning and I wish I wasn’t saying it, but it’s just — it’s the truth. I cannot say that. It always struck me and still strikes me as unlikely, and I would have been able to say with high confidence about any other president I dealt with, but I can’t. It’s possible.

Det må være Comeys høyere moral som gjør at han kan gjenta at noe fortsatt er mulig som han hele tiden har ansett for usannsynlig.

En betrodd tjener møter en nyvalgt leder og presenterer ham for informasjon han må kjenne til, men tjener forteller ham ikke at informasjonen er ledd en nøye utklekket plan for å knekke ham.

Comey sa til Trump at Steele-rapporten inneholdt saftige og uverifiserte påstander. Men han fortalt ham ikke at den samme rapporten var brukt som grunnlag av FBI for å få tillatelse til å overvåke Trump-leiren. Han fortalte heller ikke at den var betalt for av Hilllary. Comey har viklet seg inn i et nett av løgner og det er kun fordi Washingon Post og New York Times spinner det samme nettet at han kan fortsette med straight face.

Much has been written about the meeting in Trump Tower on Jan. 6 when Mr. Comey and other intelligence officials briefed Mr. Trump and his top aides about Russian interference. Mr. Comey says that the president-elect and his aides were more concerned about how to “spin” it publicly. And he says that he got the feeling that Mr. Trump wanted to talk about the public relations effort with the intelligence chiefs there to send a message that they were part of the spin effort as well.

Naturligvis var Trump-folkene opptatt av PR, hvordan de skulle håndtere Russia collusion-påstandene. Comey kan latterliggjøre Trump-folkene. Han var selv brannstifteren.

New York Times er blant brannstifterne.

Trump reagerte instinkt. Han ble sint på Comey etter det møtet:

Mr. Comey asserts that he and other intelligence officials believed it was important for Mr. Trump to know that the information about him was in circulation and might soon become public. But it’s clear from his description of the conversation that Mr. Trump’s anger toward him began that day.

Egentlig er hele intervjuet med ABC og New York Times referat en eneste stor parodi. De har vært og er fortsatt de som driver kampanjen mot Trump videre.

Men i mellomtiden har vi fått så mye informasjon at vi forstår hva de holder på med.

De blir til stein i sola.

 

James Comey’s Interview on ABC’s ‘20/20’:Annotated Excerpts