Paul Manafort kommer ikke heldig fra det i den femte og siste rapporte til Senatets etterretningskomite. Foto: Carlo Allegri/Reuters/Scanpix

Senatets etterreningskomite presenterte den femte og siste rapport om valget i 2016 og utenlandsk påvirkning. Komiteen har ikke funnet noen bevis for at Trump-kampanjen drev kokkelimonke med russerne. Derimot kunne russerne utnytte at Trump-teamet var uerfarent og en figur som Paul Manafort delte kampanjedata med en russer med bånd til en russisk oligark. Hvorfor har ikke komiteen funnet ut av.

FBI får kritikk fordi de gikk god for Steele-rapporten selv om de visste at den var uverifiserbare.

Senator Marco Rubio sa det er nedlagt et stort arbeid:

«Over the last three years, the Senate Intelligence Committee conducted a bipartisan and thorough investigation into Russian efforts to influence the 2016 election and undermine our democracy,» Acting Senate Intelligence Committee Chairman Marco Rubio, R-Fla., said in a statement Tuesday. «We interviewed over 200 witnesses and reviewed over 1 million pages of documents.»

He added: «No probe into this matter has been more exhaustive.»

Det er flere parter som blir kritisert i rapporten, om enn på ulikt grunnlag.

Rubio detailed the committee’s findings, which included “irrefutable evidence of Russian meddling” and “deeply troubling actions taken” by the FBI, “particularly their acceptance and willingness to rely on the ‘Steele Dossier’ without verifying its methodology or sourcing.”

Det kan synes motstridende at etterretningskomiteen både kritiserer FBI for ikke å verifisere Steele-rapporte og «ugjendrivelige bevis på russisk innblanding», men russisk innblanding er noe annet enn Russian collusion, dvs. tegn på samarbeid mellom Trump og russerne. Demokratene og anti-Trump-medier blander sammen «innblanding» og kollaborasjon. Det er to forskjellige ting.

I den første rapporten påviste komiteen at Obama-administrasjonen var klar over russisk innblanding, men at den ikke foretok seg noe.

The third volume of the report was released by the committee in February, and found that the Obama administration was “frozen” in combatting 2016 Russian election meddling and “not well-postured” to counter Russian interference.

Former Senate Intelligence Committee Chairman Richard Burr and Ranking Member Mark Warner found that the Obama administration “struggled to determine the appropriate response,” and stated that it was “frozen by ‘paralysis of analysis,’ hamstrung by constraints both real and perceived” and debated courses of action “without truly taking one.”

Når Demokratene kjører frem sine «russiagate»-kanoner, svarer Republikanerne: Hvorfor gjorde dere ingenting? Obama ventet til desember 2016 før han utviste russiske diplomater.

Paul Manafort er det bordne karet i Trump-leiren. Han hadde drevet lobbyarbeid i Ukraina på vegne av det Moskva-vennlige partiet.

The committee noted that prior to Manafort joining the Trump campaign in March 2016, Manafort “directly and indirectly communicated” with Russian national, Konstantin Kilimnik and other pro-Russian oligarchs in Ukraine.

“On numerous occasions, Manafort sought to secretly share internal Campaign information with Kilimnik,” the report stated, while noting that the committee was “unable to reliably determine why Manafort shared sensitive internal polling data or Campaign strategy with Kilimnik or with whom Kilimnik further shared that information.”

The committee noted that it had “limited insight” into Kilimnik’s communications with Manafort and into Kilimnik’s communications with other individuals connected to Russian influence operations, all of whom used communications security practices.

“The Committee obtained some information suggesting Kilimnik may have been connected to the GRU’s hack and leak operation targeting the 2016 U.S. election,” the report stated.

At informasjon kan ha gått i loop fra Manafort til Kilimnik, til GRU som brukte den mot USA må tas ad notam. Samtidig er det et faktum at Deripaska hadde samarbeidet med CIA tidligere, var blitt nektet innreise til USA, men ble oppsøkt av FBI som sa de trodde Trump samarbeidet med Putin. Deripaska lo dem ut av rommet.

The committee found that “after the election, Manafort continued to coordinate with Russian persons, particularly Kilimnik and other individuals close to Oleg Deripaska, in an effort to undertake activities on their behalf.”

The committee found that “after the election, Manafort continued to coordinate with Russian persons, particularly Kilimnik and other individuals close to Oleg Deripaska, in an effort to undertake activities on their behalf.”

Disse forbindelsene til Manafort representerte en klar etterretningstrussel, skriver komiteen. Manafort fikk sparken som valgkampleder i august, etter at New York Times offentliggjorde en svartebok over hans inntekter i Ukraina.

Komiteen slår fast at den ikke har funnet noe bevis på samarbeid mellom Russland og Trump-temaet. Det gjelder også samtalene med den russiske ambassadøren i april 2016.

The committee, though, said Tuesday that it “found no evidence that anyone associated with the Trump Campaign had any substantive private conversations” with Russian Ambassador Sergey Kislyak during the April 27, 2016, Trump speech held at the Mayflower Hotel.

Komiteen mener at Wikileaks har vært et instrument for russerne.

….. noting that WikiLeaks “actively sought, and played, a key role in the Russian influence campaign.”

The committee said WikiLeaks “likely knew it was assisting a Russian intelligence influence effort.”

Flere Kongress-komiteer har nedlagt et stort arbeid for å finne ut om det er hold i påstandene om russisk innblanding og samarøre med Trump. Svaret er ja på første spørsmål og nei på andre.

The committee’s investigation into Russia meddling went on for more than two years, with senators on the panel having the chance to interview more than 200 people.

«We have no factual evidence of collusion between the Trump campaign and Russia,» Burr said last year.

 

 

Senate Intel says FBI gave ‘unjustified credence’ to Steele dossier, Russia ‘took advantage’ of Trump transition team

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.