Christopher Steele

Nå er det endelig blitt kjent hvem som var kilden til Christopher Steele, den britiske eksagenten som satte sammen en drittpakke om Trump før valget, i håp om å kompromittere ham. Den 24.-26. januar ble informanten intervjuet av FBI og la alle kort på bordet.

FBI fikk vite at den russiske informanten foret Steele med rykter og sladder, og at han reagerte på at Steele fremla dem som fakta.

FBI fikk bekreftet noe de hadde visst helt siden august: Det såkalte «dossier» var ikke bare upålitelig, det var uverifiserbart. Likevel fortsatte FBI å bruke det til å søke om tillatelse til å overvåke presidenten og hans medarbeidere. For dette kreves det at hoder ,må rulle i FBI og i justisdepartementet.

Men i rapporten om FBI-folkenes intervju med primærkilden, er navnet omhyggelig sladdet. Senator Lindsey Graham offentliggjorde notatet 17. juli, slik at man kan se svart på hvitt at Steele har strukket underlaget lenger enn det var grunnlag for. Dvs. hadde han nøyd seg med fakta ville det aldri blitt noen rapport. Etterretningstjenester er ikke interessert i ubekreftede rykter og sladder.

Men det var FBI-sjef James Comey, CIA-sjef John Brennan, utenriksminister John Kerry, senator John McCain og leder av Brookings institution, Strobe Talbott. Alle som spredte dossieret til Steele var med på noe som nå slår tilbake på dem selv.

Det har gått sport i jakten på kildene. Primærkilden er en 42 år gammel russer som bor og arbeider i USA: Igor Dansjenko.

The FBI redacted all information in the memo that might identify Danchenko and six of his sub-sources, but a Twitter user pieced together clues from the memo — such that Danchenko worked as a “facilitator” and had studied in the United States — to identify him as the likely source. The Twitter sleuth created a blog laying out information about Danchenko.

Det finnes en interessant link mellom Dansjenko og Fiona Hill som senere skulle arbeide i Det nasjonale sikkerhetsråd under Trump:

He worked for five years at the Brookings Institution as a Russia analyst. While there, he wrote a paper with Fiona Hill, who joined the Trump White House in 2017 as its top Russia expert.

Fiona Hill vitnet mot presidenten under riksrettssaken. Men samtidig har hun gitt uttrykk for overraskelse da hun fikk vite hvem som hadde forfattet dossieret mot Trump. Christopher Steele var ikke en mann Fiona Hill hadde særlig høye tanker om. Hun ymtet også at han kunne vært brukt av russerne til å fore amerikanerne med desinformasjon.

Brookings has played an larger role in the dossier saga. In 2016, it’s then-president, Strobe Talbott, contacted Steele seeking a copy of the dossier. Hill told Congresslast year that Talbott shared a copy of the dossier with her on Jan. 9, 2017, a day before BuzzFeed published the document online.

Hill said that she was floored when she learned that Steele was behind the document. Hill, who had worked with Steele while he was with MI6, said that she believed the dossier contained Russian disinformation.

I mars 2016 ber Steele Dansjenko om å granske Paul Manaforts gjøren og laden i Ukraina. Manafort ble senere Trumps valgkampleder. Men Steele var ikke clairvoyant. Han arbeidet for en av de russiske oligarkene, Oleg Deripaska, som hadde en økonomisk konflikt med Manafort.

Steele worked for a law firm that represented Oleg Deripaska, a Russian oligarch who had a business dispute with Manafort.

Danchenko told the FBI he was perplexed by Steele’s tasking because he knew little about Manafort.

He said that Steele tasked him with working on the Trump project several months later.

Steele var en gun for hire, han var til salgs. Også for Fusion GPS da de ba ham lage en drittpakke mot Trump. Det var ikke så farlig med sannheten.

En ting var at Hillary og Demokratene ikke var så nøye. Men når FBI overtok rapporten og brukte den som grunnlag for å søke om overvåking av Trump-kampanjen, snakker vi om noe helt annet. FBI ble advart om at Steele ikke var pålitelig og at rapporten ikke lot seg verifisere. Likevel kjørte de videre.

Det er dette mange mener må få konsekvenser.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.