Etterretningskomiteen i Representantenes hus har avsluttet sin granskning av Russian collusion og konkluderer med at det ikke er funnet noe bevis på samrøre mellom Trump og russerne. De bestrider også at Putin forsøkte å hjelpe Trump, noe etterretningsorganisasjonene har hevdet.

“We found no evidence of collusion,” Conaway said Monday. “We found perhaps some bad judgment, inappropriate meetings, inappropriate judgment in taking meetings — but only Tom Clancy could take this series of inadvertent contacts, meetings, whatever, and weave that into some sort of a spy thriller that could go out there.”

Further, he said, “we couldn’t establish the same conclusion that the CIA did that [the Russians] specifically wanted to help Trump.”

Det er det republikanske flertallet som bruker flertallets rett til å sette sluttstrek. Komiteen har intervjuet 73 vitner og gått gjennom 310.000 dokumenter.

De har ikke avdekket noe tegn på samrøre med russerne. Heller ikke at Moskva foretrakk Trump.

Satt på ødeleggende materiale om Hillary

Russerne satt på ødeleggende materiale om Hillary som de ikke slapp, trolig i påvente av at hun skulle bli president, sa Tom Rooney, (R-PA):

«We’ve also seen evidence that is in a classified nature that shows the Russians fully expected her to win and were holding onto some very damaging evidence of her as well until after the election,» Rooney said, adding that the GOP members can find «there was no collusion with Trump’s campaign and the Russians, but the Russians were also trying to infiltrate our election cycle with all the things that have been reported.»

Republikanerne har forfattet en 150 sider lang rappport som tirsdag ble oversendt Demokratene, før den går til sikkerhetsklarering.

-Overveldende bevis

Demokratene vil ventelig forfatte sin egen rapport. Den ledende Demokraten, Adam Schiff, sier Republikanerne satte hensynet til presidenten fremfor hensynet til sannheten. Men han kommer ikke med noe bevis for at collusion finnes.

Schiff in his statement emphatically rejected the GOP’s assertion that the Russians did not seek to help Trump’s campaign, saying the evidence «is clear and overwhelming that the Intelligence Community Assessment was correct.»

«If the Russians do have leverage over the President of the United States, the Majority has simply decided it would rather not know,» he said.

Komiteen har gransket russer-sporet i 14 måneder og Schiff har gjentatte ganger ytret seg meget sterkt om sannsynligheten for at et samarbeid har funnet sted. Men hvis han skal gå imot Republikanerne må han kunne legge noe håndfast på bordet. Hittil har det kun vært påstander.

Steele-rapporten

Men under granskningen har avdekket mye informasjon om den såkalte Steele-rapporten og hvordan den ble brukt/misbrukt av FBI.

Den britiske eks-agenten Christopher Steele brukte russiske kilder og spørsmålet er om det her eksisterer en reell Russian collusion.

Dette er uhyre sensitivt for Demokratene, av flere grunner:

It (the report) will also include “how anti-Trump research made its way from Russian sources to the [Hillary] Clinton campaign,” an apparent reference to the controversial dossier of opposition research on Trump compiled in part by former British spy Christopher Steele, who was hired by the research firm Fusion GPS.

“We will say that there was an attempt to use foreign sources with respect to the Clinton campaign,” Conaway said.

“It was clear that there was — at least Steele and however much he talked and didn’t talk to Russians — that’s foreigners and that information was paid for by the [Democratic National Committee] and the Clinton campaign,” Conaway said, adding, “I don’t have any direct evidence that they knew about it.”

To pluss to

Spesialetterforsker Bob Mueller har slått fast at russerne forsøkte å så splid i det amerikanske systemet. Informasjonen i Steele-rapporten har ennå ikke latt seg bekrefte. Det har tidligere FBI-sjef James Comey selv bekreftet. Likevel ble den brukt av FBI som grunnlag for å søke om overvåking av Carter Page.

Hvis det skulle vise seg at informasjonen var plantet av russerne, f.eks. historien om Trump og prostituerte i Moskva, melder spørsmålet seg om Demokratene visste at de spredte løgner. Eller ga de bare blaffen?

Et annet spørsmål gjelder Obama. Han sa noen dager før valget at ingen forsøkte å «rig the election» og Trump måtte slutte å si slikt sprøyt.

Men Obama ble allerede i 2014 advart om at russerne kom til å forsøke å manipulere valget. Hvorfor grep ikke Obama inn?

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.